Moučníky a cukroví

Vdolky s povidly

2 hod.

20 ks

500 g hladké mouky
30 g droždí
2 lžíce oleje
3 lžíce moučkového cukru
250 ml mléka
2 vejce
sůl
povidla (švestková, hrušková, borůvková…)
100 g tvrdého tvarohu nebo strouhaný perník
250 ml kysané smetany

Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, olej, sůl a vykynutý kvásek, připravený z 5 lžic teplého mléka, 4 lžic mouky, lžičky cukru a droždí. Zbylým vlažným mlékem, do kterého jsme rozkvedlali vejce, zaděláme těsto, které propracováváme tak dlouho, dokud se na jeho povrchu netvoří puchýře. Poprášíme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme vykynout. Z vykynutého těsta ukrajujeme kousky, které v ruce zakulatíme a na pomoučeném vále zmáčkneme do tvaru vdolků.

Smažíme na rozpáleném tuku do světle hnědého zabarvení. Upečené vdolky mažeme povidly, sypeme rozstrouhaným tvarohem nebo perníkem a pokapeme smetanou.

Další recepty Celý díl