Maso

Znojemská hovězí pečeně se špekem a vídeňským škvarkovým knedlíkem

Znojemské speciality

4 porce

1 kg hovězí plece
3 dl bílého vína
plnotučná hořčice na potření masa
400 g nakládaných okurky
100 g špeku
bobkový list
nové koření
5 g drceného kmínu
150 g másla
100 g cibule
sůl
pepř
1 l hovězího vývaru
2 lžičky domácího sádla
8 ks bílého pečiva
3 vejce
¼ l mléka
petržel
100 g hrubé mouky
špetka muškátového oříšku
200 g škvarků

Plec nasolíme, opepříme, potřeme hořčicí a opečeme po všech stranách na špeku . Maso dáme stranou a opečeme cibulku. Podlijeme vínem které odvaříme, přidáme okurkový nálev, hovězí vývar, koření a společně s masem vložíme do předem vyhřáté trouby na 160°c po celou dobu maso přeléváme výpekem. Než maso nebude měkké cca 2 ½ hodiny. Poté maso opět odstraníme, v rendlíku si na sádle připravíme jíšku a přidáme výpek. Pozvolna vaříme, nakrájené okurky na kostky orestujeme na másle a přidáme do šťávy.

Najemno nasekanou petržel zpěníme na rozpálené pánvi, přidáme usušené nakrájené rohlíky na kostky. Přidáme mléko, sůl, nastrouhaný muškátový oříšek, vejce a přesekané domácí škvarky.

Zamícháme a uděláme z těsta šišku kterou zamotáme do čisté utěrky.

Knedlík vaříme ve vroucí osolené vodě 25-30minut

Další recepty