Zeleninová jídla

Teplý salát s máslovým chřestem a pečenými bramborami

4 porce

Suroviny na salát

400 g zeleného chřestu
400 g vařených brambor
100 g karotky
50 g másla
30 g oleje
200 g kysané smetany
svazek jarní cibule
polníček
sůl
med
limetka

Na marinovaný medailon

500 g krůtích prsíček
1 vejce
1 lžíce bramborového škrobu
olej 50 ml
směs koření (mletá cibule, paprika, kurkuma, pepř, rozmarýn, tymián)
směs semínek (sezam, černucha)

Nejprve si připravte marinádu – stačí důkladně promíchat vejce, škrob, směs koření (mletá cibule, paprika, kurkuma, pepř, rozmarýn, tymián) a sůl.

Krůtí maso nakrájejte na stejnoměrné řezy a vložte do marinády a nechte případně odležet. Marinované medailonky lehce posypte směsí semínek a opékejte je zprudka na rozpáleném oleji.

Opečené uložte na plech s pečicím papírem a nechte je v troubě při 90 stupních dopékat. Zelený chřest omyjte a na spodní části zařízněte, nakrájejte ho na stejnoměrné válečky a krátce ho vařte v páře 2 minuty nebo ho zalijte vroucí vodou a asi dvě minuty nechte blanšírovat (spařit). Poté sceďte a nechte okapat.

Vařené brambory nakrájejte na stejnoměrné kostičky a na oleji je opékejte ze všech stran pěkně dozlatova. Na závěr můžete přidat trochu papriky nebo směsi koření.

V rendlíku pak na másle krátce zpěňte na jemné nitky krájenou mrkev, pak přidejte nakrájenou jarní cibulku a vzápětí spařený chřest. Tuto směs trochu osolte a jen maličko podlijte vodou ze spařeného chřestu.

Přikryjte a krátce poduste pod pokličkou asi tři minuty. Mezitím si z medu, limetkové šťávy a kysané smetany umíchejte dresink.

Nakonec vmíchejte do podušené směsi zeleniny opečené brambory, posekaný polníček a vše přelijte smetanovým dresinkem. Podávejte se šťavnatým krůtím medailonem a s úsměvem.

Další recepty