Těstoviny

Rajčatové špagety

svazek čerstvé bazalky
1 středně velká cibule
2 stroužky česneku
1 kg loupaných, krájených rajčat
olivový olej
1 lžíce balzamikového octa
480 g celozrnných špaget
15 g parmazánu
sůl
pepř

Z bazalky otrhejte lístky. Ty nejmenší si schovejte na ozdobu jídla. Větší lístky nahrubo nasekejte a pak najemno nakrájejte i stonky. Oloupejte česnek a cibuli a nakrájejte je nadrobno. Otevřete si plechovky loupaných rajčat. Na sporáku rozehřejte pánev s lžící oleje. Až bude olej rozehřátý, přidejte cibuli a smažte ji, dokud nebude lehce zlatavá. Bude to trvat asi 7 minut. Přidejte česnek a stonky bazalky, promíchejte a ještě chvilku smažte. Potom přidejte loupaná rajčata a balzamikový ocet. Omáčku ochuťte solí a pepřem a nechte ji 15 min vařit na mírném stupni. Občas promíchejte. Přidejte nasekané lístky bazalky a odstavte pánev ze sporáku. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a uvařte v ní špagety podle návodu. Měly by být "al dente" – to znamená, že by měly být dostatečně měkké k jídlu, ale uvnitř stále trošku pevné. Odeberte z hrnce hrnek vody a potom těstoviny sceďte. Těstoviny vmíchejte do omáčky a pokud se vám bude zdát, že je omáčka moc hustá, přidejte trošku vody, kterou jste odebrali z hrnce. Špagety podávejte ozdobené malými lístky bazalky a posypané parmazánem.

Další recepty