Marek Wollner: Důkazy musejí být neprůstřelné

Reportéři ČT jsou jedním z pořadů, který v letním čase nemá prázdniny. Aktuální události ani reportérům nedovolí udělat si volno. Diváky tak každý pondělní večer pohltí nové reportáže.

Klikněte pro větší obrázek „Kauzy, které natáčíme, jsou vždycky aktuální v hlubším slova smyslu, ale neshrnují jen pěnu dní, vždy nějak trvaleji rezonují ve veřejné debatě. Nevrháme se tedy na témata, po kterých se za týden slehne zem. Jde nám o události, které mají širší dopad a určité skryté pozadí, které klasické denní zpravodajství neodkrývá, ale které je přitom pro poznání stavu věcí klíčové. Proto taky většinou na našich kauzách pracujeme minimálně měsíc,“ představuje dramaturg a reportér Marek Wollner investigativní publicistický pořad Reportéři ČT.

Do téměř čtyřiceti minut se většinou vejdou tři reportáže, to je optimální skladba: pořad se v tomto případě koncipuje tak, aby v něm vedle reportáže s celostátně důležitou kauzou byla reportáž postavená na silném osobním příběhu, a do třetice třeba nějaké zajímavé regionální téma. Pokud reportéři narazí na něco opravdu unikátního, vysílají jen dvě delší reportáže, zcela výjimečně zabere jedna pětatřicetiminutová reportáž celé vysílání. „Ale to už musí být opravdu silné téma, protože taková stopáž, to už je menší dokument, a lidé v našem pořadu raději vidí pestřejší průřez společenským děním,“ pokračuje dramaturg. „O tom, co budu vysílat v pondělí, mám jasno většinou po úterní poradě, tedy skoro týden dopředu. Ale někdy je potřeba improvizovat, protože slíbené téma se občas nepodaří dotáhnout do konce a žádá si ještě další odklad: naše důkazy musejí být neprůstřelné, ať jde o malé nebo velké ryby, protože pořad je pod drobnohledem a nemůžeme si dovolit udělat chybu ani v barvě polobotek radního z Prčice. A jestli se mě ptáte, co budeme vysílat za měsíc, to už raději vůbec neprozrazuji. Ti, kteří mají vliv a moc, vždycky mobilizují své síly a vytáčejí telefony, a já bych musel už před vysíláním obhajovat, proč a cože to vlastně točíme. Ti dotyční se to stejně včas dozvědí, protože každý, o kom točíme, musí dostat prostor své činy vysvětlit. Zároveň ale ručím za to, že všechno, co má hlavu a patu, co máme důkladně prověřené, tak odvysíláme a nikdo nám v tom nemůže zabránit. A ještě něco: neděláme věci na takzvanou objednávku, jak nám politici předhazují, to je jen jejich obrana. Všechny informace tvrdě prověřujeme, takže jsme snad jediný investigativní tým u nás, který neprohrál žádný soudní spor, ale dokonce za dobu mého působení v jeho čele (více než čtyři roky – pozn. red.) jsme ani jednou nemuseli před soud. Snažíme se diváky zaujmout, ale nikoliv lacinou atrakcí, nýbrž závažnými tématy, která se dotýkají jejich života.“

Připravila: Gabriela Koulová, foto: Jaroslav Hodík, ČT
Převzato z časopisu ČT+