Chat

hosté

Zuzana Krmelová a Veronika Doudnerová

Jak ušetřit - plýtvání potravinami

Záznam chatu ze středy 4. října

STOPK: „VD - Co je příčinou plýtvání potravinami?“

Zuzana Krmelová a Veronika Doudnerová: „děkuji za dotaz. Pokud se bavíme o plýtvání v domácnostech, pak především špatné skladování potravin, nepromyšlený nákup, kupujeme více než spotřebujeme. Tipy, jak se plýtvání vyvarovat naleznete například na www.milujemejidlo.cz.“

Magda: „Dobrý den, nemám ani tak otázku jako spíše potřebu se někoho zeptat, zda to vidí podobně. Když třeba vidím v pořadu Jste to, co jíte, jak vyhazují plný stůl jídla, docela ve mě vře krev. Proč to neodnesou do nějakých jídelen pro bezdomovce nebo jiným sociálně slabším, samoživitelkám v domovech? (to samé v pořadech o bydlení, kde vyhazují z okna starší nebo i hezký nábytek, pardon mimo téma, nedalo mi to:-))“

Zuzana Krmelová a Veronika Doudnerová: „Dobrý den, děkujeme za dotaz. Darovat lze potraviny bezpečné pro zdraví, tj. zabalené a tepelně nezpracované. Takové potraviny lze odevzdat v nejbližší potravinové bance, která zajistí přesun dále potřebným a nebo je tu možnost jednou ročně darovat trvanlivé potraviny v rámci Národní potravinové sbírky. Ta letošní se uskuteční v sobotu 11. 11. ve vybraných prodejnách po celé ČR. Více informací naleznete na webu potravinypomahaji.cz.“

SK: „ZK - S kterými potravinami se v ČR nejvíc plýtvá?“

Zuzana Krmelová a Veronika Doudnerová: „Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Obecně nejvíce se plýtvá ovocem, zeleninou a pečivem.“

STOP: „ZK - Kdy už podle Vás začíná plýtvání potravinami, v jaké fázi?“

Zuzana Krmelová a Veronika Doudnerová: „Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Plýtvání začíná již při sklizni , podle odhadů se znehodnotí, či nechá zlikvidovat až třetina produkce (například z důvodu nevyhovujícího tvaru, velikosti apod.).“

BKBr: „ZK - Jak tedy podle Vás ušetřit v souvislosti s plýtváním potravinami?“

Zuzana Krmelová a Veronika Doudnerová: „Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Začít můžete již při nákupu. Rozmyslet si, co opravdu potřebujete nakoupit, tedy udělat si nákupní seznam a nechodit nakupovat hladoví. Nenechat se zlákat množstevními akcemi a pak následně potraviny správně skladovat a případné zbytky dále využít, či zamrazit. Poslední fází je pak kompostování.“

Alena: „Národní potravinová sbírka je výborná iniciativa. Koná se ale jednou do roka - plánujete třeba nějaké průběžné akce (třeba s online obchody)? Jak mohu darovat potraviny mimo listopadovou sbírku?“

Zuzana Krmelová a Veronika Doudnerová: „Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz a pochvalu, ano do budoucna se chystáme rozšířit sbírku i o online obchody a věříme, že se bude opakovat i vícekrát ročně. Mimo Národní potravinovou sbírku je možné potraviny darovat potravinové bance ve Vašem kraji, která tuto pomoc předá potřebným organizacím.“

Karolína Kučírková: „Kam potraviny ze sbírky putují a nehrozí, že by je někdo rozprodával dál nebo jinak zneužil?“

Zuzana Krmelová a Veronika Doudnerová: „Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Potraviny putují dále, jednak do potravinových bank případně napřímo do charitativních organizací potřebným(azylové domy, domovy pro seniory, dětské domovy). Nemusíte se bát, že by docházelo ke zneužití, Národní potravinová sbírka má svou dlouholetou tradici :)“

