Interaktivní zpravodajský pořad ČT24. Hlavní události dne, podstatná témata a jejich aktéři odpovídající na otázky diváků živě v Hyde Parku. Dnes na téma „Ceny potravin v Česku“ s prezidentkou Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Martou Novákovou.

Obsah dílu

Přehrát vše

Chat

prezidentka, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR

Marta Nováková

Mléko podražilo skoro o 12 procent, vejce o 26 a tolik diskutované máslo dokonce o 55 procent. Výrazné zdražení potravin nelze přehlédnout. A důvody? Můžou za to zemědělci nebo obchodníci? A jak se zdražení potravin promítá do našich peněženek? Ptát se nejen na cenu, ale také na kvalitu potravin můžete i vy a to Marty Novákové, prezidentky Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Záznam chatu ze čtvrtka 12. října 2017

ABSTI: „Jaká je obecně kvalita potravin v ČR v současnosti?“

Marta Nováková: „Obecně je kvalita potravin velmi dobrá, je standardně kontrolována SZPI i veterinární správou. Tyto orgány garantují, že kvalita je dobrá. kromě toho si obchodníci dělají standardně své kontroly kvality, především u privátních značek.“

SKINF: „Co může Váš svaz udělat ohledně cen potravin v ČR?“

Marta Nováková: „Svaz nemůže udělat nic, protože jsme v tržním prostředí. Ceny jsou otázkou nabídky a poptávky a v případě potravin také evropských regulací zemědělství. Stále se nacházíme na volném trhu.“

Honza, Plzeň: „Dobrý večer. Jsou ceny potravin u nás úměrné jejich kvalitě? Proč jsou mnohdy kvalitnější potraviny pár kilometrů za hranicemi zároveň i levnější? Kde vidíte příčiny?“

Marta Nováková: „Otázka byla zodpovězena v 13. minutě vysílání.“

Jana: „Nebylo by vlastně v pořádku, kdyby se ceny potravin konečně narovnaly, aby výrobci nemuseli vyrábět nejlevnější šunty a lidé kupovali méně, ale kvalitnějších produktů? Myslím, že u nás si zatím málokdo uvědomuje, že kvalita něco stojí...“

Marta Nováková: „K narovnávání cen potravin bude určitě docházet v souvislosti s zbývajícími regulacemi na úrovni Evropské unie i v rámci České republiky. Nicméně klíčové jsou náklady a vstupy do výroby. Tyto se stále zvyšují, to znamená, že úměrně tomu se promítají do koncových cen pro spotřebitele.“

Jirka Suchý: „U kterých dalších komodit hrozí skokové zdražení jako u másla? Ovoce? Které a proč?“

Marta Nováková: „Otázka byla ve vysílání zodpovězena v 20. minutě.“

Stanislav: „Mohou za vysoké ceny másla zemědělci,mlékárny a nebo obchodníci-ptá se ČT i mnoho diváků.Já se vsak zeptám,jestli za to vse nemohou politici a nesmyslné limity či zemědělské dotace EU?Není to nakonec pro některé strany jakási předvolební taktika?Děkuji.“

Marta Nováková: „Otázka byla zodpovězena v 25. minutě vysílání.“

Lenka: „Hezký večer, zajímalo by mě jak je to s cenou a kvalitou ovoce? Jak je možné, že kilo českých jablek je často dražší než kilo banánů, které k nám cestují tisíce kilometrů?“

Marta Nováková: „Ceny jsou ovlivňovány v zemědělství především systémem dotací v EU (v zemích, kde je systém dotací na produkci ovoce a zeleniny lépe propracovaný, mohou potom prodávat levněji) ale také objemy, které dokáží pěstitelé produkovat, cenou vstupů apod. Ceny banánů jsou ovlivněny tímtéž, ale v jiných klimatických a ekonomických podmínkách, Důležité je také kdo a v jakém množství ovoce dováží. Mnohdy jsou tyto produkty dováženy nezralé a tudíž levnější a dozrávají až ve velkoskladech a teprve potom jdou do obchodů a k zákazníkům.“

Martin: „Dobrý večer, velmi zajímavá debata. Proč není možné koupit stejně kvalitní ovoce a zeleninu v řetězcích v ČR, jako např v Německu? Kdy bude ochrana spotřebitele na srovnatelné úrovni? Děkuji“

Marta Nováková: „Začnu od konce - ochrana spotřebitele je poměrně striktně "řízena" z EU a platí společná poměrně tvrdá pravidla. Takže tady rozdíl není. Rozdíly mohou nastávat pouze ve formě kontroly a vymáhání ochrany spotřebitele. Pokud se týká toho, kdy budeme mít stejně kvalitní strukturu nabídku v obchodech, dá se říci, že to bude tehdy, až budeme mít stejnou životní úroveň jako ve "starých zemích" EU. Také to souvisí s edukací zákazníka, spotřebitele směrem k nákupu třeba menšího množství kvalitnějšího zboží.“

Petr Kovář: „Celá problematika kvality potravin je uměle spolitizováná Faktem zůstáva to, že zákazníci chtějí nakoupit pouze ve slevových akciích a jen v malé míre jsou ochotní za kvalitu zaplatit. Není současná krize cen potravin zneužívaná právě politiky?“

Marta Nováková: „Potraviny jsou a vždy byly strategickou politickou "surovinou", protože přes nabídku potravin, jejich kvalitu může být ovlivněna třeba bezpečnost či přežití v určitých krizových situacích. A pokud politikům chybí zásadní strategická témata, využívají těchto ad hoc mediálně zajímavých témat k "vylepšení svého image" třeba slibovat nižší ceny produktů, které nejsou regulovány a jejich cena je ovlivňována faktury mimo dosah i vlády ČR!“

MD: „Dobrý večer. Můžete prosím přiblížit jaký podíl ze základních druhů potravin (maso, zelenina, výrobky z mouky ad.) na našem trhu je tuzemského původu ?! Děkuji za odpověď.“

Marta Nováková: „Pro tuto odpověď bychom museli jít do zákona o potravinách, který určuje co je česká potravina a je tedy "tuzemského původu" ze zákona. To jsou výrobky vyrobené českým subjektem v ČR a v němž je použito min. 75% české surovina. Sami výrobci mají mnohdy problém garantovat % české suroviny, protože např. u vepřového masa není ČR soběstačná v produkci a velká část masných výrobků je produkována z dovážených surovin, tudíž nesplňuje normu pro českou potravinu. Obecně, pokud se bavíme o % výrobků dodávaných českými výrobci, pohybuje se to kolem 60-80%.“

Doubravka: „Které unijní zákony řeší kvalitu potravin teď a jaké návrhy mají zamezit dvojí kvalitě? A jak dlouho může trvat schvalovací proces?“

Marta Nováková: „Otázka byla zodpovězena v 66. minutě vysílání.“

Stopáž90 minut
Rok výroby 2017
 P ST HD