Vaječné likéry — Nesouhlas s výpovědí
Premiéra: Pondělí 11. 4. 2016 na ČT100:00:15 -Hezký podvečer, milí diváci,
00:00:17 možná, že potřebujete trochu klidu a pohlazení po duši i po žaludku.
00:00:21 -A jak se hladí po žaludku?
00:00:22 -Třeba vaječným likérem nebo chceš-li, koňakem.
00:00:25 -A jak poznám, který koňak hladí nejlíp?
00:00:28 -Nepoznáš. Musíš to vyzkoušet.
00:00:30 -Ale nejdřív protřepat a nemíchat.
-Jako James Bond?
00:00:34 -Jistě. Všechno sedí, jenom ten nápoj je jiný.
00:00:38 -Vosí hnízda, poháry, kávy, drinky, pečivo nebo jen takové ucucávání,
00:00:42 tady všude se uplatní vaječný likér.
00:00:45 -Jaké by tyto likéry měly být a jaké jsou?
00:00:48 Něco nám napoví
00:00:49 už barva a konzistence při jejich otevírání a nalévání.
00:00:54 Tento je trošku světlejší, takže v té barvě jsou rozdíly.
00:00:58 Tyhle jsou takové dožluta hodně.
00:01:00 -Buď jsou kvalitnější vejce, anebo kvalitnější barviva.
00:01:04 Nalito máme a obsah už zhodnotí naše porota,
00:01:07 a to zástupkyně spotřebitelů paní Renata Konopásková.
00:01:11 -Dále ředitel Barového institutu pan Radim Janoušek.
00:01:14 -A do třetice moderátorka pořadu SAMA DOMA Stanislava Lekešová.
00:01:20 Porota má před sebou 10 vzorků vaječných likérů,
00:01:23 u kterých ohodnotí vůni, chuť, vzhled a konzistenci.
00:01:27 -Je tam v těch vzorcích jeden,
00:01:29 který není kupovaný, ale je to domácí výroba.
00:01:32 A vaším úkolem bude, jestli ho poznáte.
00:01:34 -Takže vám přejeme dobrou chuť a na zdraví.
00:01:37 -Ačkoliv jsem si myslel, že vaječňák je české národnosti,
00:01:41 jeho původ bude jiný.
00:01:43 -Jedna cesta tvrdí, že se jedná o středověkou Anglii,
00:01:46 kde vlastně to nějakým způsobem vzniklo.
00:01:49 Chudina na to neměla, vejce byla drahá,
00:01:52 lihoviny také nebyly,
00:01:55 takže to pili aristokraté a pochutnávali si na tom.
00:01:58 -A nápoj vyráběný z horkého mléka a vajec
00:02:00 se v 18. století stal populární i v Evropě.
00:02:03 Vlado, co bylo dřív, vejce nebo slepice?
00:02:06 -Na to ještě nikdo z vědců odpověď nenašel.
00:02:08 -Ale co bylo dřív, vejce nebo vaječný koňak?
00:02:11 Na to už je odpověď jasná, že?
-Rum.
00:02:13 -Přestože jsme zvyklí do vaječňáku dávat rum, říkáme mu koňak.
00:02:17 -Odborníci by to neměli používat stoprocentně,
00:02:20 protože koňak je úplně jiná skupina nápojů,
00:02:22 je to destilát z vinné révy
00:02:24 z přesně vymezené oblasti a odrůd a tak,
00:02:27 takže bychom měli zůstat u likérů.
00:02:30 -A má vaječný likér ráda naše porota?
00:02:32 -Nepatří k mým oblíbeným, se přiznám, ale má svou tradici
00:02:37 a čas od času samozřejmě ráda ochutnám,
00:02:39 pokud je dobře udělaný a je dobrý.
00:02:43 -No, neříkám, že bych se ho nenapila,
00:02:45 asi výjimečně, ale já mám radši takový to hořčí chlapský pití.
00:02:49 Já jsem původem stavař a s dělníkama na stavbě,
00:02:52 to jako rum a fernet čas od času muselo být,
00:02:55 aby mě vůbec vzali za parťáka.
00:02:57 -No vida, já myslela, že vaječnému likéru holdují spíš ženy.
00:03:01 -Vidíš, jak se pleteš.