ALK: „Sledujete vy nebo přímo maloobchodní řetězce, jak moc plýtvají přímo obchody? Co dělají pro to, aby plýtvání omezily na své straně? Děkuji“

Zuzana Krmelová a Veronika Doudnerová: „Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Řetězce už nějakou dobu spolupracují s potravinovými bankami jednotlivých krajů, i jejich snahou je předcházet plýtvání a pokud máte větší zájem o informace jak jednotlivé řetězce pracují, doporučujeme shlédnout krátké studie na našem webu potravinypomahaji.cz. Bohužel stále domácnosti plýtvají potravinami nejvíce, což potvrzují i průzkumy.“

Jana Holoubková: „Dobrý den, osobně beru toto téma velice vážně, ale existuje i nějaký způsob jak k šetrnému nakládání s potravinami přimět řetězce/hotely/restaurace, které také plýtvají, a to ve velkém? Děkuji předem za odpověď. Jana H.“

Zuzana Krmelová a Veronika Doudnerová: „Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Tu největší moc máme ve svých rukách my, zákazníci. Pokud se budeme chovat zodpovědně a například upřednostňovat nákup jednotlivých položek, nikoliv množstevních balení, čerstvých, sezonních a lokálních potravin, tak ke změně může dojít. Co se týče hotelů a restaurací, je dobré si nesnězené jídlo brát s sebou domů a preferovat řetězce/restaurace, které k plýtvání s potravinami již přistupují zodpovědně a takový přístup požadovat.“

Petra: „Máte na termín sbírky dostatek dobrovolníků? Ve kterých městech je případně potřeba, aby se ještě přihlásili?“

Zuzana Krmelová a Veronika Doudnerová: „Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Ano stále potřebujeme dobrovolníky. Jde o lokality, které avizujeme průběžně na našich sociálních sítích potraviny pomáhají. Akutní nedostatek je v Kolíně.“

Eliška Dragounová: „Dobrý den, mám velký problém šetřit s potravinami , pořad kupuji každý den jídlo a vždycky se to nesni a já druhy den jdu zas nakoupit a tak to je pořad dokola. Děkuji za odpověď .“

Zuzana Krmelová a Veronika Doudnerová: „Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. V tomto případě bychom doporučily tvořit si nákupní seznam dle předem promyšlených receptů a ze začátku zkusit nakupovat menší množství jídla, pokud by scházelo, stačí dokoupit.“

Lenka: „Dobry den. Zeptam se jasne. Nedoporučuje se dávat zeleninu a ovoce do lednice. Ale supermarkety takto zeleninu í ovoce skladují. Někdy je i na omak vlhká,studená,orosena. . ???????“

Zuzana Krmelová a Veronika Doudnerová: „Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Zelenina a ovoce se v lednicích skladuje v takzvaných vlhkých boxech (proto je pak orosená) a ty zaručují delší trvanlivost. Prostředí klasické lednice je výrazně sušší a ovoce a zelenina vysychají a kazí se. V lednicích s tzv. nulovou zónou (vyšší vlhkost, teplota kolem 2-5 stupňů) vydrží ovoce a zelenina déle.“

Ivana: „Dobrý den. Já žádné jídlo nevyhazuji. Zbytky dostává pes.“

Zuzana Krmelová a Veronika Doudnerová: „Dobrý den, tak je to skvělééé :)) Jen tak dále a více takových spotřebitelů :)“

ERASE: „VD - Lze zcela vymítit plýtvání potravinami?“

Zuzana Krmelová a Veronika Doudnerová: „Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. My věříme, že ano! A hlavními aktéry pokroku jsme my všichni, jako zákazníci obchodních řetězců, jako spotřebitelé doma, návštěvníci restaurací...Pokud budeme požadovat změnu a sami ji budeme tvořit, nastane ;-)“

STOPK: „V The Simpsons - Simpsonovi je scéna: "A teď móda které propadl celý národ, plýtvání potravinami!"“

