Různé

Nasi goreng

1/2 čínského zelí
5 středních červených feferonek
1/4 svazku čerstvého koriandru
1/4 svazku kudrnky
8 ks limetových listů
1 malý kousek čerstvého zázvoru
8 stroužků česneku

0,4 kg kalamárů - po očištění 0,2 kg
0,2 kg kuřecích prsou
8ks Scampi

1 ks vejce
1 ks limetka
4 pol.lžíce olivového oleje
2 pol.lžíce kikomanu -indonéská omáčka
2 pol.lžíce ústřicové omáčky

0,5 kg jasmínové rýže

Nejdříve si dobře studenou vodou propereme jasmínovou rýži a pak ve velkém množství vody uvaříme do poloměkka, scedíme a propláchneme studenou vodou, opět necháme odkapat a pak vysypeme na plato a necháme odkapat - rýže by měla být poleměkká a sypká. Můžeme uschovat v chladu i do druhého dne.

Pak si připravíme sambal, což je chilli pasta (a také má mnoho podob) 4 feferonky podélně rozpůlíme a zbavíme semínek. Nakrájíme nadrobno a společně s polovinou stejně nakrájeného česneku dáme do hmoždíře a utlučeme na pastu, přidáme trochu nasekaného koriandru a kudrnky - tak aby spojení červené feferonky, bílého česneku a zelených bylinek se nám na pohled líbilo. Přidáme olivový olej a osolíme. Společně promícháme a v uzavřené misce uschováme v lednici. (vydrží i několik týdnů)

Dále si připravíme zeleninu - vše omyjeme a očistíme - čínské zelí nakrájíme na nudličky asi tak 1 cm na 0,5 cm a dáme do misky. Feferonku zbavíme jadérek a nakrájíme na velmi jemné malinké nudličky - stejně nakrájíme i limetové listy a obojí přidáme do misky se zelím. Taktéž najemno nasekáme zbylý čerstvý koriandr a kudrnku a vše promícháme a uschováme v lednici v uzavřené misce.

Kalamáry očistíme nebo použijeme mražené očištěné - krevetky oloupeme a po hřberu nařízneme, zbavíme vnitřností a promyjeme. Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky. Zbytek česneku utřeme a smícháme s olejem, aby nám nezoxidoval, čerstvý zázvor oloupeme na jemném struhadle nastrouháme a přidáme k česneku. Jako poslední věc si připrávíme rozšlehané vejce a můžeme začít vařit.

Wok rozpálíme, vlijeme olej a necháme ho rozpálit, pak po okrajích jemným pohybem rozlijeme a vložíme kalamáry - opečeme je a přidáme krevety. Ty necháme zčervenat a přidáme kuřecí maso a opečeme.

Přidáme česnek se zázvorem a prohodíme - přidáme nakrájenou a smíchanou zeleninu a opět orestuejme - směs se zeleninou dáme na jednu stranu pánve a na druhou nalijeme rozšlehané vejce, které necháme srazit a pak vmícháme do zeleniny.

Přisypeme jasmínovou rýži a prohřejeme. Ochutíme Indonéskou omáčkou a ustřicovou omáčkou. Dobře promícháme a podle chuti dosolíme, ale většinou nemusíme, protože omáčky jsou slané a jídlo dochutí sami.

Můžeme podávat. Jako dekoraci použijeme banánové listy, které dáme na talíř a na ně do kopečku navrstvíme smaženou rýži. Na vrchol položíme limetový list s měsíčky limetky a přidáme chilli sambal.

Další recepty