TV program Osobní program  
U nás v Evropě
Předchozí díl další díly Následující díl
ST4:3  
reklama
Hledat všechna vysílání:
pořadu / tohoto dílu
E-mailová adresa:
unasvevrope @ceskatelevize.cz
Stopáž: 8 minut
Rok výroby: 2007
Další zdroje:

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 4429

ČT1 U nás v Evropě úterý 8. 6. 2010 15:00
 Přidat do Osobního programu Nastavit připomenutí

Jak se vaří v Evropě – Finsko

Kaarina Koski a Martti Söderström bydlí v dřevěném domku na severním předměstí Helsinek. Jejich děti, devítiletý Iikka a sedmiletá Elli, to odtud mají do obecní školy jen kilometr a blízko je i les na hraní a běžkování. Martti je chemik a v laboratoři zkoumá chemické zbraně, Kaarina si dělá doktorát z folkloristiky na Helsinské univerzitě. Sbírá lidové pověsti a svůj život si bez vědecké práce neumí představit, přestože je špatně placená. Dovolenou tráví rodina většinou ve Finsku. I blízko Helsinek se totiž dají najít jezera, lesy i nekonečné mořské pobřeží. Dlouhou zimu přežívají Söderströmovi ve zdraví díky malé zahradní sauně. Takovou mají skoro všichny rodiny ve Finsku – čtvrtina Finska leží za polárním kruhem a zima je tu pořádná.

Chcete porovnat ceny potravin v ČR s cenami ve Finsku?

(1 EUR = 30 Kč, orientační přepočet)

vejce 10 ks 0,99 29,70
mléko 2×1 l 0,66 19,80
    0,66 19,80
sýr 1 kg 5,99 179,70
margarín   1,59 37,70
vepřové kotlety 475 g 3,32 99,60
chléb černý žitný   1,19 35,70
olej řepkový 0,5 l 1,30 39,00
mouka 2 kg 0,50 15,00
cukr 1 kg 0,95 28,50
káva 500 g 1,95 58,50
pivo 12×330 ml 9,95 298,50
knäckebrot   0,99 29,70
zálivka na salát   1,75 52,50
müsli 500 g 2,39 71,70
jasmínová rýže 1 kg 2,10 63,00
rajčata   2,87 86,10
okurka   1,57 47,10
paprika   0,56 16,80
paprika   0,76 22,80
jahodový jogurt   1,95 58,50
rýžový puding   1,50 45,00
šunka   1,79 53,70
pirožky 2×10 ks 1,29 38,70
    1,29 38,70
banány 2 ks 0,49 14,70
Celkem: 50,35 € = 1510,50 Kč

Pečený losos se zeleninou

Finové rádi a hodně jedí ryby, což v zemi tisíců jezer nepřekvapuje. Čerství lososi, sledi, tresky i candáti jsou k dostání třeba v hlavní helsinské tržnici a jejich příprava je snadná. Recept na pečeného lososa se zeleninou získala Kaarina od nevlastní matky svého muže. Vynechává jen bílé víno, protože jak říká, to není finská tradice.

Ingredience:
1/4 celeru
4 mrkve
pórek
smetana (15 % tuku)
filet z lososa
sůl, řepkový olej

Mrkev nakrájíme na drobná kolečka a vložíme do pánve na trochu oleje. Pak přidáme na kostičky nakrájený celer a promícháme s mrkví. Zeleninu necháme chvíli podusit a mezitím nadrobno nakrájíme omytý pórek a přidáme do pánve. Když zelenina trochu změkne, vlijeme do ní asi půl deci smetany, osolíme ji a ještě necháme prohřát. Lososa položíme na plech na pečící papír. Rybu nemyjeme, protože by ztratila chuť, jenom papírem otřeme. Lososa můžeme posolit, nahrneme na něj zeleninu z pánve a celou rybu jí rovnoměrně přikryjeme. Pak všechno zalijeme zbylou smetanou, jsou jí asi dvě deci, a tím se vytvoří kolem ryby chutná omáčka. Když je trouba dost rozpálená, plech s rybou do ní vložíme a dáme péct na 200 stupňů asi na půl hodiny. Kaarina k pečenému lososu podává brambory vařené ve slupce a jednoduchý zelený salát.