Hledání v reportážích

Vyhledávat podle regionů »

Slavkovský les

Slavkovský les Naše putování Slavkovským lesem začneme v jeho nejsevernější části. Právě tam najdeme malebnou vesničku Doubravu, která se pyšní kupříkladu nejstarším dochovaným hrázděným statkem na Chebsku. Pak zamíříme k prameni kyselky, připomeneme si hamr, který tu stával, a podle něhož dostal pramen jméno Kyselecký hamr. Zastavíme se taky u sopky Železná hůrka, kterou mimochodem jako první popsal slavný Johann Wolfgang Goethe, který byl na místě v roce 1823. Nemineme ani horu Dyleň, kterou kdysi Napoleon vyhlásil zeměpisným středem Evropy. Věž, která vyrostla na jejím vrcholu v letech studené války, sloužila jako odposlouchávací zařízení. A na závěr vás zavedeme k místu s tajemným názvem Kmotrovo propadání.

MapaSlavkovský les
videoSlavkovský les
...
video video

Slavkovský les

Tajemná hora Dyleň

Tajemná hora Dyleň Hora Dyleň se může pochlubit celou řadou zvláštností. Nejen, že se nachází na samotné hranici naší země s bavorskými sousedy, ale dokonce na ní cestou k vrcholu dodnes budete míjet kameny, které tvořily hranici před takřka dvěma stovkami let. Pokud vyrazíme z německé strany, určitě nemineme takzvanou Slzavou věž, která připomíná čas po druhé světové válce, kdy muselo hodně lidí z Čech odejít, a loučili se nejen s krásným výhledem. Hustý les, kterým musíme projít, nám možná dopřeje pochopit, proč hora vzbuzovala v lidech obavy, zejména ve spojení s přírodními živly. A přidáme taky jednu zajímavou pověst o podzemním městě, kdysi nejbohatším v celých Sudetech. Proč zmizelo pod zemí? Prozradíme vám i to, kdo se o to podle legendy zasloužil. A zastavit bychom se měli ještě u místa, které Napoleonovi zeměměřiči označili jako geografický střed Evropy.

MapaTajemná hora Dyleň
videoTajemná hora Dyleň
...
video video

Tajemná hora Dyleň

Hora Dyleň

Hora Dyleň Víte, že démon hory Dyleň Votana vystavěl podle pověsti město ze zlata, které pro něj získali těžbou pracovití permoníci? Když ale do města přišli noví obyvatelé, podlehli mamonu a Votana je za to potrestal. Z této hory, o níž místní tvrdí, že oplývá nedotčenou přírodou, kterou v Česku jinde nenajdete, je vidět na všechny světové strany – do Bavorska, Slavkovský les a prý i vrcholky Alp. Dá se tu velmi pěkně kochat výhledem i odpočívat.

MapaHora Dyleň
videoNaučná stezka Dyleň
...
video video

Naučná stezka Dyleň