Moučníky a cukroví

Celozrnné vanilkové rohlíčky

150 g celozrnné špaldové mouky, přesáté
150 g pohankové
100 g jemného třtinového cukru (případně med, či javorový sirup)
150 g jemně mletých vlašských ořechů
1 vanilkový lusk
160 g másla
1 lžička vanilkového extraktu
1 vejce
trocha citronové šťávy

na obalení: jemný třtinový cukr s vanilkou (v robotu jsem rozmixovala třtinový cukr a vložila do něj vanilkový lusk pro ovonění)

V míse smícháme oba druhy mouky, cukr, mleté ořechy, vanilku a změklé máslo. Vytvoříme si hladké těsto. Než máme těsto úplně hladké přidáme trochu citrónové šťávy zředěné vodou, aby nám vzniklo řidší těsto. Celozrnná mouka vsaje přebytečnou vlhkost.

Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme v lednici přes noc odležet.

Vytvoříme si váleček, který nakrájíme na malé špalíčky a z nich vytvarujeme rohlíčky.

Rohlíčky vkládáme na plech s pečícím papírem a pečeme při 180 stupních cca 10 minut.

Ještě teplé rohlíčky obalujeme v troše cukru (smícháme vanilkový cukr s moučkovým).

Další recepty Celý díl