TV program Osobní program  
U nás v Evropě
Předchozí díl další díly Následující díl
ST4:3  
reklama
Hledat všechna vysílání:
pořadu / tohoto dílu
E-mailová adresa:
unasvevrope @ceskatelevize.cz
Stopáž: 8 minut
Rok výroby: 2007
Další zdroje:

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 4429

ČT1 U nás v Evropě úterý 8. 6. 2010 15:00
 Přidat do Osobního programu Nastavit připomenutí

Španělsko - majitel obchodu s ovocem a zeleninou

Ve čtvrti Barceloneta na okraji barcelonského přístavu žije se svou ženou Glorií Augustín Santamaría Tride. Obchod s ovocem a zeleninou ho živí už přes padesát let. Rodičům pomáhal za pultem už jako chlapec a pamatuje dobu, kdy bylo Španělsko jednou z nejchudších zemí Evropy. Dnes patří země ve tvaru býčí kůže k největším světovým vývozcům mandarinek, citrónů i pomerančů a jako jedna z mála v Evropě pěstuje i banány. Naštěstí pro Augustina jedí hodně ovoce a zeleniny i místní lidé – Katalánci. Dávají přednost místní úrodě před dováženým zbožím a v Augustínově prodejně tak z importovaných plodů najdeme jenom ananas z Kostariky. Augustín a Gloria obětují prodejně veškerý svůj čas. Obchod po nich má převzít nejmladší syn Marius, kterému je teď třicet a rodičům už dávno pomáhá. Ostatní tři děti jsou už dospělé a šly jinou cestou. Celá rodina i s vnoučaty se ale u rodičů často schází – jedno z oblíbených rodinných jídel uvařili Gloria a Augustín i nám.

Artyčoky se sépií a krevetami

Ingredience:
čerstvé artyčoky
sépie
mražené krevety
olivový olej s příchutí česneku
pepř, sůl

Když v Katalánsku vrcholí sezóna artyčoků, přidávají je místní hospodyně do mnoha jídel. Gloria se docela divila, že u nás neznáme artyčoky se solí a vajíčkem – v Barceloně běžné jídlo. Sehnat čerstvé artyčoky u nás může být docela oříšek – když se vám to ale podaří, výsledek stojí za to. Za zmínku ještě stojí, že olivový olej s příchutí česneku si Gloria připravuje sama – několik stroužků oloupaného česneku rozmačká a vloží do láhve s olejem, aby pustily chuť.

Z artyčoků odstraníme vrchní listy a měkkou část uprostřed nakrájíme na malé kousky. Dáme je pomalu smažit na pánev na trochu oleje. Když jsou napůl změklé, přidáme k nim sépii nakrájenou na kousky (Gloria stříhá maso sépie nůžkami, protože to je pro ni pohodlnější). Sépii není potřeba čistit, jen se opláchne ve vodě, protože už je očištěná z obchodu. Gloria přidává do směsi i šťávu z vnitřku sépie, protože má ráda její chuť – dodává ale, že ne každému to tak chutná. Směs artyčoků a sépiích kousků osolíme a znovu dáme na oheň mírně dusit pod pokličkou. Mezitím si připravíme krevety: opláchneme je pod vodou. Krevety se nemusejí loupat a do jídla se mohou přidat i s hlavičkou. Přidáme je do pánve a směs osolíme a opepříme. Kdo pepř nemá rád, přidávat ho nemusí, je to dobré i tak, dušuje se Gloria. Směs se pod pokličkou dusí ještě asi 5 minut, a pak se může podávat. Gloria do ní někdy přidává půl skleničky bílého vína, kterou nechá v pánvi vypařit.
Klikněte pro větší obrázek Klikněte pro větší obrázek Klikněte pro větší obrázek Klikněte pro větší obrázek

Xatonada neboli zelený salát s rybami a omáčkou romesco

Ingredience:
2 velká rajčata
palička česneku
hrst sušených paprik
1 zelený salát
hrst oříšků
rozinky podle chuti
tuňák nebo treska v olivovém oleji
ančovičky solené nebo naložené v oleji
olivový olej
ocet
sůl

Oblíbené katalánské jídlo z oblasti Tarragony připravuje Augustín. Nejprve vezmeme rajčata a neoloupaný česnek a necháme je péct v troubě asi 15 minut při 200 stupních. Česnek tím ztratí štiplavou chuť. Mezitím si připravíme omáčku romesco (doslova římskou omáčku, ale očividně po katalánsku). Ta se používá na salát, ale také třeba k pečeným nebo smaženým rybám: ze sušených paprik odstraníme střed a semínka. Sušené papriky slouží i k výrobě sladké mleté papriky, proto, když je neseženeme, můžeme si pomoci právě tou. Papriky smícháme s lískovými oříšky – ty musí být oloupané – a rozmixujeme v mixéru. Přidáme olivový olej, sůl a trochu octa – jen trošku, říká Augustín, aby to omáčce dodalo rovnováhu, a znovu mixujeme. Když se rajčata a česnek opečou v troubě do měkka, oloupeme je, z rajčat vyndáme střed, nakrájíme česnek i rajčata na kousky a také přidáme do mixéru a rozmixujeme. Ochutnáme, jestli je omáčka dost slaná. Když ne, přisolíme ji. Pak opereme zelený salát a roztrháme listy na kousky. Na ně položíme kousky nakládaného tuňáka nebo tresky, ančovičky nasolené nebo naložené v oleji. Navrch nalijeme omáčku romesco a můžeme posypat rozinkami – ty Augustín přidává pro kontrastní chuť. Xatonada se jí s čerstvým pečivem a jak dodává Augustín, je moc dobrá a chutná doma všem.