Saláty

Barevný zeleninový salát s tvarohovo-bazalkovou zálivkou

Vařila nutriční terapeutka Míša Boukalová.

2 porce

100 g směs salátů (ledový, frissé, dubáček, Lollo Rosso, Lollo Biondo)
2 rajčata
4–5 ředkviček
150 g salátové okurky
100 g žluté papriky
50 g červené cibule
20 g semínek z tykve
celozrnné pečivo

Zálivka

160 g žervé
2 lžíce bazalkového pesta
½ citrónu
1 lžička medu – dle chuti

Salátové listy a ostatní zeleninu pečlivě omyjeme a necháme okapat. Rajčata pokrájíme na kousky např. na výseče, okurku na kostičky, ředkvičky na kolečka a papriku na proužky. Cibuli pokrájíme na tenké proužky a začneme s přípravou zálivky. Z půl kusu citrónu vymačkáme šťávu, spojíme s bazalkovým pestem a nakonec vmícháme žervé. Dle chuti je možné zálivku zpestřit medem. Hotovou zálivkou přelijeme pokrájenou zeleninu a na talíři servírujeme na salátových listech. Nakonec posypeme semínky a podáváme s celozrnným pečivem.

Další recepty