37 minut

3. května 2010

Obsah dílu

Novinářský boj proti režimu v Íránu — Ostravští politici proti špatnému ovzduší — Celebrita mezi bezdomovci

Části dílu

01:10
Novinářský boj proti režimu v Íránu
    O Íránu se ve zprávách mluví takřka každý: především v souvislosti s jeho jaderným programem. Jenže většinou jsou to jen zprávy zprostředkované, protože do Íránu se novináři ze svobodného světa jen tak nedostanou. A pokud se tam dostanou, hrozí jim, že se nedostanou ven. Dva čeští novináři, kteří toto riziko podstoupili, měli nakonec štěstí: po pěti hodinách vyšetřování je policie pustila na svobodu. A právě útlak novinářů se stal tématem jejich reportáže. V Íránu natáčeli Milan Šíma a Štěpán Kačírek.
    14:12
    Ostravští politici proti špatnému ovzduší
      I Česko má svá prvenství. Máme tu například nejšpinavější místo v celé Evropě. Ostravské čtvrti Radvanice a Bartovice jsou na tom podle vědců stejně jako znečištěná místa v Číně. Před rokem jsme vysílali reportáž o tom, jak se začíná projevovat špatný vzduch na zdraví dětí. Tehdy nikdo nechtěl věřit místní lékařce a politici veřejně tvrdili, že si vymýšlí. Po roce výzkumů vědci potvrzují její slova. A co na to politici? V Číně by drzé vědce rovnou popravili, u nás jim jen hrozí žalobou. K případu se vrátila reportérka Jana Neumannová.
      24:48
      Celebrita mezi bezdomovci
        Mezi bezdomovce na loď Hermes přišla celebrita. Jaroslav Suchý, muž, který pohladil Obamu, neuspěl se svou další žádostí o azyl, tentokrát ve Velké Británii, a vrátil se do vlasti. Při svém pobytu v Londýně se však nachomýtl k další světové události, která ho dostala do zpráv BBC a která mu zajistila bydlení v pětihvězdičkovém hotelu. Pád do útulku pro lidi bez přístřeší je teď o to tvrdší, že ho dostihly staré lži a staré dluhy. Příběh Jaroslava Suchého zachytil reportér David Vondráček.
        Přehrát celé video
        Stopáž38 minut
        Další díl
        10. května 2010

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám