Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Blatnická velikonoční vajíčka

Blatnická velikonoční vajíčka Při našich toulkách po vlastech českých jsme už poznali nejrůznější způsoby zdobení velikonočních vajec. Tentokrát se vypravíme za Marií Čihákovou, která nám ukáže, jak vypadají kraslice blatnické a samozřejmě nám taky předvede, jak se tahle paráda rodí. Sama se věnovala malování vnorovských vzorů, pak ale objevila tradiční velikonoční vajíčka blatnická, a protože je místní patriotka, pustila se do jejich tvorby. Její důležitou pomůckou je vosk, který přijde při práci ke slovu hned několikrát. A pak samozřejmě barvy. Oblíbená je růžová, zelená a taky modrá. Svůj kumšt předává paní Marie dceři a vnučce, které ji doprovázejí i na různé jarmarky a slávy se svátky spojené. Pokud byste nádheru, která vzniká pod jejich rukama, chtěli vidět na vlastní oči, máte šanci.

MapaBlatnická velikonoční vajíčka
videoBlatnická velikonoční vajíčka
...
video video

Blatnická velikonoční vajíčka

Pravoslaví v českých zemích

Pravoslaví v českých zemích Víte, že ještě všichni z nás neoslavili Vánoce? Pravoslavní věřící totiž slaví narození Ježíška 25. prosince, ale podle Juliánského kalendáře. Takže vlastně 7. ledna. Mnozí z nich se sice přizpůsobili tradici a nadílku před stromečkem přesunuli do u nás všeobecně známého termínu, ale duchovním svátkem pro ně zůstává ten lednový. Na výstavě, kterou pravoslaví věnovali v Hodoníně, se o tomto vyznání dozvíme podstatně víc. Třeba to, že není ani zdaleka výsadou třeba Ruska nebo Řecka, tedy zemí, se kterými ho my máme spojené. I u nás má svou dlouhou tradici, která začala už s příchodem věrozvěstů Cyrila a Metoděje. A přestože ji historický vývoj ne vždy přál, své přívržence má v našich zemích dodnes. A má dokonce i svého novodobého hrdinu, který byl dokonce už v minulém století prohlášen za svatého.

MapaPravoslaví v českých zemích
videoPravoslaví v českých zemích
...
video video

Pravoslaví v českých zemích

Zoologická zahrada Hodonín

Zoologická zahrada Hodonín Hodonínská zoologická zahrada nepatří k našim největším ani nejstarším. Což ovšem vůbec neznamená, že by si nezasloužila naši návštěvu. Její největší letošní atrakcí je páreček lvů. A ne jen tak ledajakých. Samba a Nadira jsou bílí lvi, vzácná varianta lva afrického. V zahradách na celém světě byste jich našli jen pár stovek. A v domovině této rarity prý věří, že jsou to duchové, kteří se zhmotňují jen tehdy, když je příroda v ohrožení. Samba s Nadirou ale nejsou jedinými zajímavými obyvateli hodonínské zahrady. Zavedeme vás ještě třeba k tygrům usurijským, jaguárům a tukanům. Víte, k čemu jim především slouží jejich nepřehlédnutelný zobák? Slibujeme, že na tuhle otázku dostanete odpověď. A pátrat budeme i po tom, jak složité je přivést na svět jejich mláďata.

MapaZoologická zahrada Hodonín
videoZoologická zahrada Hodonín
...
video video

Zoologická zahrada Hodonín

Výstava o rytířských řádech

Výstava o rytířských řádech Templářské rytíře zná většina z nás, nejvíc asi díky jejich smutnému konci. Na výstavě v Masarykově muzeu v Hodoníně se můžete vypravit i do historie několika dalších rytířských řádů. Začaly vznikat v době křížových výprav. Později se jejich poslání různě měnilo a nebyly jím rozhodně jen boje. Co řád, to příběh. Tak například Řád Maltézských rytířů má dokonce jako jediný status samostatného státu s vlajkou, znakem, měnou i poštovní známkou. Ochrannou ruku nad tímto řádem drží sám papež. Řádu rytířů Božího hrobu dokonce papež jmenuje velmistra. Tenhle řád má ve světě přes dvacet tisíc přívrženců, ale u nás v současnosti nepůsobí. I když v historii, konkrétně v té meziválečné, byste o něm zmínku rozhodně našli. Na výstavě se seznámíme ještě s Řádem sv. Lazara a Řádem Německých rytířů.

MapaVýstava o rytířských řádech
videoVýstava o rytířských řádech
...
video video

Výstava o rytířských řádech

Bednář

Bednář Víno v dřevěných sudech dozrávalo po staletí a klasické bečky patří pořád k ozdobám vinných sklepů. Bednářů je ovšem čím dál méně a těch, kteří si řemeslo předávají z generace na generaci, ještě míň. Patří mezi ně Eduard Bařina, za kterým se vypravíme do Čejkovic na Hodonínsku. Řemeslu se věnuje už dvě desítky let a prozŕadí nám, co všechno je potřeba k tomu, aby dřevo mohlo dodávat nezaměnitelnou chuť moku z hroznů. Začneme samozřejmě výrobou jednotlivých dužin neboli lubů, pak si sestavíme sud v pracovních obručích a nevynecháme ani vypalování. Až bude hotovo, zjistíme, že pan Bařina své sudy taky krásně zdobí. A pokud byste výsledky jeho práce chtěli vidět na vlastní oči a ochutnat k tomu lahodné víno, vězte, že máte šanci například ve slavných historických sklepech přímo v Čejkovicích.

MapaBednář
videoBednář
...
video video

Bednář

Další stránky:« 3 4 5 6 7 »