Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Kostelík na Brůdku

Kostelík na Brůdku U Brůdku na Plzeňsku, nedaleko Kdyně, v roce 1040 porazilo vojsko knížete Břetislava I. vojáky německého císaře Jindřicha III. Po svém vítězství nechal údajně český panovník postavit právě tam kostelík zasvěcený svatému Václavovi, jehož přímluva mu k úspěchu v bitvě měla pomoci. Kostelík stojí dodnes a je podle všeho nejstarším svatováclavským u nás. Českého patrona si můžeme připomenout i uvnitř svatostánku. Autoři výzdoby ho tu zvěčnili v různých situacích. Za pozornost ovšem stojí i okolní krajina. Vypadá samozřejmě o dost jinak než v časech velkého boje, tehdy tu jistě nebyla ani vyhlídka, ze které se rozhlédneme po kraji.

MapaKostelík na Brůdku
videoKostelík na Brůdku
...
video video

Kostelík na Brůdku

Muzeum vah

Muzeum vah Nejmenší muzeum si prohlédneme v Křenovech na Domažlicku. Stačí jeden návštěvník a už je plno. Bývalý zemědělský vážní domek před pěti lety místní nadšenci zaplnili různými váhami. Většinu z nich dostali zadarmo od blízkých i vzdálených sousedů. Mohou se pochlubit různými unikáty. Pro ty nejmenší hmotnosti bychom asi využili lékárnické váhy, které dovedou odvažovat od jednoho do padesáti gramů. Naopak samotný vážní domek by pojal asi šestnáct tun, čím se stal největším muzejním exponátem. A nezapomeneme ani na malý výlet do historie. Tu mají váhy hodně dlouhou, v různých podobách totiž provázejí lidstvo už po tisíciletí.

MapaMuzeum vah
videoNejmenší muzeum vah
...
video video

Nejmenší muzeum vah

Dřevorubecké muzeum

Dřevorubecké muzeum V Peci pod Čerchovem si prohlédneme soukromé Dřevorubecké muzeum. Založil ho pan Jan Riederer. Aby získal zajímavé exponáty, prošel všechny místní chalupy, jejich komory a půdy, kde se ukrývala řada vzpomínek na dřevorubeckou minulost obce. Zdejším dřevorubcům se totiž prý žádní jiní v našich krajích nevyrovnali. V létě káceli stromy a v zimě pak dřevo na saních sváželi ze strmých svahů. A v obci se do jeho zpracování pustili skoro všichni. V muzeu najdeme nejen nástroje, které používali, ale také výrobky ze dřeva. Saněmi počínaje, přes zdánlivě obyčejné necky až po sirky. A dokonce také desítky let staré loutky pro místní loutkoherce, kterým v době svých letních prázdnin pomáhal dělat divadlo i Oldřich Nový.

MapaDřevorubecké muzeum
videoDřevorubecké muzeum
...
video video

Dřevorubecké muzeum

Horšovský Týn

Horšovský Týn Nad Horšovským Týnem stávala ve středověku šibenice. Odsouzenci si tak na poslední chvíli mohli dopřát krásný výhled do dalekého okolí. Ale moc poprav se na tomhle vršku nekonalo. Pak na vrcholku vyrostla kaplička a k ní se vydávali poutníci z blízka i dálky. I tu už ale zub času ohlodal a nakonec zničil. Dnes zdobí bývalý Šibeniční vrch celodřevěná dvacet metrů vysoká rozhledna. Po pohledu do kraje znovu nasedneme na kola a přesuneme se do Horšovské obory. Tam nás čeká obnovený letohrádek Annaburg. Jen pro zajímavost, jeho zřejmě nejslavnějším hostem byl anglický král Edward VII., který se tu zúčastnil honu.

MapaHoršovský Týn
videoNad Horšovským Týnem
...
video video

Nad Horšovským Týnem

Páteříky

Páteříky Historie sklářství na Domažlicku, hlavně výroba malých skleněných korálků – páteříků učarovala panu Romanovi Konečnému ze Kdyně. Páteříky začal sbírat a dnes má jejich největší kolekci u nás. Současně začal mapovat místní zaniklé sklárny. Na tradici výroby páteříků , která v kraji vznikla už ve čtrnáctém století, navázala Lucie Černá. Ve své dílně ve Filipově Hoře nás nechá nahlédnout do tajemství vzniku malých korálků.

MapaPáteříky
videoMuzeum Příhraničí Kdyně
...
video video

Muzeum Příhraničí Kdyně

Další stránky:« 4 5 6 7 8 »