Chat

hosté

Petra Lamschová a Petr Havlíček

Téma: superjídelníček

Záznam chatu z pátku 31. ledna 2014

Lukáš: „Dobrý den, žena "mě stravuje" podle Vašich receptů, (nečekaně mi to vůbec nevadí a jídlo mi chutná), ale nemůžeme sehnat müsli a müsli tyčinky odpovídajíci kritériím zdravé stravy, které jsou vhodné jako snídaně, resp. svačina. Můžete mi, prosím, poradit domácí recept nebo značku? Děkuji a přeji dostatek inspirace pro další knihy.“

Petra Lamschová a Petr Havlíček: „Dobrý den, zkuste všechny výrobky, které mají logo Vím, co jím. Tyto výrobky odpovídají kritériím zdravé výživy dle WHO.“

Ivana: „Dobrý den, nějaký typ jak se nevracet stále k špatně zajetým kolejím, co se týče stravování?“

Petra Lamschová a Petr Havlíček: „Zkuste vyhledat odborníka, který vám pomůže nejen se stravou, ale hlavně s hubnutím hlavou :-)“

Markéta: „Měla jsem spoustu teoretických znalostí, které jsem nedokázala uvést do praxe. K vánocům jsem dostala všechny Vámi vydané knihy a 1. ledna nastala změna. Bohužel všechno najednou nejde, a tak leden jsme věnovali změně stravy, v únoru přidáme cvičení a v březnu se snad zbavím závislosti na nikotinu. Zjistila jsem, že spousta potravin, které bych si nikdy nekoupila jsou velmi chutné, vyvrátila si názor, že zdravě=draze a poznala, že když člověk ví, jak nato, je to vlastně snadné. Bez Vašich rad a receptů, bych to ale nezvládla, a tímto Vám chci moooooc poděkovat a podpořit Vás. To, co děláte má smysl. Ps: Citím se skvěle a mám 7 kilo dole, co až začnu cvičit!!!!“

Petra Lamschová a Petr Havlíček: „děkujeme, to nás velmi těší, doufám, že vás takových bude víc :-)“

Jana: „dobrý den, chodím cvičit od 19hod do 20hod a zajímalo by mě jestli mohu po cvičení večeřet a pokud ano co je vhodné si dát?děkuji moc za radu“

Petra Lamschová a Petr Havlíček: „Dobrý den, určitě je to vhodné. Tělo potřebuje energii a stavební látky na svoji regeneraci. Vyberte si jídlo lehčí, nepříliš tučné, aby se poměrně rychle zpracovalo. Vhodné je například: méně tučná ryba - treska, vařené brambory, kousíček másla a zelenina zakápnutá trochou řepkového oleje.“

Adam: „Dobrý den, chtěl bych se zeptat pana Havlíčka, jak docílit svalového růstu a zároveň úbytku tuku z oblasti břicha. Děkuji“

Petra Lamschová a Petr Havlíček: „Dobrý den, to je požadavek téměř nemožný, neboť nárůst svalů a redukce tuků jde tak trochu proti sobě. Když narůstají svaly, tak přibývá i trochu tuku. Pokud redukujeme tělesný tuk je naopak smířit se s tím, že část svalové hmoty se může ztratit. Jestliže se smíříte spíše s pomalejším hubnutím můžete svalovou hmotu udržet.“

Ester: „Dobrý den, měla bych na Vás dotaz ohledně mého přítele. Je profesionální hokejista, trénují každý den, do toho 2x - 3x týdně zápas. Má velký energetický výdej a nedaří se mu přibrat. Měří 189 cm a váží 82 kg. Neměli byste nějakou radu jak se stravovat a co nejlépe? Tento problém řešíme už déle, ale bohužel všude se spíš řeší problém opačný - jak zhubnout. Děkuji moc za Vaší odpověď.“

Petra Lamschová a Petr Havlíček: „Dobrý den, ve vašem případě je nutné navštívit profesionála.“

Martina Klincová: „Dobrý den, ráda bych se zeptala, jíme většinou potraviny, které si vypěstujeme. kozí maso, sýry, mléko, slepice, zelenina. maso nekupujeme,řekla bych ,že jíme zdravě. Je možné zhubnout aniž bychom měnili zdroj?Děkuji“

Petra Lamschová a Petr Havlíček: „Dobrý den, určitě je skvělé, že ve své kuchyni využíváte suroviny z domácího zdroje. Pokud se zaměříme na hubnutí, je důležité pouze ohlídat množství tuků. U masa to můžete ovlivnit výběrem pouze libových částí, u mléčných výrobků to v domácích podmínkách zvládnete těžko. Takže pozor na množství přidávaných tuků a olejů při přípravě jídel. A nezapomeňte na pohyb.“

šárka: „Dobrý den,chtěla bych se zeptat na Váš názor na stravování podle Antonie Mačingové a její očistný 28 denní program?Je mi 37let.Děkuji a přeji krásný den.“

Petra Lamschová a Petr Havlíček: „Dobrý den, nesouhlasím s ničím paušálním. Především "očistu" organismu je třeba svěřit do rukou odborníkovi, který stanoví nebo určí správný program na základě diagnózy.“

Dáša: „Myslíte, že je vhodné k večeři jíst suchary Racio (malé bagetky) ?“

Petra Lamschová a Petr Havlíček: „Pokud jsou celozrnné tak jako součást večeře ano, pokud jsou bílé ne.“

Marcela: „Dobrý den, lékařka mě minulý týden šokovala a to tím, že řekla, že celozrnné pečivo obsahuje semena, která jsou plná plísní a že při pečení vznikají karcinogenní látky. Že ho jíst nedoporučuje a dětem už vůbec ne, takže já doposud do sebe s tím, že pro sebe dělám něco dobrého jsem toto pečivo jedla denně. A jak je to s ořechy? Je to opravdu tak nebezpečné? Co tedy kupovat sobě, ale i malé dcerce? Děkuji moc a moc ráda Vás vidím.“

Petra Lamschová a Petr Havlíček: „Dobrý den, dle mého názoru je to trošku poplašná zpráva, to byste si pak nemohla koupit vůbec nic. Pečivo se používá po staletí... zkuste se vyhnout pečivu volně prodávanému, zaměřte se na pečivo balené nebo si případně pečte pečivo své.“

Martin: „dobrý den,jak dlouho se dají aplikovat sacharidové vlny?A jaký máte na ně názor?Děkuji“

Petra Lamschová a Petr Havlíček: „Sacharidové považuji za nesmyslné, i když vím, že jejich používání především ve sportu je velmi časté.“

šárka: „Dobrý den, mám Vaše knížky, jsou tam moc užitečné rady, ale jsem člověk, který potřebuje pomoct, kde se dá v Praze zajít za odbornou péči, která se " neplatí ", přes praktika na obezitologii? Nemůžu si dovolit platit tisíce za vstupní vyšetření a pak za kontroly. Jsem studentka. děkuji :)“

Petra Lamschová a Petr Havlíček: „Dobrý den! ano pokud nebudete chtít navštívit nějakou ze soukromých praxí výživových odborníků, pak si nechte poradit na některém z dietologických pracovišť, které se nacházejí v každé větší nemocnici či na poliklinice. Lze také požádat svého praktického lékaře o žádanku k návštěvě tohoto pracoviště.“