Moučníky a cukroví

Velikonoční věnec

Péci nás učila Pavlína Berziová, viceprezidentka Asociace kuchařů a cukrářů

600 g hladké mouky
120 g cukru moučky
150 g rostlinného tuku na pečení
100 ml mléka
4 žloutky
50 g rozinek
50 g mandlí
1 kostka droždí
1 balíček vanilinového cukru
50 g mandlových lupínků na posypání
muškátový oříšek, sůl
rum na naložení rozinek – cca 1 dl
1 celé vejce na potření

Rozinky si naložíme do rumu alespoň hodinu před přípravou těsta. Všechny suroviny musí mít stejnou, pokojovou teplotu. Z droždí, části mléka a lžičky cukru připravíme kvásek. Hladkou mouku a vykynutý kvásek, cukr, vlažné mléko, žloutky, jemně nastrouhaný muškátový oříšek, vanilku, sůl, sekané mandle a okapané rozinky částečně propracujeme a nakonec přidáme rozpuštěnou vlažný rostlinný tuk. Propracováváme tak dlouho, až vznikne vláčné tužší těsto. Necháme na teplém místě kynout (nejméně jednu hodinu). Během kynutí alespoň dvakrát propracujeme. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 stejné díly, každý rozválíme na delší váleček spleteme věnec. Přeneseme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a na krajích a ve středu svisle můžeme propíchnout špejlemi, aby věnec držel při pečení tvar. Necháme na teplém místě ještě 15 minut kynout. V elektrické troubě pečeme při 180 °C asi 20 minut, pak teplotu snížíme a dopékáme dalších 20 minut při 160 °C. Po upečení pocukrujeme.

Příprava: 20 minut, kynutí: 75 minut, pečení: 40 minut, náročnost: + +

Další recepty