Moučníky a cukroví

Ovocný jahelník s mandlemi

2–3 porce

200 g syrových jahel
500 ml rýžového (jahelného) mléka nebo moštu
200 ml rýžového mléka (jahelného mléka) nebo moštu
1 vanilkový pudink
300 g bobulového ovoce (borůvky, maliny, třešně, rybíz, ….)
50 g mandlových plátků nebo jiných ořechů
4 PL datlového sirupu + 2PL datlového sirupu do mléka s maizenou
2 PL ghí nebo másla
½ ČL mleté vanilky
citronová kůra
trochu mořské soli
ghí nebo máslo na vymazání plechu

Jáhly opláchneme pod tekoucí vodou. Kdo si není jistý čerstvostí jáhle, je lepší je několikrát (2-3x) spařit vroucí vodou.

K propláchnutým /spařeným/ jáhlám přidáme rýžové mléko (500 ml), datlový sirup (4 PL), vanilku a sůl, přivedeme do varu a na mírném ohni vaříme pod pokličkou asi 10-15 minut. Nemícháme.

Do teplých jáhel vmícháme máslo, kůru z citronu a necháme lehce vychladnout. Pekáček na jahelník vymažeme máslem a vysypeme kokosem. Ve 200 ml rýžového mléka rozmícháme vanilkový pudinky a 2PL datlového sirupu. Polovinu uvařených jáhel dáme do pekáčku, zalijeme polovičním množství rozmíchaného mléka s pudinkem, poklademe ovocem a navrch dáme zbytek vařených jáhle. Zalijeme zbytkem mléka s pudinkem a na vrch nasypeme plátky mandlí.

Pečeme při 170 °C asi 30 minut. Před krájením necháme trochu vychladnout. Lze servírovat i studené.

Další recepty Celý díl