Ryby a mořské plody

Pstruh na citrónech se zeleninovou omáčkou

Zdravé vaření s nutriční terapeutkou Věrou Královou

pro 2 osoby

2 pstruzi
2 citrón
2-4 jarní cibulky, kopr
sůl, mletý pepř
4 lžíce oleje
120 g zralých rajčat
70 g cuket
½ žluté nebo červené papriky
50 g cibule
snítka rozmarýny
50 g smetany z rostlinných tuků
½ lžíce balzamikového octa
2-5 lžic zeleninového vývaru

Pstruh omyjeme a osušíme. Citrón omyjeme a nakrájíme na plátky i s kůrou. Jarní cibulky podélně rozkrojíme. Pstruhy mírně osolíme a opepříme z vnější strany

i uvnitř. Do břišní dutiny dáme plátky citrónu, kopr a cibulky a zvenku potřeme olejem. Pstruhy zabalíme do alobalu a grilujeme. Podáváme se zeleninovou omáčkou: Rajčata oloupeme (před loupání krátce spaříme ve vroucí vodě a dužninu nakrájíme na kostky. Cuketu nakrájíme na kostky, papriku na malé kousky. Cibuli a česnek oloupeme, jemně nasekáme a orestujeme na olivovém oleji. Přidáme ostatní zeleninu, snítku rozmarýny, zalijeme troškou vody, osolíme a opepříme. Krátce podusíme. Poté přidáme smetanu, vývar a krátce povaříme. Poté odstavíme, vyjmeme rozmarýnu, přidáme balzamikový ocet. Dochutíme solí a pepřem. Omáčku můžeme a nemusíme rozmixovat.

Další recepty