Zeleninová jídla

Vařený bílý chřest podávaný s Holandskou omáčkou a zastřeným vejcem

Chřestová sezona je tu!

2 porce

Holandská omáčka

2 žloutky
pár kapek citronové šťávy
2–3 lžíce bílého vína
2 špetky cukru
sůl
pepř
100 ml přepuštěného másla

V misce smícháme všechny suroviny (kromě přepuštěného másla).

Misku položíme na hrnec, ve kterém je trocha vody, na sporáku zahřejeme a šleháme v páře do hladké pěny. Misku sundáme z hrnce a za stálého šlehání přikapáváme přepuštěné máslo (máselný tuk).

Chřest a zastřené vejce

bílý chřest
bílé víno
cukr
sůl
máslo
vejce

Do hrnce dáme vařit vodu společně s vínem, cukrem a solí. Do malé misky vyklepneme vejce tak, aby žloutek zůstal neporušen, mírně vařící vodu opatrně roztočíme a vejce vyklopíme přímo do víru, který se nám tvoří uprostřed hrnce (vír obalí žloutek bílkem).

Vaříme cca 2–3 minuty, poté vyjmeme.

Do téže vody přidáme kousek másla a vhodíme oloupaný chřest, který vaříme dle velikosti 3–7 minut. Chřest vyjmeme a ihned podáváme společně se zastřeným vejcem a holandskou omáčkou.

Další recepty