Polévky

Pikantní rybí polévka s citronovou trávou

sladkovodní ryby

2 porce

2 stroužky česneku
1 lžíci citronové trávy
na lžičku galangalu (asijský zázvor)
1–2 chilli papričky
2 lžíce oleje
1 cibule
1 mrkev
1 lžíce palmového cukru (může být třtinový)
½ limetky silný rybí vývar na zalití (cca 300 ml)
300 ml kokosového mléka
sůl + pepř
300 g rybího masa (nejlépe filety s kůží)
jarní cibulka

Česnek, citronovou trávu, galangal a chilli rozdrtíme v hmoždíři do pasty. V hrnci na oleji krátce opečeme na plátky krájenou mrkev a cibuli, přidáme pastu kterou krátce orestujeme, přidáme cukr a limetkovou šťávu a zalijeme vývarem a kokosovým mlékem.

Vše přivedeme k varu, přidáme na kostky krájenou rybu, osolíme a opepříme a pomalu vaříme cca 2–3 minuty. Poté vypneme a přidáme sekanou jarní cibulku. Polévku podáváme s bílým pečivem.

Další recepty