00:03:03 Přitom jsme to i my muži, kteří se necháme rádi nalákat.
00:03:07 -Evokuje ve mně teplo domova a klid a pohodu,
00:03:10 nemá v sobě tolik procent alkoholu,
00:03:12 takže na takové to upíjení u televize
00:03:15 a na takové to zahřátí po nějaké sychravější procházce
00:03:19 je velice příjemný, proč ne.
00:03:22 -A co když se řekne Bombardino?
00:03:25 -To je vlastně specialita z Italských Alp,
00:03:28 je to někdy už 19. století,
00:03:30 je asi nejblíž právě tomu našemu vaječnému likéru,
00:03:33 ale hodně to právě pijí teplé se šlehačkou.
00:03:37 -Já tedy sjíždím po Bombardinu sjezdovku šusem.
00:03:40 -A to by se nemělo.
00:03:42 -To je tedy jako v těch 2500 nebo 3000,
00:03:46 když si ho dáte, v Trentinu,
00:03:49 tak to potom jede, to je namazáno.
00:03:54 -Já po Bombardinu taky jezdím šusem.
00:03:57 Ale do kopce.
00:03:58 -Tak zpět k vaječným likérům, ty mají obsahovat minimálně
00:04:02 140 gramů žloutků na litr hotového výrobku
00:04:05 a 150 gramů cukru nebo medu.
00:04:07 -A pak jsou ještě likéry s přídavkem vajec.
00:04:10 -A ty potom jsou na polovině, minimálně musí obsahovat
00:04:13 70 gramů podílu vaječných žloutků na litr hotového nápoje,
00:04:17 takže jsou "ošizeny".
00:04:20 -Čím více vajec, tím lépe. To platilo vždycky.
00:04:23 -Všechna tato vejce jsou od jedné slepice.
00:04:26 Ta velká skrývají pod skořápkou
00:04:28 ještě jedno vajíčko, které má někdy i dva žloutky.
00:04:40 Taková dvojitá vejce,
00:04:42 která jednou týdně snáší slípka stařenky Skořepové z Čelákovic,
00:04:47 jsou pozoruhodností dosud nevídanou.
00:04:49 -To by bylo panečku vaječného likéru.
00:04:52 -A jak je na tom porota s jeho hodnocením,
00:04:54 už má nějakého favorita případně antifavorita?
00:04:57 -Nejlepší zatím mám, co je pod jedničkou.
00:05:00 A co tedy mi vůbec nejede, je pětka.
00:05:03 -Divákům prozradíme, že jedničkou jsme označili
00:05:06 Moravský vaječný tradiční od výrobce Metelka likéry,
00:05:10 půllitr za 80 korun.
00:05:12 -Pod pětkou se skrývá Royal cream, likér s přídavkem vajec
00:05:16 od výrobce Granette a Starorežná, půllitr za 76 korun.
00:05:21 -Já, ač jsem úplný laik, tak shodou okolností
00:05:24 ta jednička taky má u mě nejvíc bodů,
00:05:26 ale i dvojka, možná to ještě přehodnotím.
00:05:29 -Označení 2 dostala Domovina, likér s vaječnou příchutí
00:05:33 od slovenského výrobce, půllitr za 70 korun.
00:05:36 -Ta jednička, tak ta zatím má ty aspekty toho vaječného likéru
00:05:41 takové nejvyváženější.
00:05:44 A u mě zatím nejméně vede šestka.
00:05:47 -Číslem 6 jsme označili Van de Haan od německého výrobce,
00:05:51 půllitr za 92 korun.
00:05:53 -Jakou roli hraje u vaječných likérů jejich konzistence?
00:05:57 -Řekl bych velkou,
00:05:59 máme tady nějaké vzorky, které jsou až do pudinku,
00:06:03 což značí o notné dávce cukru, a to není pro ten produkt dobré.
00:06:08 Ten likér by se pořád měl vypít, a ne sníst.
00:06:15 -A kolik procent alkoholu by měly vaječné likéry obsahovat?
00:06:19 -Vaječné likéry by měly začínat, nebo musí na 14 % alkoholu,
00:06:23 takže není výjimkou 15, 16 i 17 %.
00:06:28 -Nižší množství alkoholu je u vaječných likérů výhodou,
00:06:31 protože nehrozí,
00:06:33 že se při jejich pití společensky unavíme.
