Bramborový salát od slečny z fary
4–6
750 g brambor
1 cibule
2 kyselé okurky
Na zálivku
1 nepříliš plná lžíce plnotučné hořčice
3 lžíce vinného octa
1 lžička cukru
mletý pepř
sůl
2 lžíce kvalitního oleje
Na ozdobení
2 vejce uvařená natvrdo
listy hlávkového salátu
Omyté brambory uvaříme ve slupce doměkka. Studené oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo na plátky, okurky na kolečka a cibuli jemně nasekáme. Vše smícháme a zalijeme zálivkou, připravenou z uvedených surovin, které v hrnku rozkvedláme. Salát lehce promícháme a necháme rozležet. Před podáváním ozdobíme povrch salátu nakrájenými natvrdo uvařenými vejci a ozdobíme omytými listy hlávkového salátu. Podáváme k pečenému masu, rybám, řízkům, minutkám apod.
Obměna:
Lahodný salát připravíme též ze stejného dílu vařených brambor a křehkých jablíček, které jsme předem oloupali, zbavili je jádřinců a nakrájeli na plátky. Vynecháme cibuli, ostatní postup zůstává stejný.