Různé

Pečený závin s velikonoční nádivkou podávaný s vlažným špenátovým salátem

Velikonoční recept pana Krajče

Nádivka

vepřové plecko 200 g
uzené vepřové 200 g
telecí přední 200 g
rohlík 6 ks
vejce ( z bílků sníh ) 6 ks
žampióny 100 g
sůl, pepř, muškátový květ
bylinky: petrželka, pažitka, kopřivy
trochu strouhanky

Do mísy dáme vařené nakrájené maso, orestované žampióny, vývarem zvlhčenou housku, žloutky, sůl, pepř, muškát a zelené bylinky. Opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků.

Závin

listové těsto

Listové těsto položíme na pomoučenou utěrku, posypeme strouhankou, navršíme masovou směs, okraje těsta ohneme a zavineme. Potřeme žloutky, posypeme mákem, kmínem, nebo lněnými semínky. Pečeme v troubě při teplotě 150 °C do krásné zlaté barvy. Krájíme na porce.

Špenátový salát

špenát
olivový olej
citrón
sůl a pepř
slanina
česnek

Listy špenátu propláchneme tekoucí ledovou vodou a necháme okapat. Anglickou slaninu nakrájíme na nudličky, česnek na plátky. Na pánev dáme olivový olej a slaninu. Krátce orestujeme a přidáme česnek. Orestujeme, zakapeme citrónem, přidáme sůl a pepř. Tuto směs přidáme k listům špenátu a promícháme. Ihned podáváme.

Další recepty