Luštěniny a obiloviny

Chléb s otrubami a klíčky

Jídla čistící střeva

2 porce

400 g hladké pšeničné mouky
175 g chlebové žitné mouky
300 g otrub a naklíčených semínek a luštěnin
35 g kvasnic
600 ml vody
1 lžíce soli

Kvásek

Kvasnice nasypeme do ⅓ vlažné vody, promícháme, aby se kvasnice rozpustily. Přidáme trochu mouky a vypracujeme řídké těstíčko, které necháme tak 10 až 20 minut nakynout.

Těsto

Mouku promícháme se solí a přidáme zbytek ingrediencí a kvásek. Vypracujeme vláčné těsto a necháme kynout asi 1–1,5 hodiny, dokud těsto nezdvojnásobí objem.

Vytvoříme bochánky, které necháme cca 30 minut kynout (můžeme použít speciální ošatky). Z ošatek těsto vyklopíme na plechy a pečeme ve vyhřáté tvorbě s miskou vody 10 minut na 100 °C.

Poté vodu vyjmeme, troubu přepneme na 200 °C a pečeme dalších cca 25 minut. Po vytažení chléb potřeme vodou a necháme vychladnout.

Další recepty