Chat
Záznam chatu z úterý 31. března 2009
pavel: „jaky je rozdil v kvalite u ceskych a polskych vajec.dekuji za odpoved“
ing. Míková a ing. Tůmová: „Rozdíly nejsou velké, u polských vajec bývá někdy větší počet vad.“
Markéta: „Dobrý den, kolik vajíček týdně může spotřebovat 10r dítko? Děkuji.“
ing. Míková a ing. Tůmová: „Doporučuje se konzumace 4 - 7 vajec týdně.“
Závodníková, Náklo: „Dobrý den, jsou dvoužloutková vajíčka stejně výživná jako jednožloutková?Děkuji“
ing. Míková a ing. Tůmová: „Mají vyšší obsah žloutku, jejich výživová hodnota se zvyšuje pokud jde o nenasycené mastné kyseliny a vitamíny, železo a fosfor. Naopak mají více tuku a cholesterolu.“
Simona: „Dobrý den,jaký je důvod,proč nemohou jíst děti do roka bílek,ale mohou jen žloutek? Děkuji za odpověď.“
ing. Míková a ing. Tůmová: „Bílek patří mezi alergeny a proto je lepší ho malým dětem nedávat, aby se nevyvolala alergie. Naopak žloutek je velmi hodnotný a měl by se dětem dávat.“
JITKA: „rok a půl staré dítě může jíst vejce ? děkuji“
ing. Míková a ing. Tůmová: „Ano, dokonce jsou pro něj velmi zdravá.“
Kateřina Plíšková: „Dobrý den,máme domací vejce a občas máme i takový nazelenaly či namodralý,tak se chci eptat jaký to jsou.Slyšela jsem že jsou od specialní slepice s nízkým obsahem cholesterolu.je to pravda?“
ing. Míková a ing. Tůmová: „Ano, tato vejce snáší slepice plemene Araucana z Jižní Ameriky a pokud jsou správně krmené, mají nižší obsah cholesterolu.“
Klára: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat kde může být ve vejci salmonela? Je pouze v bílku nebo i ve skořápce a žloutku? Co říkáte na konzumaci syrového žloutku z vajec domácího chovu? Děkuji“
ing. Míková a ing. Tůmová: „V syrových vejcích může být salmonela na skořápce, v bílku i žloutku. Je třeba konzumovat vejce tepelně ošetřená, v žádném případě se nedoporučuje konzumace syrových vajec nebo žloutku a zejména ne vajec z domácího chovu, kde je salmonel více.“
martina: „jsou domácí vajíčka vhodná pro děti víc jak kupovaná v obchodech?“
ing. Míková a ing. Tůmová: „Složení vajec domácích i vajec z obchodu se moc neliší. V domácích bývá více cholesterolu a hlavně více mikroorganismů včetně salmonel. T“
Simona: „Dobrý den,jaký je důvod,proč nemohou jíst děti do roka bílek,ale mohou jen žloutek? Děkuji za odpověď.“
ing. Míková a ing. Tůmová: „Bílek patří mezi alergeny a proto není vhodný pro malé děti, naopak žloutek je vlmi zdravý.“
Martina: „Dobrý den, paní nutriční terapeutka teď říkala, že pro děti je zdravější dávat vejce uvařené naměkko. Je to dobře? Nemůžou tam zůstat zárodky salmonely? Dělala jsem v kuchyni a když přišla kontrola z hygienické stanice, tak nám z jídelníčku vyškrtla voská oka s odůvodněním, že vejce musí být z každé strany opékáno 8 minut, aby se zabránilo možné salmonele. A teď tady slyším, že dětem máme raději dávat vejce na měkko.“
ing. Míková a ing. Tůmová: „Souhlasím s vámi, vejce vařená na měkko jsou nejlépe stravitelná, ale hrozí u nich výskyt salmonel, protože tepelné ošetření není dostatečné.“
Lucie: „Dobrý den, má vliv na kvalitu vajíčka jeho barva?Děkuji za odpověď.“
ing. Míková a ing. Tůmová: „Barva skořápky na kvalitu vajec vliv nemá, ale hnědé skořápky jsou pevnější.“
veronika: „doporučujete vejce kupovaná nebo domácí?“
ing. Míková a ing. Tůmová: „pokud jsou vejce od zdravých nosnic, pak není významný rozdíl mezi kupovanými a domácími, domácí mívají více cholesterolu. Mnohem důležitější je, v jakých podmínkách a při jaké teplotě se vejce skladují.“
Nováková S.: „Dobrý den, když nakupuji v obchodě, snažím se sáhnout po vejcích z chovu na podestýlce, protože mám pocit, že jsou zdravější a také mají tyto slepičky trochu lepší život. Je rozdíl mezi obyčejnými a těmito vejci velký? Děkuji“
ing. Míková a ing. Tůmová: „Pokud jde o slepice mají do jisté míry lepší život, ale kvalita vajec je zcela srovnatelná a nelze říci, že vejce z podestýlky jsou zdravější.“
