Sýry

Balkánský kicoš

Pavla Pijánová – vítězka soutěže Sýrová nakládačka

olej
bobkový list
česnek
pepř celý
chilli papričky
tymián
ajvar

Ajvar

2 papriky
1 lilek
pepř
sůl
chilli
olej

Lilek a papriky pečte vcelku v troubě 30 minut, pak upečenou zeleninu ponořte do studené vody, zbavte slupek a rozmixujte. Svařte s olejem cca 1 hodinu, aby se směs spojila a vytvořila konzistentní pastu. Přidejte sůl, česnek, pepř a trochu citronové šťávy.

Hermelín rozřízněte a potřete směsí utřeného česneku, červené papriky a chilli. přidejte vrstvu ajvaru, přiklopte a zalijte olejem. přidejte česnek, celý barevný pepř, chilli papričku, bobkový list a tymián a nechte uležet. Lze podávat s grilovaným lilkem a paprikou, ozdobenými kopečkem zakysané smetany a čerstvým tymiánem.

Další recepty