TV program Osobní program  
U nás v Evropě
Předchozí díl další díly Následující díl
ST4:3  
reklama
Hledat všechna vysílání:
pořadu / tohoto dílu
E-mailová adresa:
unasvevrope @ceskatelevize.cz
Stopáž: 8 minut
Rok výroby: 2007
Další zdroje:

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 4431

ČT1 U nás v Evropě úterý 8. 6. 2010 15:00
 Přidat do Osobního programu Nastavit připomenutí

Jak se vaří v Evropě Lotyšsko

Klikněte pro větší obrázek

Arnis Kluinis a Ilze Vávere žijí v Rize. Ilze pracuje v Lotyšské národní knihovně, Arnis je novinář. Už deset let píše do deníku Hlas Rigy. Jeho koníčkem je fotografování a dopřává si při cestách po celém Lotyšsku. Arnis a Ilze vychovávají tři děti - Reinise (13), Linardse (6) a Rihardse (3). Společně žijí v paneláku na jednom z mnoha sídlišť, která v Rize vznikla ještě v dobách Sovětského svazu. (Natočeno v květnu 2005)

Klikněte pro větší obrázek

Porovnejte si ceny v Lotyšsku s cenami u nás

V Lotyšsku se platí laty. Jeden lat je asi 43 Kč.
Tento kurs jsme použili pro následující přepočet.

  Lt
Džus multivitamín 2 l 0,87 37,41
Džus multivitamín 1,5 l 0,72 30,96
Džus jablečný 2 l 0,87 37,41
Salám 0,274 g 1,26 54,18
Sýr Rigamont 0,216 kg 1,57 67,51
  0,266 kg 1,94 83,42
Sýr parmazán 0,226 kg 1,30 55,90
Sýr smetanový 0,212 kg 0,80 34,40
Sýr vanilkový 6 ks 0,88 37,84
Tvarohový sýr 4 ks 0,52 22,36
Káva 0,500 kg 2,49 107,07
Zmrzlina 1000 ml 1,15 49,45
Pirožky se špekem 7 ks 0,63 27,09
Pirožky se zelím 4 ks 0,36 15,48
Makrela uzená   2,19 94,17
Pistáciové oříšky 0,638 kg 3,38 145,34
Losos solený   1,39 59,77
Rybí filety solené   0,79 33,97
Med 0,700 kg 2,51 107,93
Cibule 0,400 kg 0,11 4,73
Vejce 10 ks 0,63 27,09
Uzené maso 0,372 kg 0,81 34,83
Špek 0,190 kg 0,36 15,48
Sušené ovoce - směs   0,69 29,67
Sušené ovoce s ořechy   0,45 19,35
Kysaná smetana 0,200 kg 0,29 12,47
Jablka 1,370 kg 0,86 36,98
Hrušky 1,698 kg 1,00 43,00
Chléb 0,612 kg 0,81 34,83
Cukr 1,000 kg 0,65 27,95
Mouka 1,000 kg 0,31 13,33
Kefír 2 x 1 l 0,95 40,85
Mléko 1,5 l 0,53 22,79
Olej 0,75 l 0,65 27,95
Máslo 200 g 0,45 19,35
Celkem 35,17 Lt 1512,31 Kč
Hrách se špekem
- lotyšské národní jídlo, podává se s pikantním kefírem

šedý hrách (čočka nebo zelený hrách)
uzené maso
špek
cibule
sůl
pepř

Klikněte pro větší obrázek Klikněte pro větší obrázek Klikněte pro větší obrázek Klikněte pro větší obrázek

Šedý hrách je typický lotyšský pokrm. U nás bohužel není běžně k dostání. Ilze se ale v Čechách naučila i tzv. středoevropskou variantu. Šedý hrách se v ní nahradí čočkou nebo zeleným hrachem. Šedý je větší a tvrdší než zelený, takže má i trochu jinou chuť.

Šedý hrách namočíme minimálně na šest hodin do vody (čočka může být méně). Potom ho asi hodinu vaříme ve vodě, dokud nevyplave napovrch. Mezitím připravíme uzené maso se špekem na posypání.

Podle Ilze je nejlepší na tomto jídle uzený špek. Měl by vonět po kouři. Takový bohužel v supermarketu nekoupíte. A jak říká Ilze: „Není to nic zdravého, ale je to dobré!“ 

Nakrájíme uzené, špek a cibuli na malé kousky. Špek opečeme na pánvi, poté přidáme uzené. Když je maso tak napůl opečené, přidáme ještě cibuli. Všechno se ještě chvíli smaží a nakonec posype trochou pepře.

Hrách se nevaří v osolené vodě, osolíme ho až úplně nakonec před vylitím vody. Musíme dát pozor, aby se nerozvařil. Vodu slijeme, tak aby zůstal suchý. A můžeme servírovat. Hrách se jí z misek, abyste ho nemuseli honit po talíři a na něj se dává směs špeku a cibule.

(Varianta s čočkou: těsně před uvařením čočky do ní můžeme přidat trochu vinného octa.)
Pikantní kefír

Lotyši pijí kefír naprosto všude a ke všemu. V lotyšských restauracích je to nejlevnější nápoj. Nelekejte se kombinace s hrachem, vyzkoušeli jsme ji a bylo to překvapivě dobré! Pikantní kefír Ilze ochutnala v jedné restauraci a potom ho začala dělat i doma.

Do kefíru se přidá kmín, sušený kopr, pepř a sůl. Na množství nezáleží – prostě přiměřeně. Kefír alespoň pokaždé chutná trochu jinak. Necháme ho minimálně tři, čtyři hodiny odstát, aby kmín trochu změknul.