Polévky

Velikonoční kopřivová polévka

Zdravé vaření s nutriční terapeutkou Míšou Tomešovou

60 g listů z mladé kopřivy
400 ml zeleninového vývaru
1/4 cibule (šalotka)
1 lžička olivového oleje
30 g zakysaného krému na bázi rostlinných tuků
sůl
čerstvě mletý pepř
strouhaný muškátový oříšek
2 křepelčí vejce vařená natvrdo

Mladé kopřivové listy omyjeme vodou, necháme okapat, jemně nasekáme

a dusíme asi 3 minuty v menším množství zeleninového vývaru. Šalotku nakrájíme na malé kostičky a orestujeme na olivovém oleji, přidáme ke kopřivám a celou směs přelijeme zbytkem vývaru. Vše krátce v hrnci povaříme. Zakysaný krém pak vmícháme do odstavené polévky. Poté polévku opatrně opět zahřejeme, osolíme, ochutíme pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Natvrdo uvařená křepelčí vejce oloupeme, nakrájíme nadrobno a ozdobíme jím naservírovanou velikonoční kopřivovou polévku.

Další recepty