Chat

Test - pečivo

Míša Svobodová

Záznam chatu z úterý 4. září 2012

Petula: „Dobrý den pani Večerková, ráda bych znala Váš názor na pečivo z rozmraženého polotovaru, které máme nyní možnost vidět ve všech supermarketech??“

Míša Svobodová: „Hezký den, omlouvám se, paní Večerková dnes nepřišla, snad vám bude odpověď ode mne vyhovovat. Rozmražené pečivo není zas tak špatné, jak se o tom můžete dočíst. V podstatě jsou výživové hodnoty hodně podobné jako u čerstvého pečiva. Hlavní rozdíl je v tom, že toto pečivo vám nevydrží dlouho, nepochutnáte si na něm již druhý den ráno, čerstvé pečivo by mělo vydržet i několik dní. Kvůli zmrazení se do pečiva přidávají také různá aditiva, která ale nejsou pro člověka vůbec škodlivá a nemusíte se jich bát. Tato aditiva nemusí být v každém pečivu, které je zamraženo, technologický postup není přesně dán. Proti rozpečenému pečivu nic nemám, i já si koupím čerstvě rozpečenou bagetu, když tedy předpokládám, že ji sníme doma ten večer a nebudeme ji chtít na snídani. S pozdravem, Michaela Svobodová“

faraon: „Muzu se zeptat u kterych prodejcu je povinnost napsat jestli je pecivo rozmrazovano, a kteri to psat nemusi? Napriklad pochybuju, ze vietnamsti prodejci tento zakon budou dodrzovat“

Míša Svobodová: „Hezký den, tato povinnost platí pro všechny prodejce, pokud ji nebudou dodržovat, zaplatí pokutu 3 miliony korun. Podle mé zkušenosti nápisy dodržují i vietnamští obchodníci s pozdravem, Michaela Svobodová“

hojchna: „Dobrý den, jak bezpečně poznám celozrnné pečivo od dobarveného? Jak na tom jsou tolik prodávané kaiserky? Děkuji moc.“

Míša Svobodová: „Hezký den, tomuto tématu se budeme ještě věnovat, v tuto chvíli bych Vám řekla jen to, že celozrnné pečivo příliš v České republice neseženete. Poznáte ho podle složení na sáčku (99 procent celozrnného pečiva je zabaleno v nějakém obalu) Tam na složení uvidíte, kolik celozrnné mouky obsahuje, musí to být více než 80 procent. Barvené pečivo bývá obarveno buď karamelem nebo obilovinami, které mají barvící účinek (zejména pražený ječmen nebo žito), takové pečivo je načervenalé, případně moc tmavé. S pozdravem, Michaela“

Karolína Suchá: „Dobry den, rada bych se zeptala, kolik kusu peciva byste denne doporucila snist, pokud se jedna jen o celozrne? Snazim se drzet dietu. Dekuji za odpoved“

Míša Svobodová: „Hezký den, ani celozrnné pečivo není úplně nízkokalorické. V podstatě je stejně kalorické jako klasické. Mnohdy má i vyšší kalorickou hodnotu. Jeho hlavní výhodou je, že má nízký glykemický index, to znamená, že po něm nemáte hlad tak rychle, jako po klasickém pečivu. Doporučila bych maximálně dva kousky pečiva a to k snídani, zhruba tedy 120 gramů, maximálně jako příloha k obědu, večeři zkuste zvládnout bez pečiva. Hezký den a hodně štěstí, Michaela“

Hanka: „Dobrý den, zajímalo by mě, zda není škodlivé, když už jednou zmražené a pak dopečené pečivo si doma znovu zamrazím, abych ho pak mohla mít další dny po vytažení z mrazáku čerstvé. Děkuji moc za odpověď.“

Míša Svobodová: „Hezký den, takové pečivo bude téměř okamžitě tvrdé, jestliže jej vyndáte, jeho vlastnosti nebudou příliš dobré. Dejte pozor na plíseň, k zamražení použijte spíše čerstvé pečivo (nejlépe chleba) S pozdravem, Michaela“

MONIKA Famfulová: „Dobrý den, u nás v malém krámečku prodávají tohle tzv. dopékací pečivo,což z mého pohledu je výborná věc, nejenže voní, ale je teplé a křupavé. Na druhé straně, když se neprodají obyčejné rohlíky, dají je prodavačky do mrazáku a druhý den je nechají samovolně rozmrazit a prodají jako čerstvé. toť otázka, zda je lepší dopékací nebo rozmražené pečivo. JE TO ZÁKONNÉ? děkuji MONIKA. adresu prosím nezveřejŃovat. FAMFULOVÁ, Za Sady 282,39801 Mirotice“

