Polévky

Jarní polévka s kroupovými nočky a kopřivami sypaná sedmikráskou

4 pol. lžíce sezamového oleje
1 cibule
2 mrkve
1/2 celeru
1 petržel
1/2 hrnku uvařených ječných krup
svazeček kopřiv
řapíkatý celer
1,5 l zeleninového vývaru
2 stroužky česneku
pepř

V hrnci rozpálíme světlicový olej, přidáme cibuli - orestujeme a přidáme kořenovou zeleninu, řapíkatý celer a pokrájené kopřivy. Krátce orestujeme a nakonec dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem, popřípadě čerstvými bylinkami např.tymiánem nebo majoránkou. Zalijeme vývarem a uvedeme do varu. Do vroucí polévky vložíme připravené knedlíčky a 15 minut povaříme. Servírujeme posypané sedmikráskou.

Knedlíčky: Uvaříme si kroupy - nejpve je propereme, poté namočíme na několik hodin (na 1 díl krup - 3 díly vody). Vaříme se špetkou mořské soli 1,5 hodiny. Vaříte-li obilniny, nevylívejte namáčecí vodu - zbavujete se tak cenných látek. Nakonec si část uvařených krup rozmačkáme, ochutíme mořskou solí, muškátovým oříškem, bílým pepřem a nasekanou kudrnkou nebo pažitkou a ze vznikého těsta tvarujeme knedlíčky.

Další recepty