Chat

Testy - farmářské velikonoční zboží

Miloš Kavka

Záznam chatu ze středy 16. dubna 2014

Dana Lovenská: „Testuje se jídlo - velikonoční i nejídelní produkty - v rámci farmář. velikonoč. zboží - test?“

Miloš Kavka: „dobrý den! otázkou na (teplé)jídlo směřujete zřejmě na pokrmy nabízené na FT. kompetence ke kontrole pokrmů mají orgány ochrany veřejného zdraví. náš úřad se zabývá kontrolou potravin a kontrolou nepotravinářského zboží zabezpečuje ČOI. Na slyšenou.“

DAYD: „Kolik je v ČR farmář. velikonoč. trhů?“

Miloš Kavka: „dobrý den! tak toto číslo je velmi proměnlivé. za loňský rok činil tento počet jen v kompetenci SZPI 340. ale jde o celkové číslo za farmářské, velikonoční, ale i předvánoční trhy. ony se totiž druhy trhů a jarmarků v průběhu roku střídají, ale tržiště zůstávají stejná. těch je cca 200. Na slyšenou“

DAYD: „Co dopadlo nejhůře při testování farmář. velikon. zboží?“

Miloš Kavka: „dobrý den! budete se možná divit, ale problém je úplně jinde, je to hygiena prodeje a také povinné označování potravin. Na slyšenou.“

DAYD: „Co je přesně farmář. velikonoč. zboží?“

Miloš Kavka: „dobrý den! tak tady má fantazie své pole téměř neorané. jednoduše řečeno je to vše, co organizátor trhů dovolí v rámci velikonočního týdne na svém tržišti prodávat. a stejné je to poté po celý rok až do vánočních trhů. Na slyšenou“

DAYD: „Co vše se na farmářském velikonočním zboží zjišťuje - kvalita?“

Miloš Kavka: „dobrý den! budu hovořit pouze za potraviny, které v rámci jarmarků a trhů kontroluje náš úřad. kontrolují se všechny povinnosti vyplývající pro prodejce, ale také pro organizátory trhů či jarmarků.“

Evelína: „Dobrý den, chtěla bych na takovém trhu prodávat potraviny (balené pomazánky, pečivo atd.), bylo by to pro mě poprvé a možná i naposled, u kterého inspektorátu SZPI bych se měla registrovat -tam, kde sídlím, nebo tam, kde se koná trh? Budu se muset registrovat?“

Miloš Kavka: „dobrý den! s registrací se obrátíte buď na inspektorát v místě, kde "vyrábíte" potraviny, nebo na inspektorát, v jehož místní působnosti budete prodávat. vždy nahlásíte všechny předměty Vaší činnosti a inspektoráty si navzájem tyto informace předají v rámci informačního systému. neměla by jste samozřejmě uzavřít dohodu s provozovatelem tržiště, který organizuje jednotlivé stánkaře. registrace je u provozovatelů potravinářských podniků, ziskových či neziskových, povinná. Na slyšenou“

kopretina: „Přeji hezký den, kontrolujete i pálenku, kterou jde občas na farmářských trzích koupit? Kamarád pálí a rád by svou výrobu na trhu prodával. Je komplikované nechat si to všechno schválit a otestovat, aby mohl na trhu prodávat?“

Miloš Kavka: „dobrý den! samozřejmě patří lihoviny mezi ostře sledované zboží, i vzhledem k tomu, že metanolová aféra neskončila. pokud ale nebudeme mít jasně dohledán původ jakékoliv lihoviny, musí lihovina neznámého původu zmizet z pultů. kamarádovi doporučte, ať se obrátí na náš místně příslušný inspektorát a poradí se, co vše musí splňovat a co už splnil.....a věřte, náš úřad po vašem kamarádovi bude vyžadovat jen registraci za účelem možné následné kontroly, schvalování žádné! na slyšenou“

Hani Vaši.: „Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda na těchto trzích existuje nějaká hygienická kontrola, kontrola kvality. Někdy se bojím, aby třeba sýry apod. nebyly vlivem teplého počasí znehodnoceny. - aby mi pak nebylo špatně. Děkuji. Hani Vaši.“

Miloš Kavka: „dobrý den i Vám. buďte si prosím jista, že vzhledem ke zjišťovaným nedostatkům je kontrola hygienických podmínek prioritou kontrol farmářských trhů. u sýrů konkrétně sledujeme nejen uložení v chladícím nábytku za předepsaných teplot, ale měříme také teplotu výrobku. je sice teoreticky možné skladovat sýry i mimo chladící nábytek, ale to jen tehdy, pohybuje-li se teplota lehounce nad nulou, do které se "vlezou" teploty stanovené předpisy. Na slyšenou“

Ondra: „Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jezdím pravidelně na farmářské trhy, od výrobce mám napsáno skladování uzenin do 20 stupňů. Když je např. 15 stupňů, musím již mít chladící pult? Děkuji za odpověď.“

Miloš Kavka: „dobrý den i Vám. když výrobce napíše do 20 stupňů, musíte to splnit po celou dobu, co bude uzenina na stánku. pokud v té době alespoň na chvíli teplota stoupne např. na 25 stupnů, musíte v té době mít uzeniny v chladícím nábytku. na slyšenou“

Dalibor: „Dobrý den, mám pojízdnou prodejnu masa. V sortimentu mám celá chlazená i mražená kuřata, kuřecí řízky chlazené, klobásy, párky, občas prodávám ke krájeným salámům i pečivo - rohlíky. Zatím u mě nikdo kontrolu od SZPI nedělal (funguju ale teprve od začátku dubna). Když budu chtít zajet i na farmářské trhy, tak mě zkontrolujete, nebo se to provede přes provozovatele trhu?“