Míša Svobodová: „Hezký den, je to zákonné, běžně se to dělá, jen musí být takové pečivo označeno jako rozmražené. S pozdravem, Michaela“

Monika Dorotíková: „srdečně zdravím, reaguji na kvalitu pečiva a informaci, že celozrnné pečivo, nebo spíše kvalitní pečivo je u nás možné koupit jen zabalené, apod :). Chci to napsat spíše jen Vám:). Jsme malinká pekárna z Moravy a s manželem pečeme chléb, který je poctivý, celožitný , z přírodního žitného kvasu a nebalený :) , kvasu je tam témeř 80 %, takže ani nevadí , že není celozrnný, ale dá dokonce ho posíláme i poštou :) a je pravdou, že na to , jak se snažíme tu kvalitu nabídnout, nás např. zamrazované pečivo dováženo např. z Polska docela mrzí /ne-li uráží :)/ , tolikrát jsme se ho snažili nabídnout do větších obchodů a bez šance :) S přátelským pozdravem Monika Dorotíková“

Míša Svobodová: „Hezký den, děkuji za informaci, fandím Vám a doufám, že svou nabídku brzo rozšíříte:-) Samozřejmě, že kvalitní pečivo mohou lidé sehnat u malých výrobců, na farmářských trzích a mnohdy i v obchodech, ale je to náročné, s pozdravem, Michaela“

Tereza: „Dobrý den, pokud v obchodě není pečivo označeno, povinně od 1.8., znamená to že je čerstvé!? V Albertu i Tescu, není vše označeno ale já jim nevěřím. Jak poznám čerstvé pečivo? Rohlíky apod. dekuju“

Míša Svobodová: „Hezký den, ano, přesně tak, čerstvé pečivo nemusí být označeno, cedulky musí být jen u rozmraženého pečiva a u toho, které je ze zmrazeného polotovatu a musí být dopečeno. S pozdravem, Michaela Svobodová“

GI: „Jak dopadlo testování zahraničního pečiva ve srovnání s testováním domácího pečiva?“

Míša Svobodová: „Hezký den, takový test jsme v MF DNES nedělali, třeba někdy v budoucnu, s pozdravem, Michaela“

GI: „Jsou výsledky testování pečiva dostupné na webu nebo v tištěné podobě?“

Míša Svobodová: „Hezký den, výsledky testů jsou celkově jen v tištěné podobě. Na web se tesy dávají minimálně. Test pečiva jsme zatím nedělali, ale určitě se k tomu v budoucnu dostaneme, děkuji mnohokrát, s pozdravem, Michaela“

de: „Co je nejpozitivnejsi na ceskem pecivu a co nejhorsi?“

Míša Svobodová: „Hezký den, problém je, že výběr pečiva není příliš velký. Samozřejmě, když zavítáte do malé pekárny nebo na fármářské trhy, seženete pečivo, které bude velmi kvalitní a lahodné. Běžně dostupné pečivo je vždy spíše zklamáním, a jak už jsme říkali, ani příliš nevydrží. Vadí mi také, že je problém sehnat vhodné celozrnné pečivo. S pozdravem, Michaela“

Jana: „Dobrý den paní Svobodová, je v pořádku, že v jedné provozovně MC CAFE společnosti Mc Donalds se informace o rozmraženém pečivu nedává přímo na cenovku, ale do prostoru ve vitriny, kde je oznámení hůře vidět, respektive je snadno přehlédnutelné? Děkuji za Vaši odpověď.“

Míša Svobodová: „Hezký den, to je složitá otázka. Vyhláška totiž neurčuje, jak přesně má být písmo, které toto označuje, velké. Uvádí ale, že musí být cedulka umístěna na viditelném místě a musí být čitelná. Záleží tedy na posouzení inspektorů, zda by považovali označení za dostatečné. S pozdravem, Michaela“

Vanessa: „Dobrý den, můžu se zeptat který supermarket má nejlepší pečivo? :)“

Míša Svobodová: „Hezký den, takovou informaci nemám. Testy jsme nedělali, nelze to tedy takto říci, s pozdravem, Michaela“

Simona ortolano: „Dobry den které je to celozrne pečivo ? Můžete poradit značku či kde koupit ?? Já jim kaiserky ale to asi jim špatně , ze ? Děkuji za odpověd přeji krásný den“

