Polévky

Uzená polévka s kroupami a zeleninou

asi 5 porcí

Na polévku

600 g uzeného vepřového masa (ideálně žebra s kostí, plece nebo libového boku)
2 větší mrkve
2 kořenové petržele
čtvrt bulvy menšího celeru
1 cibule
3 až 4 stroužky česneku
100 až 150 g krup (z ječmene)
asi 500 ml hovězího vývaru
8 kuliček černého pepře
asi 2 l vody
2 až 3 lžíce másla
sůl

Na servírování

hrst listové petržele

Maso (případně i kůže, viz „Škoda nevědět“) vložte do hrnce se studenou vodou, přidejte kuličky pepře, jednu očištěnou mrkev překrájenou na větší kusy, petržel a polovinu připraveného celeru.

Na suché pánvi opečte přepůlenou cibuli a česnek do tmavě hnědé barvy. Protože barva = chuť. Obojí vhoďte do hrnce. Polévku vařte při střední teplotě zhruba hodinku, dokud maso nebude měkké a nevypaří se aspoň čtvrtina vody.

Kroupy v mezičase uvařte ve vedlejším hrnci podle návodu na obalu. Dávejte si pozor, ať jsou na skus. Úplně je nedovářejte, protože v polévce pak ještě dojdou. Po uvaření kroupy slijte a propláchněte studenou vodou, ať nezakalí dílo, na kterém už nějakou tu chvíli pracujete.

Nyní z uvařeného masa můžete okrájet přebytečný tuk. Kdo chce, ať ho nechá, rozhodně se tím nic nezkazí, naopak. Zbytek nakrájejte na kostky dle libosti. Nejlepší rozměr je tak 1 na 1 cm.

Uzený vývar přeceďte skrze síto do čistého hrnce a pro zesílení doplňte taky hovězí vývar. Pokud nechcete používat hovězí vývar, musíte přidat na začátku více masa, viz „Škoda nevědět“. Pokud nebude na konci chuť vývaru dost silná, trochu ho ještě svařte.

Zbylou zeleninu, tedy jednu mrkev, jednu petržel a polovinu celeru, oloupejte a nakrájejte na plátky. V pánvi rozehřejte máslo na středním žáru a zeleninu orestujte tak, aby byla na skus, tedy už celkem měkká a zbarvená, ale kompaktní. Poté ji dejte do polévky, doplňte taky kostky masa a ještě asi 5 minut povařte. Nakonec polévku podle potřeby dochuťte solí.

Hotovou polévku rozdělte do talířů, přidejte kroupy a hrst nakrájené listové petržele.

Škoda nevědět

Pokud budete mít po ruce kůže z uzeného, určitě je taky použijte – čím víc jich přidáte, tím silnější chuť dostanete. Pokud do polévky šoupnete kilo (a více) uzeného, nemusíte už přidávat hovězí vývar. Vývarem ale na druhou stranu nikdy nic nezkazíte. Místo krup můžete sáhnout po rýži – opět je potřeba ji předvařit a propláchnout.

Další recepty Celý díl