Svěží salát z endivie zimní
1 velká hlávka endivie zimní
citrónová šťáva nebo jablečný ocet
cukr
sůl
trochu vlažné vody
panenský olej
petrželka
pažitka
Omyté a osušené listy endivie zimní natrháme nebo nakrájíme. Chutné jsou zvláště vnitřní žlutá srdíčka a křehké řapíky z větších krajních listů. Z připravených surovin uděláme zálivku. Můžeme přidat i lžičku hořčice nebo jiného dochucovadla. Můžeme smíchat s jednou z mnoha variací:
- 2 jarní cibulky nebo 2 cibule sečky nebo jen menší šalotka + rajče na ozdobu
- Nastrouhané jablko a křen
- Krájená černá ředkev nebo ředkvičky
- Hrubě nastrouhaná mrkev a krájená cibulka
- Pórek na kolečka
- Sekaná jádra vlašských ořechů nebo opražená dýňová nebo slunečnicová semena
Hotový salát můžeme ozdobit a dochutit zakysanou smetanou, sojanézou, doplnit i opečenými proužky anglické slaniny, plátky TOFU aj.
Vybereme některou z variací a přidáme k endivii v míse, zakápneme zálivkou, zlehka promícháme a hned podáváme.