Chat

Test vuřtů

Hana Večerková

Záznam chatu ze středy 8. září 2010

hana Lengy: „Dobrý den, je dylexie dědičná? v jském věku je vhodné zjisti, a nebo čeho si všímat u předškoláka. Děkuj“

Hana Večerková: „Dobry den, dyslexie je dedicna udajne z 50% ja sama mam dyslexii, dysgrafii, a take dys maminku i bratry, teter..mozna zde i uvidite dost pravpisnych chyb odeme..:-)tak se omlouvam program, ktery pripravuji a zitra je jeho krest je prave pro deti v predskolnim kdy se odhali a zaroven trenuji dovednosti aby dite umelo psat i cist..vice na www.dys.cz pokud chcete 9.9 v Narozni galerii ve Vletrznim palaci je DEN DYSLEXIE..velky workshop s nami s dyslktiky..opet vice na www.dys.cz velice se budu tesit Alena Kupcikova“

Lucka: „Dobrý den. Mám syna dys..., byli jsme v poradně, chodil na kroužek dyslexie. Je mu 11 let, nechala jsem ho jít o rok déle do školy, takže je teď v páté třídě. Myslíte, že se někdy spraví to jeho vynechávání písmen, háčků, čárek ...Děkui za odpověď.“

Hana Večerková: „jestli chcete prijdete na den dyslexie 9.9 vse je zdarma.. v Narodni galerie ve Veletrznim palaci zacatke v 10 hod az do 16 hod pak krest...vice na www.dys.cz ja jsme sama dyslektik a musim rici ze ustupuje jen tak ze ja ji vyuzivam pozitivnim smerem..muzete mi napsat na studio@alenakupcikova.cz, nebo info@dys.cz... 604 145 011..Alena Kupcikova“

Vendula Foglová: „Dobrý den, můj dotaz souvisí spíše se včerejším tématem. Synovi je 11 let a před 2 lety mu byla diagnostikována zkřížená lateralita. Škrábe, drží křečovitě pero a nestíhá i kontrolu pravopisu. Letos nastoupil od 6. třídy do jiné školy.Mám této škole nahlásit výsledky z psycholo. pedag. poradny nahlásit hned nebo jen pokud bude mít problémy? Nechci aby si z něho spolužáci dělali srandu hned od začátku že mu maminka vyjednává nadržování. Děkuji Vendula Foglová vendulafoglova@centrum.cz“

Hana Večerková: „muzete mi napsat na info@dys.cz...www.dys.cz jsme sama dyselktik.. urcite nahlaste vse a nestydte se za to... pojdme to probrat na e-mailu pozdeji... prijdete na den dyslexie 9.9 do Veltrzniho palace vse je zdarma..ci pak v e-mailu Alena Kupcikova“

Kateřina Šťastná, Poděbrady: „Dobrý den, je dáno ze zákona, kolik % masa musí obsahovat buřty? jak je možno toto ověřit v praxi? Děkuji Kateřina Šťastná, katka@pelase.net“

Hana Večerková: „ano, vyhláška říká, že špekáček musí mít minimálně 40 procent. To ale platí jen pro špekáček. Pokud se výrobek nazývá buřt nebo opékáček či buřtík, tuto podmínku splňovat nemusí.“

Katka: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaký je rozdíl mezi opékáčkem a špekáčkem. V masně mně nedokázali poradit. Děkuji, pěkný den, Katka“

Hana Večerková: „je, špekáček je definován vyhláškou a musí tedy dodržet určité podmínky: masa min. 40 %, tuku max. 45 %, a hlavně žádné strojně oddělené maso, tedy separáty. Opekáček nic z toho splňovat nemusí. jediná podmínky je zdravotně nezávadný výrobek, kolik má masa, je jedno.“

Michaela: „Dobrý den, chci se zeptat, zda "rozborem" buřtu lze skutečně poznat, co do něj bylo namleto za maso a jaké druhy masa se do buřtů používají. Mají výrobci povinnost dělat buřty s určitým názvem dle stejné receptury a ze stejných druhů mas? Děkuji za odpověď Michaela Havlíková, Pardubice mi.shi.na@seznam.cz (prosím nezveřejňujte mé jméno a kont.údaje. Děkuji“

Hana Večerková: „všechno se zjistit nedá, ale procento masa ano, stejně tak i druh masa. výrobce si volí svoji vlastní recepturu. jen u špekáčku musí dodržet určité podmínky, o kterých už byla řeč.“

Petra: „Mimo téma:jsou dnešní moderátorky těhotné nebo se mi to jen zdá :?:-)))))“

Hana Večerková: „ano jsou obě těhotné.“

Hana Nováková: „Dobrý den,mám dceru,která začala letos chodit do 1.třídy,je šikovná,začíná číst slabiky i slova.Zná všechna písmena,počítáme do sta atd.,ale máme problém a to,že je pomalá.Již ve školce nestihla dodělat prac.list,je poslední oblečená,najezená atd.Vše rychle pochopí,ale je problém s časem.Může se jednat o nějakou poruchu a popřípadě jak ji řešit?Děkuji Nováková.“

Hana Večerková: „poslala jste otázku na špatnou adresu“

Ing.arch.Bohuslav Holčík, SCc.,: „Je možno zveřejnit ty výrobce, jejichž špekáčky (buřty) byly nejhorší? Prostě co nekupovat?“

Hana Večerková: „výsledky testu najdete na test.idnes.cz. Nejhorší byly Masný průmysl Česká Lípa z Teska, Best farm firmy Bivoj z Kauflandu (pokud vím , Kaufland je stáhl z trhu) a Maso Planá z Makra za 49 korun.,“

jana svobodová praha: „dobrý den,je možné se řídit i dle ceny špekáčku?když kilo masa stojí cca 100kč tak v buřtech za 40kč a méně za kilo asi moc masa nebude.děkuji svobodová“

Hana Večerková: „přesně tak. máte pravdu. levné špekáčky nemohou být kvalitní. Špekáček musí stát víc než 70 korun. Bohužel neznamená, že ty drahé - za 99 korun - budou výborné. V testu stál úplně stejně nejlepší i nejhorší - 69 korun.“

Kristýna Svítilová: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, podle čeho poznám pravý špekáček, protože dokud ho nerozkrojím, přijdou mi všechny stejné.“

Hana Večerková: „Jak jsem říkala, cena je svým způsobem kritériem, i když ne jednoznačným. U špekáčku kolem 70 korun je větší šance, že bude obsahovat víc masa. Střevo hodně napoví - mělo by být pružné, trochu lesklé. Umělé střevo je jakoby papírové a tuhé. Nejlepší je najít si svého řezníka, od kterého vám budou špekáčky chutnat.“

Vit Vacata: „Dobrý den Mam dotaz je vhodné špekáčky z Globusu kupovat ve velkém a zamrazovat je ihned a vyndat jen pred konzumací?Delam to tak druhým rokem rozdíl v kvalite sem nepoznal.presto se ptam zdali to neni škodlive?“

Hana Večerková: „škodlivé to není, ale je otázka proč to dělat. jestli vám to vyhovuje proč ne.“