Novinky v léčbě paradontologie

30. 1. 2014Zdraví

MUDr. Aleš Váňa byl po dobu vysíláni na chatu, kde odpovídal na dotazy týkající se paradentozy. Podle velkého množství dotazů je to rozšířený problém, který se týká všech věkových kategorií.

Jedná se o bakterieální onemocnění závěsného aparátu zubů, jehož charakteristickým znakem je krvácení dásní, bolestivost, začínající viklavost a rozestupující se zuby. Na RTG snímku, který Dr. Váňa přinesl, bylo vidět rozmělnění kosti a místa pro vznik hnisavých ložisek kolem zubů.

Nejdůležitější prevencí je návštěva zubního lékaře, jenž provede jemnou sondáž paradontálních kapes. Novinkou, kterou Dr. Váňa v AVDetal provádí, je DNA test paradontálních patogenů. A potom je potřeba přerušit začarovaný kruh, kdy dásně bolí a krvácejí – nechceme čistit – vznika zubní kámen – bakterie – destrukce kosti. Tady nastupuje dentální hygiena, tedy odstranění zubního kamene a zubního plaku ultrazvukem. Zbytek už je na nás, jak dodržujeme hygienické návyky.

V našem vybavení by kromě kartáčku neměly chybět mezizubní kartáčky a nit. Jak dobře si čístíme zuby, pomůže odhalit plakový indikátor: obarví špatně odstraněny plak, vzbudí zájem o naše zuby a ukaže místa, která nejsou dobře vyčistěna. Jak Dr. Váňa zdůraznil, ani při paradentoze není potřeba zuby trhat, ale je možné je rekonostruovat pomocí záchovných dlah. Poslechnětě si celé zajímavé povídání v našem videorozhovoru…

Novinky v léčbě - parodontologie - MUDr. Aleš Váňa (chat) - 1. část

Novinky v léčbě - parodontologie - MUDr. Aleš Váňa (chat) - 1. část