Saláty

Svěží salát z endivie zimní

1 velká hlávka endivie zimní
citrónová šťáva nebo jablečný ocet
cukr
sůl
trochu vlažné vody
panenský olej
petrželka
pažitka

Omyté a osušené listy endivie zimní natrháme nebo nakrájíme. Chutné jsou zvláště vnitřní žlutá srdíčka a křehké řapíky z větších krajních listů. Z připravených surovin uděláme zálivku. Můžeme přidat i lžičku hořčice nebo jiného dochucovadla. Můžeme smíchat s jednou z mnoha variací:

- 2 jarní cibulky nebo 2 cibule sečky nebo jen menší šalotka + rajče na ozdobu

- Nastrouhané jablko a křen

- Krájená černá ředkev nebo ředkvičky

- Hrubě nastrouhaná mrkev a krájená cibulka

- Pórek na kolečka

- Sekaná jádra vlašských ořechů nebo opražená dýňová nebo slunečnicová semena

Hotový salát můžeme ozdobit a dochutit zakysanou smetanou, sojanézou, doplnit i opečenými proužky anglické slaniny, plátky TOFU aj.

Vybereme některou z variací a přidáme k endivii v míse, zakápneme zálivkou, zlehka promícháme a hned podáváme.

Další recepty Celý díl