39 minut

30. června 2014

Obsah dílu

Karel a Pavel — Draze zaplacené půjčky — Vyhnání z Konopiště

Části dílu

00:59
Karel a Pavel
    Utrácení za právní služby, to byla vždy velká položka v rozpočtech úřadů a institucí. Kromě ministerstev na externí právníky nešetřil ani pražský magistrát. Velmi dobré časy měli právníci v době primátora Pavla Béma. Premiantem byla kancelář s mezinárodním jménem, kterou zastupuje Karel Muzikář. Z reportáže Jany Neumannové se dovíme, že Karel a Pavel jsou nerozlučná dvojice, což by nám nemuselo vadit, pokud by právní zakázky bez výběrového řízení nevzbuzovaly pochyby o správném hospodaření.
    11:24
    Draze zaplacené půjčky
      Malířka, která přišla o celoživotní dílo a cirkusová rodina Kludských by zřejmě nenašli mnoho společného. Něco však společného mají: doplatili na půjčky od jedné kampeličky. Nechali se nachytat na heslo, že kampelička půjčí i těm, které banka odmítne, neuvědomili si však za jakou cenu. Za nedodržení splátkového kalendáře se platí tvrdé tresty. Z bohatých lidí se tak fakticky stali chudáci. A už jim ani nepomůže, že Česká národní banka odebrala minulý týden kampeličce licenci. Natáčela reportérka Jana Sotonová.
      25:58
      Vyhnání z Konopiště
        Stoleté výročí od výstřelů v Sarajevu, to je mediální téma těchto dnů. Že atentát na následníka rakousko-uherského trůnu vedl k rozpoutání první světové války, ví každý. Co se stalo s jeho osiřelými dětmi, to se však připomíná málokdy. Přitom měly domov na zámku v českém Konopišti. A poválečné Československo se k nim zachovalo s krutostí, kterou bychom od humanistické Masarykovy republiky možná nečekali. Na zapomenutou kapitolu velkých dějin se zaměřuje reportáž Davida Vondráčka.
        Přehrát celé video
        Stopáž38 minut
        Další díl
        7. července 2014

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám