TV program Osobní program  
U nás v Evropě
Předchozí díl další díly Následující díl
ST4:3  
reklama
Hledat všechna vysílání:
pořadu / tohoto dílu
E-mailová adresa:
unasvevrope @ceskatelevize.cz
Stopáž: 8 minut
Rok výroby: 2007
Další zdroje:

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 4431

ČT1 U nás v Evropě úterý 8. 6. 2010 15:00
 Přidat do Osobního programu Nastavit připomenutí

Litva – výrobce čokolády

Algimantas Jablonskas žije v litevském městečku Trakai, známém letovisku nedaleko hlavního města Vilniusu. Je mu čtyřicet let a do výroby čokolády se vrhl poté, co shlédl film Čokoláda, který mu prostě učaroval. Odjel do Belgie, kde se naučil, jak vyrábět čokoládu nejvyšší kvality – jak sám říká, je to svým způsobem luxusní zboží, podobně jako šperky či drahá auta. Po skromných začátcích, kdy se výrobnou stala prádelna ve sklepě, dnes Algimantas zaměstnává 50 lidí a prodává své zboží v několika vlastních firemních prodejnách i v supermarketech po celé Litvě. Rád by také pronikl dále na evropské trhy, protože jeho výrobky mají tu výhodu, že ačkoliv jsou nejvyšší evropské kvality, jejich cena je zatím podstatně nižší. Algimantas žije i pracuje se svou přítelkyní Gintaré. Doma moc často nevaří, pro nás proto připravili jednoduché a rychlé jídlo – studený boršč.

Studený boršč

Ingredience:
brambory
nakládaná červená řepa
nakládané či čerstvé okurky
vejce
kefír
smetana
svazek cibulky nebo pažitky
sůl, pepř

Klikněte pro větší obrázek Klikněte pro větší obrázek Klikněte pro větší obrázek Klikněte pro větší obrázek

Brambory oloupeme a dáme vařit do osolené vody. Mezitím si připravíme boršč. Do velké mísy nakrájíme na nudličky okurky a přidáme nakládanou řepu a nasekanou cibulku. Uvaříme vejce a jemně nakrájená je přidáme k zelenině. Vše zalijeme kefírem, podle chuti a konzistence přidáme ještě smetanu, dochutíme pepřem a solí a vše pořádně promícháme. Správně má dominovat chuť kefíru a červené řepy. Podáváme v miskách jako hustou studenou polévku, k ní servírujeme vařené brambory. Je také možné ještě teplé brambory nakrájet na kostičky a přidat přímo do boršče.