Zuzana Krmelová a Veronika Doudnerová: „Jdeme s dobou!“

Lenka: „Me by zajimalo cim se plýtvá. Myslíte třeba ze že lidé vyhazují plesnivou zeleninu? Že ji neupotřebuji? Protože např.pecivo se dá i tvrdé zredukovat dal. Nemusí se vyhodit. Diky“

Zuzana Krmelová a Veronika Doudnerová: „Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Bohužel se plýtvá úplně vším. Je vyhazována/likvidována produkce, která neodpovídá standardům pro obchod, domácnosti vyhazují v průměru přes 100kg jídla na osobu ročně. Aktuality k tomuto tématu můžete sledovat na www.milujemejidlo.cz.“

Veronika: „Dobrý den, dnes jsem pořad Sama doma zapla omylem, jindy se však ráda podívám. Studuji vysokou školu a právě mám období, kdy přemýšlím nad tématem své bakalářské práce. Možná to byl dnes osud, že jsem přepínala programy v televizi a najednou jsem se zastavila u Vašeho pořadu. Upoutalo mě téma plýtvání s potravinami a po pár minutách poutavého sledování mě napadlo, že právě toto téma by bylo skvělé pro bakalářku. Víte o někom, kdo by svou b. práci venoval tomuto tématu? Já sama jídlem plýtvám, ale milé mi to rozhodně není. Teď už ale mám pár nápadů, jak se tomuto problému vyvarovat. Děkuji :)“

Zuzana Krmelová a Veronika Doudnerová: „Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Určitě takové práce již existují a dle nás jich není stále dostatek. Záleží spíše z jakého kraje pocházíte. Pak bych doporučila obrátit se na místní potravinovou banku, kde jistě najdete odpověď.“

Dana: „Dobrý den. Můžeme sníst např.jogurt den nebo dva po datu spotřeby ?“

Zuzana Krmelová a Veronika Doudnerová: „Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Možné to je, v případě, že byly správně skladovány. Je třeba jen senzorickou zkouškou zjistit, zda vůně, chuť je v pořádku.“

MatoušK.: „Kolik obchodů a dobrovolníků se do sbírky letos zapojí?“

Zuzana Krmelová a Veronika Doudnerová: „Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Do letošního ročníku se zapojí 750 prodejen po celé ČR a očekáváme nárůst dobrovolníků a to až na 4500 :) Pokud chcete sbírku podpořit, stále hledáme dobrovolníky, registrovat se můžete na www.potravinypomahaji.cz.“

Jana: „Dnešní rohlíky vydrží den a hned jsou tvrdé. . :-(“

Zuzana Krmelová a Veronika Doudnerová: „Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Tak z nich můžete udělat strouhanku, či krutony do polévky. Anebo je čerstvé ihned zamrazit.“

STOP: „VD - K čemu všemu vede plýtvání potravinami?“

Zuzana Krmelová a Veronika Doudnerová: „Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz. Plýtvání s potravinami má dalekosáhlé důsledky, které je mnohdy těžké si představit. Pokud jde o aspekt životního prostředí, tak nic neroste jen ze vzduchu, k produkci a výrobě je zapotřebí velké množství surovin (voda, energie apod.), čerpá se půda. Na druhou stranu se také vkládá lidská práce, chovají se zvířata. Nespotřebované potraviny končí na skládkách, kde se pak tvoří skleníkové plyny ovlivňující klima. Více k těmto aspektům na www.milujemejidlo.cz“

Alenka: „Ja moc nerozumím jedné věci. Proč obchody prodávají ve sleve zboží, které ma trvanlivost dne 4.11.a je 4.11. Tak jen prodávají třeba jen o 10kc levněji. Proč to nedají za 5 kč. Aby se to nemuselo vyhodit. :-((( takovou malou slevu to se ani nevyplatí.“

Zuzana Krmelová a Veronika Doudnerová: „Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz, ale bohužel v tomto případě se jedná o obchodní strategie jednotlivých řetězců.“