00:06:36 -Ale někteří lidé si toto sladké pohlazení vyrábějí doma,
00:06:40 takže si tam alkoholu můžou dát, kolik chtějí.
00:06:42 -Já jsem dělávala mé babičce domácí likér takovýhle
00:06:46 a dávali jsme tam strašně málo rumu,
00:06:48 protože ona umřela v 99 letech, bohužel se nedožila stovky.
00:06:52 -Měli jste jí dávat víc a dožila by se stovky.
00:06:55 -Na výrobu domácího vaječňáku jsme zvyklí používat rum.
00:06:59 -Ten úplně bych nezastával, protože on je hodně aromatizovaný,
00:07:03 v jednom vzorku jsem ho tady cítil.
00:07:06 Ale můžete použít cokoliv,
00:07:08 co vám doma "zbyde", může to být slivovice,
00:07:11 meruňkovice, hruškovice, tak aby se to využilo,
00:07:14 může se použít i vodka, mohou se použít obilné lihoviny.
00:07:18 -Možná vám bude inspirací
00:07:20 tento starý americký recept bez mléka.
00:07:22 -Na 5 až 6 žloutků syrových
00:07:25 přidám nějakých 5 lžic moučkového cukru,
00:07:27 můžu přidat vanilkový cukr,
00:07:29 můžu přidat čerstvou vanilku,
00:07:31 různě si s tím hrát,
00:07:33 a celé to vymixovat, ale dlouze, 5 nebo 10 minut v mixéru.
00:07:37 A potom tuto směs naředím,
00:07:39 přileju do toho ten konkrétní destilát,
00:07:42 v tomto případě tedy americký bourbon.
00:07:45 A když uznám, že je to ta správná chuť a vůně,
00:07:48 tak to už lahvuji do sterilní lahve
00:07:50 a potom dám do lednice.
00:07:53 Takže žádná vodní lázeň, žádné smísení, provařování.
00:07:56 -A jestlipak porota poznala,
00:07:58 který ze vzorků je ten podomácku vyrobený?
00:08:01 -Mně se zdá, že to bude některý z té devítky nebo trojky,
00:08:05 protože to má právě tu světlou barvu.
00:08:07 Ještě úplně světlejší je trojka, tak možná ta trojka je domácí.
00:08:11 -Taky bych tipnul trojku jako domácí.
00:08:13 -Myslím si trojka, je řidší a ta chuť je taková jiná trošku.
00:08:18 -Porota se naprosto přesně trefila.
00:08:22 -Domácímu vzorku přidělila porota 9. místo.
00:08:25 Nechutnal špatně, ale připadal jí příliš řídký a světlý.
00:08:29 Avšak barva není vždy směrodatná.
00:08:31 -Nemůžu souhlasit, že čím žlutější, tím lepší,
00:08:34 protože skutečně výrobci
00:08:37 do toho dávají potravinářská barviva, a mohou,
00:08:40 teď jde o to, jestli to obarví
00:08:43 přírodními potravinářskými barvivy anebo syntetickými,
00:08:47 a potom je to znát i na té chuti.
00:08:51 -Porota už vzorky obodovala,
00:08:53 takže se podíváme, jak je sestavila do celkového pořadí.
00:08:57 -1. místo získal
00:08:58 Moravský vaječný tradiční od výrobce Metelka Likéry
00:09:02 s přiloženým receptem na domácí likér.
00:09:04 -Pro mě tedy překvapení jednička. Jednička mi chutnala.
00:09:08 Jednička mi chutnala, a to je pro mě překvapení.
00:09:11 -Tady mají napsáno: "Vysoce kvalitní likér
00:09:14 z pečlivě vybraných českých surovin, značka Klasa."
00:09:17 Jak vám chutná?
00:09:18 -Za mě Božkov ano, v tomto případě, když ho vidím.
00:09:22 Je to taková klasika i na chuť, na vůni, na barvu a je lahodný.
00:09:26 Ten likér po polknutí by neměl vám slepit ústa,
00:09:29 což mnohé udělaly.
00:09:31 -A právě tento likér od výrobce Stock Plzeň - Božkov,
00:09:35 půllitr za 90 korun, se umístil na 2. příčce.
