Bujóny — Navýšení výživného u zletilých dětí
Premiéra: Pondělí 4. 4. 2016 na ČT100:00:15 -Hezký podvečer, milí diváci, taky už vám kručí v břiše?
00:00:18 Iveto, co budeme mít dneska k večeři? -Já si dnes dám bujón.
00:00:22 -To je výborná volba, dobrý bujón vždycky hospodyňky považovaly
00:00:25 za vrchol kuchařského umění.
00:00:27 -Já ho zvládnu levou zadní.
00:00:29 -No, ale bujón vyžaduje spoustu času, vaří se i několik hodin.
00:00:33 -Já ho mám za pět minut. Hele.
00:00:36 -Jo ty myslíš tuhle kulinářskou zkratku.
00:00:38 V ní budou asi věci, které bychom v klasickém vývaru hledali marně.
00:00:42 -Tak to vyzkoušíme. Vítejte u ČERNÝCH OVCÍ.
00:00:45 -Bujóny v kostkách, coby alternativa klasických vývarů,
00:00:49 se začaly vyrábět již před 100 lety,
00:00:52 a jak to podle nabídky na trhu vypadá, jejich sláva neopadá.
00:00:56 -Používáte bujóny v kuchyni?
-Používám.
00:00:59 -I kdybyste tam dala 2 kila masa,
00:01:01 tak v životě tu polívku nebudete mít tak,
00:01:04 jako když tam trošičku přidáte.
00:01:07 -Bujony v kostce používám málokdy,
00:01:09 nebo používám ty bez přidaných glutamátů.
00:01:14 -Když si budeme chtít doma uvařit hovězí vývar, musíme počítat s tím,
00:01:18 že nám nejvíce času zabere dlouhé a hodně pomalé vaření.
00:01:21 A jaké suroviny budeme potřebovat?
00:01:23 -Hovězí maso anebo hovězí kosti, kořenová zelenina, trošku cibule,
00:01:28 pár stroužků česneku, špetka soli,
00:01:34 nové koření, bobkový list a celý pepř.
00:01:37 -Z čeho se ale vyrábějí bujóny v kostkách?
00:01:40 Jako první se podíváme na bujón Mammita.
00:01:43 -Je tam jedlá sůl, škrob, částečně ztužený palmový tuk,
00:01:48 což je zrovna tuk, který bychom neměli obecně vůbec jíst,
00:01:52 a látky zvýrazňující chuť, což je glutamát, cukr,
00:01:55 řepkový olej, sušená zelenina.
00:01:57 Pak je tady hovězí maso v půl procentu
00:02:00 a regulátory kyselosti: kyselina citronová.
00:02:03 -Barvivo tam nějaké je.-Barvivo, amoniakální karamel.-Co to je?
00:02:07 -Což bohužel není přírodní karamel, je to vlastně synteticky vyráběné,
00:02:11 a dokonce tenhle typ karamelu může i způsobovat to,
00:02:14 že některé léky se třeba hůře vstřebávají
00:02:16 nebo se snižuje jejich účinnost.
00:02:20 -A jak tento bujón chutnal?
00:02:23 -Ať děláte, co děláte, při vší snaze a úctě
00:02:26 je tam cítit ta umělá chuť.
00:02:29 Kdybych snědl jednu porci, dejme tomu 3 deci polévky,
00:02:33 tak každým ochutnáním ta intenzita soli nabývá.
00:02:38 -A není divu, že sůl v chuti převládá,
00:02:40 v této kostce je jí rovná polovina.
00:02:43 -1 gram na 100 mililitrů, takže když si vezmeme,
00:02:46 že polévka je těch 300 mililitrů, to znamená 3 gramy,
00:02:50 jsme přes polovičku denní dávky, která je 5 gramů.
00:02:53 -Bude lepší bujón Kucharek?
00:02:55 Za jednu porci tady platíme 1,30 Kč.
00:02:58 -Tenhle by měl být lepší v tom smyslu,
00:03:00 že tam nebudou konzervanty, nicméně je tady glutaman sodný,
00:03:04 jako v tom předchozím.
00:03:06 Je tady úplně stejně palmový tuk, ale není ztužený.
00:03:10 Ten neztužený palmový tuk, co se týká složení,
00:03:13 není tak špatný, takže to nevadí.
00:03:15 Je tady bramborový škrob a masa je tady 0,1 %.
00:03:20 -Proč se tam vůbec dává škrob?
00:03:22 -Kvůli objemu a takovému tomu pocitu, když děláte klasický bujon,
00:03:26 tak on se jakoby táhne, je takový zahuštěný,
00:03:28 ale to je vlastně rozvar z těch kostí, ten kolagen.
00:03:31 Takže to je náhrada toho přírodního,
00:03:33 nebo částečně náhrada toho kolagenu.
00:03:35 -Tak můžeme ochutnat?
-Můžeme, máme hotovo
00:03:38 -Na soli výrobce tohoto bujónu rozhodně nešetřil.
00:03:41 Vešlo se jí sem 57 %.
00:03:44 -Je to slané, je to prostě slané.
00:03:48 Ta chuť je sladší.
-Máme tam víc zeleniny.
00:03:52 -Při 0,7 procentech to nemůže dělat zelenina, to určitě ne.
00:03:56 -Jedna porce hovězího bujónu Natur od Vitany stojí 3 koruny.