JITKA: „dobrý den jaká vejce jsou tedy nejlepší ....je pravdou že za málo peněz málo muziky ... je tedy lépe si i u vajec připlatit za kvalitu ? většina lidí kupuje co je v akci vejce o velikosti M, L...co tedy kupovat“
ing. Míková a ing. Tůmová: „Nejlepší jsou vejce omega, která jsou dražší.“
Jana: „Chtěla jsem se zeptat, když jsou zdravé 4 vejce za týden, tak kolik si jich mohu opravdu dát? Kolik z těch 4 doporučených je obsaženo v běžném pečivu a pod?“
ing. Míková a ing. Tůmová: „V běžném pečivu jako je chléb a rohlíky vejce nejsou. Jsou v piškotech, lahůdkách apod. Záleží na vašem jídelníčku, ale pro zdravé lidi ani 7 vajec není problém.“
martin: „Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Na jedné přednášce nabízeli na dětské onkologii lék Ovosan vyrobený z okohoutěných vajíček. Má to nějaký vliv také při normálním stravování zdravých lidí?“
ing. Míková a ing. Tůmová: „Vejce pro tento lék se specielně upravují, nelze je srovnávat s běžnými oplodněnými vejci.“
pavel: „a jaky je prosim vas rozdil mezi bio vejcem a vejcem normalnim.myslim co pro zdravi“
ing. Míková a ing. Tůmová: „Rozdíl je ve způsobu chovu nosnic, mezi vejci rozdíl není, v některých případech může být dokonce bio vejce horší než běžné všjce.“
Obroučková: „Je možno koupená vejce používat bez tepelné úpravy, na př. do některých druhů cukroví? Děkuji“
ing. Míková a ing. Tůmová: „Raději ne, hrozí salmonelóza.“
Jaroslava: „Dobrý den, jak je to s kachními vejci, jak se dají využít v kuchyni? Děkuji za odpověď.“
ing. Míková a ing. Tůmová: „Kachní vejce se v kuchyni mohou použít, ale jen do tepelně upravených jídel.“
Ivana: „V domácích je více cholesterolu? Já jsem zase slyšela, že v čerstvých vejcích je cholesterolu méně než ve starých, tak jsem si myslela, že ty domácí čerstvé mají cholesterolu méně, než ty, které už nějakou dobu leží v obchodě. Jak to tedy je?“
ing. Míková a ing. Tůmová: „Obsah cholesterolu nesouvisí se stářím vejce, je dán plemenem, a výživou nosnice.“
Renáta: „Mají se vajíčka - tedy jejich skořápky - před uložením do lednice omýt?“
ing. Míková a ing. Tůmová: „Ne, otvírají se tím póry pro vstup mikroorganismů. Omýt je lze až před použitím.“
Renata: „Jaká vejce jsou nejlepší jako součást příkrmu pro sedmiměsíční miminko?“
ing. Míková a ing. Tůmová: „Jakákoliv čerstvá vejce s čistou skořápkou skladovaná v chladu.“
L.P.: „dobrý den, je dobré dávat domácím slepicím zobat drcené skořápky?“
ing. Míková a ing. Tůmová: „Ano, ale je třeba je nejprve převařit.“
Hana: „Dobrý den, žiju poměrně zdravím stravováním ale od nácti let....mám pravidelně lehce vyšší cholesterol. Kolik vajíček je vhodné týdně? děkuji“
ing. Míková a ing. Tůmová: „Maximálně 4. Vhodná jsou omega vejce, která přispívají ke snižování cholesterolu.“
Katka: „Dobrý den, zajímalo by mě čím je určena barva skořápky? A jak je to se škodlivostí vajec? Kolik jich můžu sníst? Jsou zdravé? Děkuji za odpověď“
ing. Míková a ing. Tůmová: „Barva skořápky je dána geneticky.“
Lenka Zavřelová, Nad Ondřejovem 25, Praha 4: „Jak dlouho mohu použít vajíčka po minimální trvanlivosti?“
ing. Míková a ing. Tůmová: „Pokud byla skladována v lednici tak ještě 2 týdny, ale do tepelně ošetřených pokrmů.“
Lenka: „Dobrý den, jak dlouho se doporučuje uchovávat vejce v lednici. Je např. měsíc příliš? Děkuji.“
ing. Míková a ing. Tůmová: „4 - 6 týdnů.“
Martina: „Jsou vhodná pro malé děti i křepelčí vajíčka?“
ing. Míková a ing. Tůmová: „Ano.“
Martina: „jak se správně skladují vejce?“
ing. Míková a ing. Tůmová: „V lednici, ukládají se špičkou dolů.“
R.S.: „ve větších obchodních řetězcích občas vidím kartony vajíček složený mimo chladící zařízení. Jak je možné, že si to mohou dovolit? Děkuji“
ing. Míková a ing. Tůmová: „Obchod smí skladovat vejce při teplotě 5 - 18 C, ale kupujte raději vejce skladovaná v chladu.“