Výrobu piva si můžete vyzkoušet i v domácích podmínkách. Stačí pouhých pět surovin. Když nebyl k dispozici ječmen, býval nahrazován meltou, která byla běžně v každé domácnosti.

ječný slad (viz níže)
10 dkg chmele
12 litrů vody
300 g cukru
20 g droždí

Ječný slad

1 kg ječmene

1 kg sladovnického ječmene se namočí do vody přes noc a pak se mokrý nechá několik dní klíčit buď v plátěném pytli, anebo ve dřevěné nádobě, která drží vlhkost. Ječmen se často promíchává, aby se odlámaly klíčky a zvýšila se cukernatost v zrnu. Pak se ječmen praží do zlatova a vychladlý se rozemele.

Vlastní vaření piva

12 l vody se vaří asi hodinu s necelým kilogramem upraženého mletého ječmene. V jiném hrnci vaříme v litru vody 100 g chmele. Tento odvar se pak vlije do vody se sladem. Vše se přecedí přes plátno, přidá se 300 g cukru a vaří ještě dvě hodiny. Pak se odvar znovu přecedí a nechá vychladnout. Když je odvar vlažný, přidá se do něj 20 g droždí. Nádoba se přikryje plátěným ubrouskem a nechá 24 hodin kvasit. Po této době by na hladině měla být viditelná pěna, která se sebere a uvařené pivo se plní do lahví. Lahve se neplní až k zátce, necháme prostor pro vytvořené plyny. Pivo je vhodné k pití až tak za týden.

Ohodnoťte tento recept: 

20 hlasů

Další recepty Celý díl