Míša Svobodová: „Hezký den, psala jsem již v minulé odpovědi, že celozrnné pečivo téměř nekoupíte. V supermarketech můžete koupit jen balené celozrnné pečivo. Je to takový chleba, velmi černý, zavakuovaný, případně v klasickém plastovém sáčku. Některý je ale pochoutkový a obsahuje více než 50 procent sacharidů, na něj si dejte pozor. Vhodné je, když má kolem 35 procent sacharidů a je celozrnný, takový chleba je vhodný na redukční dietu. A to proto, že má nízký glykemický index, hlad po něm máte tedy až za dlouho. Jiné celozrnné pečivo v supermarketech nekoupíte. Je to tím, že takové pečivo má jiné vlastnosti, téměř nekyne a vůbec se s ním pracuje složitěji. Ve formě housky seženete celozrnné pečivo jen v malých pekárnách nebo na různých farmářských trzích. Kaiserky jsou vícezrnné, nikoliv celozrnné. Nemají tak dobré výživové hodnoty a glykemický index je nižší (máte dříve hlad). Velmi dobrou náhradou jsou knackabroty, téměř jakékoliv. Ale to jen v případě, že chcete dostat kila dolů, pokud ne, klidně si vícezrnné pečivo dopřejte. Ale nepřehánějte to s ním, stejně jako s celozrnným, energetická hodnota je stejně poměrně vysoká.Pokud redukujete váhu, pak si dopřejte pečivo jen k snídani, případně k obědu. Snad to takto stačí, s pozdravem, Michaela Svobodová“

Petra: „Dobrý den, je smutné, že se u nás nedá sehnat pořádné celozrnné pečivo, ale u nás se bohužel nedá sehnat více kvalitních věcí. Jen bych se chtěla zeptat. Říkala jste, že bílý rohlík našemu tělu nic nedá..co podávat teda malým dětem do 3 let,když celozrnné pečivo není doporučováno? Respektive nevím, zda tím není myšleno, že nejsou vhodná pečiva se zrníčky, tudíž by nějaké pečivo z celozrné mouky, která je pomleta možná mohlo. Ale je běžné dát dítěti jako první obyčejný tučný rohlík. Děkuji a přeji pěkný zbytek dne“

Míša Svobodová: „Hezký den, ano, jak říkáte, bílý rohlík představuje jen prázdné kalorie. Na druhou stranu, děti do deseti let by opravdu neměly celozrnné pečivo. Nevadí zrníčka, ale vláknina. S tou se nedokáže dětský organismus vypořádat. Dospělému zažívacímu systému nevadí, ale u dětí by mohl způsobit zácpu nebo průjem. Dejte dítku bílé pečivo, celozrnné třeba v sedmi letech, spíše na zkoušku a třeba třikrát za týden. s pozdravem, Michaela Svobodová“

Simona: „Já bych chtěla jen podotknout, jak bídná situace s pečivem v Čr je. Koupím si chléb, druhý den se drolí, nevonní,a třetí den je tvrdý. Rohlíky jsou gumové, menší, a bez máku. Proč to dřív bylo lepší ? Proč si supermarkety dovolí prodávat tak nekvalitní pečivo? Podvádí zákazníky. Bohužel peníze vládnou světem.“

Míša Svobodová: „Hezký den, to je právě důvod zamražování a následného rozpékání. Rozmražené pečivo nevydrží příliš dlouho, gumovatí do rána bývá tvrdé. Bohužel. Supermarkety se snaží držet cenu dole, proto je kvalita mnohdy nízká. Asi nelze očekávat, že rohlík za 0,50 koruny bude nějaký kulinářský zážitek. S pozdravem, Michaela Svobodová“

Jana: „Dobrý den, a které pečivo je lepší, když pominu čerstvé. To rozmražené nebo dopékané?? Nerozumim tomu. A nevěřím hypermarketum že to dodržují a neklamou zakaznika!!!“

Míša Svobodová: „Hezký den, jestli myslíte lepší s ohledem na výživové hodnoty, tak je to úplně stejné. Zatím inspekce nenalezla někoho, kdo by vyhlášku nedodržoval. Můžeme tedy doufat, že to tak bude i nadále. S pozdravem, Michaela Svobodová“

GI: „Sladké pečivo dopadlo lépe v testu či slané pečivo?“

Míša Svobodová: „Hezký den, test jsme nedělali, nemohu vám tedy takto odpovědět. Pokud budeme test dělat, pravděpodobně budeme porovnávat každou skupinu zvlášť.Nikoliv dohromady, s pozdravem, Michaela Svobodová“

sonax: „Jak dopadly v testování parlíky?“

Míša Svobodová: „Hezký den, omlouvám se, ale nějak jsme si špatně s produkcí domluvili, informace o tom, že jsme dělali test, není správná. Omlouvám se a přeji krásný den, S pozdravem Michaela Svobodová“

Vanessa: „Dobrý den, můžu se zeptat který supermarket má nejlepší pečivo? :)“

Míša Svobodová: „Hezký den, to opravdu nemohu říci,takový test jsme nedělali. Ale pro dobrý výběr se dívejte na nabídku, na to, kolik čerstvého pečiva supermarket nabízí. S pozdravem, Michaela Svobodová“