Maso

Vařené hovězí maso (Tafelspitz)

Vaříme s Miroslavou Kuntzmanovou – Prvorepublikové Vánoce

6 porcí

1 kg hovězího masa z květové špičky
1 větší morková kost
3 kuličky nového koření
5 kuliček pepře
1 bobkový list
1 cibule
4 větší mrkve
½ pórku
½ středně velkého celeru
1 kořenová petržel
sůl
1 PL másla
pažitka

Hovězí maso spolu s morkovou kostí a kořením zalijeme cca 2 litry vody, osolíme, přiklopíme policí a na mírném ohni necháme pomalu vařit. Na másle orestujeme 2 mrkve, celer a petržel, vše očištěné a nakrájené na kostičky. Vložíme do polévky spolu s neoloupanou, ale omytou cibulí a dále vaříme.

Var by měl být velmi pomalý, spíš necháme jen probublávat. Když je maso měkké, vyjmeme ho a polévku přecedíme přes husté sítko nebo cedník. Do vývaru dáme nakrájený pórek, na kolečka nebo nudličky nakrájené zbylé 2 mrkve a také maso, které jsme nakrájeli na 1 ½ cm silné plátky. Krátce povaříme, aby zelenina jen změkla a nebyla příliš rozvařená. Nakonec podle chuti dosolíme a přidáme najemno nakrájenou pažitku.

Nejprve konzumujeme polévku, kterou můžeme podle chuti ještě zavařit například celestinskými nudlemi, potom podáváme nakrájené vařené hovězí maso, obložené syrovou nebo dušenou zeleninou, sezónními saláty, kyselými okurkami, nakládanou řepou, studenými omáčkami apod.

Jako přílohu podáváme opečené nebo vařené brambory, okurkovou nebo houbovou omáčku.

Další recepty