Miloš Kavka: „dobrý den. naše kontrola je namátková a pokud máte pojízdnou kontrolu, zpravidla na Vás naši inspektoři narazí. nemusí to být zrovna na farmářských trzích, může to být i někde na obci, kde to třeba ani nečekáte. důležité je, že se nemáte čeho bát, protože věřím, že máte vše v pořádku. pokud byste si nebyl jistý, není nič snazšího, než se obrátit na náš místně příslušný inspektorát s žádostí o konzultaci, a naši pracovníci Vám v rámci partnerského přístupu jistě poradí. základem je Vaše registrace u nás. na slyšenou“

Adéla: „Dobrý den, chodím často na farmářské trhy. Zajímalo by mě, jestli je potřeba mít pečivo (koláče, rohlíky, štrůdly, ...) přikryté něčím, nebo je prodejci můžou mít i jen tak, např. v košících a asi je musí podávat a balit v rukavicích, že?“

Miloš Kavka: „dobrý den. v podstatě jste si odpověděl sám - ano, prodejci musí chránit své nebalené zboží před jakoukoliv vnější kontaminací. někdy stačí překrytí, někdy se musí zboží nabízet jen formou neprodejných ukázkových vzorků. o rukavicích se v třetím tisíciletí asi ani nebudeme bavit, to je samozřejmost.“

Denisa Medunová: „Dobrý den, taktéž bych měla zájem občas na farmářských trzích prodávat zeleninu, ovoce, domácí mošt, pečivo, výrobky z ručních prací. Jsem v tomto ohledu úplný nováček. Už tedy z předchozího dotazu vím, kam se obrátit. Jsou ještě nějaké důležité kroky, které je potřeba k tomu podniknout, popř. kde lze sehnat co nejvíce informací. Je registrace na inspektorátu zpoplatněna a popř. jakou částkou. Děkuji“

Miloš Kavka: „dobrý den i Vám. je to možná jednodušší, než čekáte. začněte naším webem www.szpi.gov.cz, kde máme informace o tom, jak začít. potom se zaregistrujte na místně příslušném inspektorátu SZPI a věřte mi, nebude Vás to stát ani korunu. můžete osobně přijít, můžete zatelefonovat, můžete si v klidu domova stáhnout formulář, který vyplníte, zašlete a je hotovo,“

Vacek Petr: „Chtěl bych se zeptat, co vše musí mít prodejce na FT při kontrole z hygieny. Pokud pořadatel zajistí pro prodejce vodu v nedalekých prostorách radnice, musí mít prodejce vodu s sebou v nádobě? Co dalšího musí mít prodejce na stánku?“

Miloš Kavka: „dobrý den. vše záleží na tom, jaké činnosti na stánku budete dělat. dokonce je možné si představit, že ani tu vodu míst na stánku nemusíte, když dokážete například jednorázovými prostředky (vlhčenými ubrousky, ale bez parfému pochopitelně) čistit a dezinfikovat používané náčiní a pracovní plochy. ostatní povinnosti naleznete v přílohách (stánky)v české mutaci nařízení 852/2004, v platném znění. na slyšenou“

Petra: „Dobrý den, ráda bych na farmářských trzích prodávala doma vyráběné bylinkové sirupy. Bylinky si pěstuji na vlastní zahrádce a sirupy vyrábím doma v kuchyni. Zajímalo by mě, co všechno potřebuji, abych mohla sirupy prodávat. Prodávání jinde než na farm.trzích neplánuji. Místní pořadatel farmářských trhů mi napsal, že nic nepotřebuji, ani ŽL ani potrav.průkaz ani nic podobného. Nechci se dostat do nějakých potíží. Můžete mi na můj dotaz odpovědět, prosím? Děkuji.“

Miloš Kavka: „dobrý den. buďte úplně v klidu. registrujte se u našeho místně příslušného inspektorátu, nahlašte předmět činnosti (výroba; prodej) a podívejte se na zákon č. 110/1997 Sb. a na vyhlášku č. 113/2005 Sb., aby označování Vašich výrobků bylo v pořádku a obsahovalo všechny povinné údaje. přeji Vám hodně štěstí ve Vašem podnikání, informace o našem úřadu včetně uvedených právních předpisech najdete na našem webu www.szpi.gov.cz. na slyšenou“

Sushui: „Zdravím Vás! Pokud budu prodávat na trhu natvrdo uvařená vajíčka, zdobená. Budete to kontrolovat vy, z hlediska potravin, nebo někdo jiný? Děkuji za informaci a přeji hezký den.“

Miloš Kavka: „dobrý den. to je přesně naše velikonoční parketa. pokud ale půjde o tržiště schválené státní veterinární správou, přísluší kontrola těchto živočišných produktů jim. na slyšenou.“

Jitka Hynková: „Dobrý den,můj dotaz je: pokud doma napeču,třeba velikonoční beránky,mohu je prodávat na farmářských trhách,aniž bych měla doma provozovnu a hygienické povolení?“

Miloš Kavka: „dobrý den. tak můžete prodávat. tyto produkty vaší domácí výroby můžete prodávat v místním maloobchodu, tedy i na trhu. jediné dvě podmínky jsou: -registrace u SZPI -musí to být nejbližší trh Vašemu bydlišti a tedy Vaší výrobně. mějte se hezky.“