Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Muzeum hraček

Muzeum hraček Říká se, že ten, kdo si hraje, nezlobí. Jestli to opravdu platí, to si můžete na vlastní kůži vyzkoušet v Benátkách nad Jizerou. Muzeum hraček na tamním zámku láká děti i dospělé. Je výsledkem čtyřicetileté sběratelské vášně Jiřího Fialy. V jeho sbírce najdete hračky ze světa malých slečen i pánů kluků. Vzhledem k tomu, že paní Fialová pochází z dalekého Japonska, octly se mezi exponáty například také dětské kuchyňky z její domoviny. Největší zájem mají návštěvníci o různé mašinky. Na budování téhle části muzea se podílel i Fiala junior, který vlaky a vše s nimi spojené miluje od dětství. Sběratel hraček většinou nekončí jen u prostého hromadění. Získané předměty je potřeba zrestaurovat, občas opravit či upravit. I to u Fialů zvládají. Jiří Fiala se dokonce pouští i do výroby hraček, ukázkou je například náměstíčko umístěné ve výklenku.

MapaMuzeum hraček
videoMuzeum hraček
...
video video

Muzeum hraček

Škoda Auto Muzeum

Škoda Auto Muzeum Pohled na staré automobily potěší jistě nejen milovníky motorismu. Ve Škoda Auto Muzeu v Mladé Boleslavi je úctyhodných veteránů k vidění celá řada. My k jejich prohlídce přidáme i vzpomínku na počátky slavné české automobilky. Pánové Laurin a Klement, první strojní zámečník, druhý knihkupec, nejspíš od dětství neplánovali, že výraznou měrou zasáhnou do vývoje motorismu. Nicméně učinili tak, převratný byl už jejich motocykl, zejména nápad umístit motor doprostřed rámu a ovládání na dosah řídítek byl v té době nevídaný. Úspěch slavili i se svými automobily. Při procházce muzeem si připomeneme, že ostudu zakladatelům nedělali ani jejich následovníci, kteří na svět přivedli celou řadu úspěšných automobilů značky Škoda.

MapaŠkoda Auto Muzeum
videoMuzeum Škodovky
...
video video

Muzeum Škodovky

Historická letadla

Historická letadla Letadla jsou pro nás už takřka běžným dopravním prostředkem a přitom to není až tak dávno, kdy byli příznivci létajících strojů velkými dobrodruhy a obdivovanými průkopníky. Jedním z nich byl Metoděj Vlach. A jeho legendární jednoplošník okouzlil Vladimíra Handlíka a jeho kamarády natolik, že se rozhodli ho postavit. Od potomků slavného průkopníka získali dobové fotografie a pustili se do takřka nekonečné práce. V roce 2002 se se svým dílem představili na prvním Dobovém Leteckém dnu v Mladé Boleslavi. Dnes už mají historických letadel devět a vystavují je v hangáru na letišti Belveder.

MapaHistorická letadla
videoHistorická letadla
...
video video

Historická letadla

Ozdoby z orobince

Ozdoby z orobince Pletení z orobince bývalo v okolí Mnichova Hradiště kdysi celkem běžnou záležitostí. Místní obyvatele tuhle techniku naučili mniši, kteří přišli na konci 17. století ze severní Itálie do kláštera založeného hrabětem Arnoštem z Valdštejna. Tradiční výrobu udržuje i dnes při životě Iveta Dandová. A v jejím sortimentu najdeme i vánoční ozdoby. Přestože je orobinec celkem běžnou rostlinou zdobící břehy našich rybníků, není vůbec jednoduché upravit ho do podoby potřebné k pletení. Co všechno je potřeba udělat a jak dlouho to trvá, na to se pochopitelně zeptáme. A také se podíváme, jaké ozdoby Iveta Dandová vytváří.

MapaOzdoby z orobince
videoOzdoby z orobince
...
video video

Ozdoby z orobince

Stránov

Stránov Zámek Stránov na Mladoboleslavsku pamatuje hodně historických událostí i majitelů. Tím posledním před znárodněním byl podnikatel Josef Šimonek, který ho zakoupil pro svého syna. Šimonkovi se na Stránov vrátili v roce 2003 a hned o rok později ho zpřístupnili veřejnosti. My si prohlédneme zajímavou architekturu připomínající dlouhou existenci bývalého šlechtického sídla, které v podobě gotického hradu vyrostlo na místě původní tvrze v 15. století. Ale také například výstavu kočárků a panenek, která dokumentuje vývoj oblíbených vozítek a hraček za posledních 150 let.

MapaStránov
videoZámek Stránov
...
video video

Zámek Stránov

Další stránky:« 3 4 5 6 7 »