Sama doma slaví patnáctiny

15 let Sama doma

15 let Sama doma

Před patnácti lety Česká televize začala vysílat pořad se znělkou, jejíž typická melodie se stala nezaměnitelnou značkou. Kvalitu a oblíbenost pořadu dokládá také fakt, že kromě svých „kmenových a věrných“ nachází a získává stále nové, mladé diváky, rozšiřuje spektrum rodinných a spotřebitelských témat, cílí nejen na maminky s dětmi, ale i seniory. Ti, kteří se před patnácti lety v televizi dívali jen na pohádky, dnes pořad Sama doma objevují jako novinku a vděčně jej přijímají jako průvodce dalším obdobím svého života. V současnosti je Česká televize už jedinou televizní stanicí, která se věnuje jmenovaným cílovým skupinám v pravidelném živém formátu, který pomáhá orientovat se v životních problémech i radostech a drží si stále vysoký profesionální kredit. Přeji pořadu Sama doma, aby byl i v dalších letech svým divačkám a divákům cenným partnerem a pomocníkem a posiloval povědomí o České televizi jako důležitém informačním zdroji. A přeji tvůrcům Sama doma, aby se jim dařilo měnit pořad dle požadavků nových diváků i měnících se doby přesně tak, aby spokojenost s ním vzrůstala. Vše nejlepší k patnáctinám!

Slovo tvůrčího týmu

Sama doma sice vznikl jako formát pro ženy, ale velice brzy zaujal i muže, a to bez rozdílu věku, vzdělání a sociálního statusu. V současnosti je Česká televize jedinou stanicí, která se může pochlubit takovýmto typem pořadu – tedy interaktivním živě vysílaným rodinným pořadem. V roce 2007 se pak vysílání rozšířilo o páteční vydání z Brna a Ostravy. Za těch 15 let se znělka Sama doma nepochybně stala jakýmsi symbolem, hudebním motivem, který si pobrukují maminky, při kterém zbystří tatínci a při kterém spokojeně vyrůstá už několikátá generací dětí. Znělkou, která navozuje atmosféru klidu, pohody a neodmyslitelně patří k České televizi.

Klikněte pro větší obrázek

Budeme-li trochu počítat, každý rok bylo odvysíláno kolem sto šedesáti dílů, v jednom Sama doma se představí zhruba osm hostů a témat. V patnáctileté historii pořadu tak bylo odvysíláno více než 2380 vydání pořadu. Je to patnáct let každodenní novinářské práce, systematické přípravy, hledání neotřelých témat i atraktivních novinek, které zaujmou, patnáct let stresu a napětí při živém vysílání, ale i spokojenosti a dobrého pocitu, když slyšíme pozitivní ohlasy a chválu diváků.

Kdo z nás si dnes umí představit, že první vysílání vznikala v době, kdy se v České republice teprve začaly pomalu využívat mobilní sítě, postupně vznikaly a zaváděly se nové převratné IT technologie a o sociálních sítích se nám ani nezdálo – vrcholem naší novinářské práce byla osobní schůzka s respondentem. Způsob práce se od té doby převratně změnil, kvantita i kvalita informací, které je třeba nasát, přefiltrovat, ověřit a ve stravitelné podobě předat divákům, se stonásobně zvýšily, a to samozřejmě přináší nové výzvy i tvůrčímu týmu pořadu.

Kvalitu pořadu Sama doma také vidíme v tom, že kromě svých „kmenových a věrných“ nachází a získává stále nové, mladé diváky. Ti, kteří před patnácti lety sledovali pohádky, dnes pořad Sama doma objevují jako novinku a vděčně jej přijímají jako průvodce dalším obdobím svého života – tedy dobou rodičovských radostí a povinností –, jako poradce při řešení problémů v osobním, rodinném, pracovním životě či v neposlední řadě jako atraktivní inspiraci při tvorbě vlastního životního stylu.

Je naší samozřejmou snahou, aby se v odborných rubrikách prezentovaly špičky ze všech oborů. A těší nás, že pozvání do pořadu Sama doma je prestižní záležitostí pro všechny zúčastněné – pro lékaře, osobnosti společenského a kulturního života nebo pro maminky a tatínky – ti všichni se k nám těší a rádi se vracejí.

V patnácti letech už člověk stojí na prahu dospělosti, vyrostl z dětských pochyb a nejistot a je plný energie a plánů do další životní etapy. I my všichni se těšíme na další roky krásné tvůrčí práce, kdy budeme co nejvíce Sama doma!

Rozhovory

Sám doma? Aneb přání k patnáctinám

Saša Rašilov
herec

Když jsem sám doma, věnuji se typicky mužským zálibám: lenošení a sledování pořadu Sama doma. Rád bych pořadu popřál i nadále stejně půvabné a bystré moderátorky, které mě vždycky dobře naladí.

Zbigniew Czendlik
farář

Mně samému doma se sebou je velmi dobře, je mi úplně skvěle, když nemusím nic dělat. Nic nedělání je ta nejkrásnější práce. Pořadu Sama doma přeji, aby zůstal pořád tak krásný, milý a inteligentní a holkám přeji, aby samy doma nikdy nezůstaly.

Lukáš Hejlík
herec

U mě záleží, kde jsem sám doma. Když je to na chalupě, pak se můžu zbláznit, abych dohnal vše kolem hospodářství: kytky, zahradu, úklid, atd. Ale i tomu říkám odpočinek, jakkoliv je výsostně aktivní. Když jsem sám doma v Praze na bytě, tak vařím, piju víno.

Sama doma přeju nejenom dalších neosamocených 15 let, ale především spoustu zajímavých hostů. Z vlastní zkušenosti vím, že si tak sám u vás v pořadu nepřipadám.

Václav Jiráček
herec

Když jsem sám doma tak… no… dělám spoustu věcí a krom toho rád vstávám se Sama doma, udělám si kafe a zapálím si cigaretu… Pořadu přeji, ať mi stále chutná ranní rituál a děkuju za ta moje „rána“.

Petr Sís
spisovatel, filmař

Všechno nejlepši, tolik jste mě za ty roky potěšily a povzbudily. Jste baječné.

Martin Procházka
hokejista

Když jsem sám doma, věnuju se zahradě a v zimě odpočívám u telky. Za sebe přeji holkám a pořadu, ať se daří jako doposud.