Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Ostravská radnice

Ostravská radnice Nejvyšší radniční věží v naší zemi se pyšní Ostrava. Tyčí se do téměř 86 metrů nad zemí a stala se symbolem moravskoslezské metropole. Je součástí budovy, u jejíhož zrodu stáli před sto lety architekti František Kolář, Jan Rubý a Vladimír Fischer. Koncem loňského roku zařadila Vláda České republiky stavbu na seznam národních kulturních památek a nás samozřejmě zajímalo, čím je tak mimořádná.

MapaOstravská radnice
videoOstravská radnice
...
video video

Ostravská radnice

Dolní Vítkovice

Dolní Vítkovice Před téměř dvěma stoletími byly na severu Moravy založeny Vítkovické železárny. V roce 1857 se v jejich sousedství otevřel černouhelný důl Hlubina a následně byla vybudována koksovna. Vytěžené uhlí se v jednom místě zpracovalo na koks, který se pak používal k tavení železa z rudy. Těžba uhlí zde byla ukončena v roce 1991 a o sedm let později vyhasla poslední vysoká pec. Po několikaleté revitalizaci se areál otevřel veřejnosti a my se jím projdeme.

MapaDolní Vítkovice
videoDolní Vítkovice
...
video video

Dolní Vítkovice

Zemědělské muzeum v Ostravě

Zemědělské muzeum v Ostravě Když se řekne Národní zemědělské muzeum, vybaví se většině lidí to pražské. Neméně zajímavé jsou ale i jeho další pobočky. K pěti stálým expozicím přibyla v září 2020 šestá, Muzeum potravin a zemědělských strojů v průmyslovém areálu Dolní Vítkovice na okraji Ostravy. Seznámíte se v něm se starými pomocníky při pěstování píce a obilovin i typickými krajovými specialitami. A uvidíte tu i stroj, který si zahrál hlavní roli ve známé české komedii.

MapaZemědělské muzeum v Ostravě
videoZemědělské muzeum v Ostravě
...
video video

Zemědělské muzeum v Ostravě

Nový Jičín

Nový Jičín Nový Jičín proslul především jako město klobouků a místní jsou na tuto víc než čtyřsetletou tradici náležitě hrdí. V roce 1865 tu dokonce Johan Hückel zavedl první strojní produkci těchto pokrývek hlavy v Rakousku-Uhersku. Dodnes je zdejší firma dodává do celého světa, včetně Buckinghamského paláce či švédského královského dvora. Hlavním turistickým lákadlem je tak logicky muzeum klobouků. Město ale nabízí i řadu dalších památek.

MapaNový Jičín
videoNový Jičín
...
video video

Nový Jičín

Řeka Bystřice

Řeka Bystřice Řeka Bystřice pramení na Bruntálsku. Než se v Olomouci vlije do Moravy, urazí víc než 50 kilometrů. Cestou překoná 400metrové převýšení, proto je v některých místech pěkně divoká. Vyhloubila taky jedno z nejmalebnějších údolí v této části země, které tu a tam připomíná kaňon. Úseku mezi Domašovem nad Bystřicí a vesničkou Hrubá Voda se dokonce přezdívá Severomoravské Švýcarsko. Tak ho společně prozkoumáme.

MapaŘeka Bystřice
videoŘeka Bystřice
...
video video

Řeka Bystřice

Další stránky:1 2 3 4 5 »