6 minut
Televizní noviny

Televizní noviny

Obsah dílu

Polský teatr Powszechnego — NDR dokumentaristé — Vysoká škola zemědělská — Vánoční stromky z továrny — Izrael - konflikt — Lucembursko - nová vláda

Části dílu

00:00
Polský teatr Powszechnego
    Praha - Včera se na Hlavním nádraží vítali členové souboru polského divadla Teatr Powszechny s herci Divadla ABC. Polští divadelníci oplácejí naši návštěvu ve Varšavě a na scéně Divadla ABC uvedou pět představení.
    00:56
    NDR dokumentaristé
      NDR - Pod heslem "Filmy světa za mír světa" probíhá v Lipsku sedmý Mezinárodní festival dokumentárních filmů. Přijeli sem přední dokumentaristé ze 37 zemí mezi nimi Joris Ivens, Herluf Bidstrup a Andrev Thorndike. K účastníkům festivalu promluvil ministr kultury Německé demokratické republiky Hans Bentzin. Z československých filmů byly na festivalu uvedeny Děti bez lásky režiséra Goldberga, dále filmy režisérů Ivo Tomana, Bruno Šefranky a kreslený film Problém Jana Dudeška.
      01:55
      Vysoká škola zemědělská
        České Budějovice - Předseda jihočeského Krajského národního výboru Jindřich Kouba zahájil včera slavnost, na které byl položen základní kámen budovy provozně ekonomické zemědělské a pedagogické fakulty. První poklep na kámen provedl náměstek předsedy vlády František Krajčír.
        02:48
        Vánoční stromky z továrny
          Děčínsko - Dolní Poustevna - Podnik Centroflor připravil na vánoční trh umělé stromky. Vyrábějí se v několika velikostech. O stromky projevily zájem obchodní domy i v zahraničí.
          03:34
          Izrael - konflikt
            Izrael - Na syrsko-izraelských hranicích došlo koncem týdne k vážnému ozbrojenému incidentu. Izraelská letadla napadla pohraniční území Sýrie. Útok provedly tryskové stíhačky a bombardování trvalo plných 100 minut. Po zákroku zůstaly zničené traktory na poli, rozstřílené zdi domů, zranění lidé. A kdo to všechno zavinil? Jedna strana obviňuje druhou. Izraelský armádní mluvčí v Jeruzalémě tvrdí, že syrské dělostřelectvo zahájilo palbu na izraelské pohraniční osady. Syrská vláda v Damašku požádala Radu bezpečnosti, aby projednala agresi Izraele proti Sýrii. Tisková konference na místě konfliktu. Syrský zástupce prohlásil, že Izrael chce ozbrojenými incidenty znemožnit arabským rolníkům obdělávat arabskou půdu.
            04:36
            Lucembursko - nová vláda
              Lucembursko - Na trůn nastoupil třiačtyřicetiletý princ Jan jako velkovévoda po své matce Charlottě, která se vzdala minulý týden lucemburského trůnu. Velkovévoda Jan prohlásil, že jako panovník chce především zachovat mír své zemi. Po slavnostním aktu vystoupil v doprovodu manželky a dětí na balkon vévodského paláce, aby se pozdravil s obyvateli hlavního města, kteří mu přišli vzdát hold. Velkovévoda vyzval shromážděné, aby se modlili za monarchii a královský rod, který prý má v dnešním rozbouřeném světě velice těžké postavení.
              Nový lucemburský vládce pochází z rodu Bourbonů, který vládl až do francouzské revoluce v Paříži a potom do roku 1936 ve Španělsku. Bývalá velkovévodkyně, 68-letá Charlotte vládla v Lucembursku plných 45 let.
              Přehrát celé video
              Stopáž13 minut
              Další díl
              Televizní noviny

              Přehled dílů

              313 dostupných

              Napište nám