TV program Osobní program  
U nás v Evropě
Předchozí díl další díly Následující díl
ST4:3  
reklama
Hledat všechna vysílání:
pořadu / tohoto dílu
E-mailová adresa:
unasvevrope @ceskatelevize.cz
Stopáž: 8 minut
Rok výroby: 2007
Další zdroje:

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 4431

ČT1 U nás v Evropě úterý 8. 6. 2010 15:00
 Přidat do Osobního programu Nastavit připomenutí

Jak se vaří v Evropě Řecko

Kostas Chronopoulos a Maria Sarvanidou bydlí v Soluni v nájemním bytě. Jsou manželé, Maria si ponechala své dívčí jméno, a mají dvě děti. Pětiletý Thanos chodí do školky. Maria je učitelkou francouzštiny v soukromé jazykové škole. Kostas vlastní malý podnik s kopírovacími službami. Ve volném čase chodí rádi s dětmi do parku, o svátcích navštěvují Kostasovi rodiče v 450 km vzdaleném Didimoticho. V létě tráví dovolenou v přímořském sídle Potidea, kde mají malý byt.
(natočeno v dubnu 2006)

Chcete porovnat ceny potravin v ČR s cenami v Řecku?

Nákup s Marií:
(přibližný přepočet 1 euro = 30 Kč)

Bobkový list 20 g 1,53 € 45,90 Kč
Dětský jogurt 2 ks (150 g) 2,04 € 61,20 Kč
Česnek 3 ks (130 g) 0,79 € 23,70 Kč
Coca-Cola 1 ks (2 l) 1,91 € 57,30 Kč
Čokoládové piškoty 200 g 1,21 € 36,30 Kč
Cukr 1 kg 0,82 € 24,60 Kč
Croissant 2 ks (70 g) 0,58 € 17,40 Kč
Chléb 350 g 0,55 € 16,50 Kč
Jogurt (bílý) 2 ks (200 g) 1,67 € 50,10 Kč
Džus (pomeranč-jablko-meruňka) 1 l 1,15 € 34,50 Kč
Džus (broskev) 1 l 1,25 € 37,50 Kč
Káva (řecká) 100 g 0,48 € 14,40 Kč
Kuře 800 g 5,04 € 151,20 Kč
Máslo 250 g 2,53 € 75,90 Kč
Mléko 2 l 2,40 € 72 Kč
Mouka 1 kg 0,65 € 19,50 Kč
Nakrájená rajčata (konzerva) 400 g 0,39 € 11,70 Kč
Okurka 1 ks 0,55 € 16,50 Kč
Olej olivový 1 l 5,61 € 168,30 Kč
Pivo 6 ks 4,89 € 146,70 Kč
Pomeranče 1 kg 1,75 € 52,50 Kč
Rajčata 1 kg 2,18 € 65,40 Kč
Rajský protlak (pasta) 70 g 0,28 € 8,40 Kč
Salám (Parizaki) 350 g 2,54 € 76,20 Kč
Špagety 500 g 0,80 € 24 Kč
Sýr Feta 500 g 4,63 € 138,90 Kč
Vejce 6 ks 1,33 € 39,90 Kč
Celkem 49,55 € = 1486,50 Kč

Stifado z kuřete (příprava cca 1 – 1,5 hodiny)

Stifado je typické řecké jídlo. Většinou se vaří z králíka, ale Maria ho připravila z kuřete. Je také možné použít hovězí maso. Nejdůležitější jsou malé cibulky – v Řecku se jim říká „kokari“ – a koření. U Chronopoulových se stifado dělá tak dvakrát za měsíc, protože je v něm hodně cibule, která není vhodná pro malé děti. Maria ho vaří v tlakovém hrnci, ale je možné použít i normální. Stifado je jednoduché jídlo, jen musíte myslet na malé cibulky, které se musejí 12 hodin předem namočit, aby se dobře oloupaly. Ke stifadu se nejlépe hodí červené víno.

Ingredience (cca 4 osoby):
cca 800 g kuřete
1 kg malých cibulek
400 g jemně nakrájených rajčat (čerstvá nebo v konzervě)
1 lžíce rajského protlaku
1,5 dcl olivového oleje
3 dcl červeného vína
2 ks bobkového listu
půlka skořice (celé)
2 ks hřebíčku
2 ks nového koření
3 stroužky česneku
sůl
pepř

Cibulky necháme asi na 12 hodin ve vodě, aby se co nejlépe oloupaly. Maria říká, že nasají vodu a nafouknou se, takže se potom dají lehce oloupat, jinak by se tolik malých cibulek těžko čistilo.
Po oloupání je nekrájíme, necháme vcelku. Do tlakového hrnce dáme olivový olej a necháme ho rozpálit. Přidáme kuře a zhruba během 5 minut lehce osmahneme. Přidáme cibulky a necháme lehce, také asi 5 minut, osmažit. Poté nalijeme do hrnce červené víno a opět počkáme asi 5 minut. Snížíme teplotu a přidáme rajčata. Potom ještě jednu lžíci rajského protlaku, který jsme předem rozmíchali ve sklenici vody. Následuje koření a česnek. Nakonec přidáme sůl, Maria dává asi jednu polévkovou lžíci, protože malé cibulky jsou sladké, a pepř.
Pokud je potřeba, dolijeme vodu a necháme vařit asi půl hodiny. Mariin „papiňák“ začal pískat asi za půl hodiny. Pokud budete stifado vařit v hrnci normálním, potřebujete na to asi 1 hodinu.

Choriatiki neboli řecký salát (cca 4 osoby)

Kostas připravuje typický řecký salát – choriatiki (vesnický salát). 

Ingredience:
2 velká rajčata
1 okurka
1 silný plátek řeckého sýra Feta
1 cibule
olivy
sůl
oregano
olivový olej

Nakrájíme rajčata, okurku i cibuli. Přidáme olivy a osolíme. Navrch položíme plátek Fety, který posypeme oreganem. Salát polijeme olivovým olejem. Kromě rajčat a okurky je možné do salátu přidat i zelenou papriku.