Interaktivní zpravodajský pořad ČT24. Hlavní události dne, podstatná témata a jejich aktéři odpovídající na otázky diváků živě v Hyde Parku. Na téma „Boj za lepší kvalitu potravin“ s Janem Pivoňkou z Vysoké školy chemicko-technologické, koordinátor projektu Ministerstva zemědělství.

Obsah dílu

Přehrát vše

Chat

odborný asistent, Vysoká škola chemicko-technologická, koordinátor projektu Ministerstva zemědělství

Jan Pivoňka

Potraviny prodávané ve stejném obalu a pod stejným názvem se v různých zemích EU mohou lišit. Potvrdil to průzkum, který si zadalo Ministerstvo zemědělství. Odborníci hodnotili výrobky z pěti zemí – Česka, Slovenska, Maďarska, Rakouska a Německa. Pouze tři z jednadvaceti testovaných produktů byly stejné. Průzkum, který stál stát téměř půl milionu korun, provedla Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. Podle ministerstva však přesto není možné jednoznačně určit, že by se v některé ze zkoumaných zemí prodávaly kvalitnější potraviny než v ostatních zemích. „Drobné rozdíly někdy mohou být dány technologií nebo variabilitou vstupní suroviny. Jindy je to už záměr výrobce, že je produkt vyráběný a prodávaný pod různou kvalitou,“ řekl hlavní host dnešní Devadesátky Jan Pivoňka - odborný asistent, Vysoká škola chemicko-technologická a koordinátor projektu Ministerstva zemědělství. Ptejte se.

Záznam chatu z pondělí 17. července

ANTIM: „"Potraviny prodávané ve stejném obalu a pod stejným názvem se v různých zemích EU mohou lišit." Jak moc velký je to průšvih?“

Jan Pivoňka: „Otázka byla zodpovězena ve vysílání (20:08).“

Václav K.: „Dobrý večer. Stejný výrobek v různých zemích o rozdílné kvalitě. Není to proti duchu unifikované EU?“

Jan Pivoňka: „Není to v rozporu se stávající legislativou EU, avšak domnívám se, že v některých případech může být taková praktika v rozporu s ochranou spotřebitele.“

PETRA: „U kterého výrobku byl největší rozdíl v kvalitě?“

Jan Pivoňka: „Otázka byla zodpovězena ve vysílání (20:15).“

Zuzana: „Skoro všechny potraviny ve vašem průzkumu nepatří do spektra zdravé stravy. Já tyto produkty nekupuji, protože předpokládám, že jsou nekvalitní. Nebyla by lepší (v době narůstající obezity) větší osvěta?“

Jan Pivoňka: „Otázka byla zodpovězena ve vysílání (20:21).“

Hanka: „Dobrý večer, slyšela jsem výrok nějakého komentátora, že Češi raději levnější potraviny, že nejsou ochotni si za kvalitu příplatit. Jak je tedy možné, že kvalitnější ( podle názvu typově stejné) potraviny v Německu jsou levnější než u nás. Jezdíme tam.“

Jan Pivoňka: „Hodnocení ceny nebylo předmětem průzkumu, který jsme dělali. Nedomnívám se, že by Češi jednoznačně preferovali levnější výrobky. Důležité pro rozhodování je však i způsob, jakým jsou výrobky prezentovány. Dnes se setkáváme velmi často s akcentem kladeným pouze na cenu.“

Milda: „Kde je poptávka je i nabídka. Pokud lidé budou chtít salám za 8 Kč, tak jej výrobci budou dodávat...“

Jan Pivoňka: „Otázka byla zodpovězena ve vysílání (20:26).“

Kukačka: „Byl jsem v závodě na zpracování ryb v Portu.Výrobky z nejlepších sardinek šly na nejbohatší trhy:CH,Japan,Hong-Kong,Německo,z nejhorších pro Afriku a OSN-uprchlíci.Jak byste vysvětlil té firmě,že musí vyrábět pro všechny trhy stejnou kvalitu?“

Jan Pivoňka: „Otázka byla zodpovězena ve vysílání (20:35).“

Vilda: „Říká se, že řetězce tlačí na firmy, aby dodávaly produkty za určité ceny... proč se neudělá legislativa, která toto nezakáže?“

Jan Pivoňka: „Otázka byla zodpovězena ve vysílání (20:37).“

Karel: „Proč se průzkum o kvalitě potravin zadal a zveřejnil před volbami? Nechce KDU - ČSL předvolební body?“

Jan Pivoňka: „Otázka byla zodpovězena ve vysílání (20:38).“

ANETA: „Dobrý den, bylo predmetem vasi studie i testovani detskych (kojeneckych) vyrobku? Pokud ano, byly nalezeny rozdily i v techto produktech. Dekuji za odpoved“

Jan Pivoňka: „Nebyly.“

ika: „p.Pivonka byl nrěkterý z testovaných výrobků mimo řetězce typu supermarket, hypermarket atd.“

Jan Pivoňka: „Výrobky byly nakoupené v supermarketech, případně v internetovém obchodě.“

Klára: „Výrobci se ohánějí chuťovými preferencemi v daných zemích... kdo hodnotí tyto preference?“

Jan Pivoňka: „Otázka byla zodpovězena ve vysílání (20:50).“

Klára: „Pokud bude EU řešit kvalitu potravin, tak nemůže dojít k tomu, že se celá Evropa sníží na úroveň Česka nebo Maďarska?“

Jan Pivoňka: „Otázka byla zodpovězena ve vysílání (20:51).“

Rastislav: „Dobrý večer. Proč mají politici a odborníci takový problém na rovinu říct, že potraviny u nás jsou kvalitativně horší? Nebyl by poté tlak na EK větší, než když používají diplomatická vyjádření, že není možné určit hranici kvality apod.? Děkuji.“

Jan Pivoňka: „Určení kvality je problematické, protože se často uplatňují znaky, které mají antagonoistický účinek. Například lepší výživová hodnota může být za cenu zhoršení senzorické hodnoty.“

František Vávra: „Dobrý večer. Proč ministerstvo jen vede diskuze a se slávou nám prezentuje průzkum o něčem, co většina Čechů už dávno ví? Kdy se konečně něco změní?“

Jan Pivoňka: „Je pravda, že se diskuze vedou již delší dobu, avšak dosud byly argumenty vždy zpochybňovány. Dnešní komentáře ukazují, že se podařilo tuto bariéru prolomit.“

Pavel: „Dobrý večer, dá se jednoznačně rozhodnout, kde je hranice mezi odlišnou kvalitou a odlišnou "chuťovou preferencí spotřebitelů"? Můžete uvést příklady? Jsou nějaké potraviny pro náš trh vyráběné "kvalitněji", než pro západ?“

Jan Pivoňka: „Otázka byla zodpovězena ve vysílání (20:59).“

Petr: „Má spotřebitel věřit různým Logům kvality? Není to většinou jen koupená pečeť?“

Jan Pivoňka: „Otázka byla zodpovězena ve vysílání (21:02).“

ANTIMONY: „"Průzkum, který stál stát téměř půl milionu korun, provedla Vysoká škola chemicko-technologická v Praze." Je to drahý průzkum - za půl milionu Kč?“

Jan Pivoňka: „Otázka byla zodpovězena ve vysílání (21:05).“

Stopáž90 minut
Rok výroby 2017
 P ST HD