00:09:38 -A jako třetí skončil Likér s vaječnou příchutí Domovina
00:09:42 od slovenského výrobce, půllitr za 70 korun.
00:09:46 -U Vaječného snu Missis od výrobce Granette a Starorežná
00:09:49 jsme u dna objevili jakési hrudky.
00:09:52 -Tenhle sediment není na závadu u těch likérů.
00:09:55 Na závadu to není, možná skladování,
00:09:57 ale na závadu to určitě není.
00:09:59 -Tento likér skončil na 8. místě, přestože byl nejdražší,
00:10:03 půllitr za 114 korun.
00:10:05 -Mám nejnižší počet bodů,
00:10:07 takže cena u mě nerovná se to nejlepší.
00:10:09 -Má to nějakou čpavou příchuť, takovou rušivou, pro mě tedy.
00:10:14 -Nejvíc alkoholu, tedy 20 %,
00:10:16 měl Van de Haan od německého výrobce, půllitr za 92 korun,
00:10:20 který skončil na 5. místě.
00:10:23 -Hrozně čpí.
-Šestku mám možná vůbec nejhorší.
00:10:26 -Má i ošklivou barvu.
00:10:28 -A jak bychom měli načatý likér skladovat a do kdy ho spotřebovat?
00:10:35 -On jak se nadechne, začíná devalvovat tou oxidací
00:10:39 a začíná ten produkt celkově slábnout,
00:10:42 takže zkonzumovat ho do tří týdnů třeba, do měsíce.
00:10:45 -A mít ho v ledničce třeba?
00:10:48 -Ano, to doporučuji, mít ho v lednici, v chladu, temnu,
00:10:51 ideálně pro něj na skladování.
00:10:54 -A co si porota z testu vaječných likérů odnesla?
00:10:57 -Je to rozdílné, to mě tedy překvapilo,
00:11:00 že skutečně od těch vjemů senzorických po ty chuťové
00:11:04 se ty výrobky liší.
00:11:06 -Na jednu stranu příjemné překvapení,
00:11:09 na druhou stranu jsou tam nějaké výrobky,
00:11:12 které bych tedy nepozřel pak už nikdy, ale o tom to asi je.
00:11:17 -Jednak jsem docela ráda si opět připomněla
00:11:20 chuť a vůni vaječného koňaku v některých případech těch vzorků
00:11:24 a jednak jsem si uvědomila,
00:11:26 jak je opravdu hodně těžké něco posoudit, nějaký výrobek,
00:11:30 zvláště pak, když jich tam je tolik a jsou si hodně v lecčem podobné,
00:11:35 tak je to taková velká zodpovědnost.
00:11:46 -Pokud dostanu v zaměstnání výpověď,
00:11:48 skončí mi výpovědní doba, tak od téhle chvíle
00:11:51 mi běží lhůta dvouměsíční na to, abych já napadl tu výpověď u soudu.
00:11:55 Bez ohledu na to,
00:11:57 jestli ta výpověď je platná, není platná,
00:11:59 tak pokud ve lhůtě dva měsíce od skončení mého pracovního poměru
00:12:03 já nepodám žalobu k soudu, že ta výpověď je neplatná,
00:12:06 tak i kdyby byla sebeneplatnější, tak se považuje, že je v pořádku.
00:12:10 A já nemám už žádné nároky,
00:12:12 nemám žádnou možnost se proti tomu jakkoli bránit.
00:12:16 -Můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno,
00:12:19 co můžeme dělat s tím, že ČERNÉ OVCE dnes končí.
00:12:21 -Nebuď smutná, dej si medvídka.
-Díky, ten je dobrý na klouby.
00:12:25 -Jestli ti jde o klouby, to ti přinesu radši tlačenku.
00:12:28 -Nemusíš, klouby jsou vedlejší.
00:12:30 -Počkej, to jsem chtěl použít na zítřejší test bonbónů.
00:12:34 Ještěže mám další sáčky.
00:12:36 -Na viděnou zítra.
00:12:38 -Jak jsme zjišťovali ten obsah cukru,
00:12:41 tak jsme zjistili, že například zde by stačilo mít 8 těchto bonbónů
00:12:45 a malé dítě spotřebuje celou denní dávku cukru na celý den.
00:12:49 Skryté titulky: Alena Kardová, Česká televize 2016