00:04:00 Platíme tady více peněz za lepší suroviny?
00:04:03 Výrobce se také na obale pochlubil,
00:04:05 že jeho výrobek neobsahuje glutamát.
00:04:08 -Což je sice pravda, glutamát tady není,
00:04:11 ale tady je vlastně glutamát nahrazený kvasničním výtažkem.
00:04:15 To jsou látky, které když zahřejete,
00:04:17 tak se ten glutamát vyrobí sám,
00:04:19 nebo vyrobíte si ho vy potom sami tím, že zahřejete ten výrobek.
00:04:23 -Zdraví škodlivé glutamany
00:04:25 se nám už dostaly za poslední léta do povědomí.
00:04:28 A proto se jim mnozí vyhýbáme. A proč se vlastně používají?
00:04:31 -Dělají to, že vám zvýrazní chuť,
00:04:34 ale při větším množství dochází k tomu, že lidi bolí hlava
00:04:38 nebo můžou mít problémy se žaludkem
00:04:41 nebo i eventuálně alergické reakce.
00:04:44 A je to spojováno s takzvaným syndromem čínských restaurací,
00:04:48 protože tam se glutamát používá ve velkém.
00:04:51 -Na co se vůbec dá ten bujón použít, co se s tím dá dělat?
00:04:55 Do omáček?
00:04:57 -Do omáček, na polévku, do pečeně to dávají lidé,
00:05:01 třeba pečou masa nebo kuřata, dají to tam, dvě kostky,
00:05:05 rozpustí, upečou.
00:05:07 A já jsem dokonce...
-A proč, když tam mají maso?
00:05:10 -Asi aby to mělo plnější chuť. Aby měli víc šťávy.
00:05:14 Jsou naučeni ti lidi, já to vidím dnes a denně na stole,
00:05:17 máme vývar, polívku, ten člověk to ještě neochutná
00:05:20 a už tam sype a už tam leje maggi nebo něco.
00:05:23 A já dokonce viděl, že i do kaše bramborové.
00:05:26 -Na kolik vyjde porce hovězího bujónu?
00:05:29 -Se vším všudy, zelenina,
00:05:31 vložka do polívky, nudle, kapání, na 6,50 Kč.
00:05:35 -Porce bohatého hovězího bujónu Knorr v mističkách
00:05:39 nás vyjde na 6 korun, samozřejmě bez nudlí a bez zeleniny.
00:05:45 -To je vývar, jo?
00:05:49 -Vypadá takhle bujón, když se uvaří a nechá se vychladnout?
00:05:53 -Ne, ne.
00:05:55 -Jsou tady zahušťovadla připomínající želatinu,
00:05:59 aby to drželo tvar, proto to vypadá,
00:06:01 proto to drží pohromadě, popřípadě se to jakoby klepe.
00:06:05 A zase je to proto,
00:06:07 aby to evokovalo ten poctivý hutný vývar,
00:06:10 který potom má tvar sulcu, ale tam je to děláno kolagenem,
00:06:13 tady je to uděláno přírodními gumami,
00:06:16 xanthan, karubin jsou přírodní gumy.
00:06:18 -Na obale nás výrobce ubezpečuje, že jeho bujón je bez konzervantů,
00:06:22 přidaných barviv a také problematického glutamanu.
00:06:26 -Ale místo toho je tady zase kvasničný extrakt,
00:06:29 to znamená, že si ho vyrobíme sami.
00:06:31 -Jedině kdybychom ho snědli studený, ne?
00:06:34 -Jedině, že bychom ho snědli studený, ano.
00:06:36 Ale je tady karamelový sirup,
00:06:38 takže tím se to taky malinko obarví,
00:06:40 protože karamelový sirup má hnědou barvu.
00:06:42 -A jak chutnal tento nejdražší bujón?
00:06:44 -Co to je za pachuť? Mě to zklamalo.
00:06:48 Slané, je to nejslanější.
00:06:50 -Kam je dáváte, co čeho?
-Do polévek.
00:06:52 -K dochucení polévek nebo omáček, ale myslím si, že to není nutné,
00:06:56 že si tím jenom tak pomáhám.
00:06:58 -Já to nikdy nepřeháním, nikdy. Opravdu dám třeba jednu kostičku.
00:07:03 Ale opravdu ta polívka něco tím získá.
00:07:09 -Kuřecí skelety nebo kuřecí křídla, trocha zeleniny a voda.
00:07:13 To je základ dobrého domácího drůbežího vývaru.
00:07:16 -Když vařím vývar z celého kuřete, tak oddělit stehna,
00:07:20 oddělit zbytek a nakrojit v kloubu na menší kousky,
00:07:23 aby kolagen z kloubu, to je vlastně ta chrupavka,
00:07:27 aby se mohl do vývaru odvařit.
00:07:31 -A nemusíme ho vařit, táhnout 12 hodin?
00:07:34 -Ne, táhne se většinou pomalu 2,5 až 3 hodiny,
00:07:38 potom už to nic nedá.
00:07:41 -Do testu jsme koupili slepičí bujón Alnatura.
00:07:44 Je to bio produkt.
00:07:46 -Z čeho asi tak je?
00:07:48 Moje představa: bez glutamátu, bez soli nebo málo soli,
00:07:52 hodně zeleniny, bio slepice z bio farmy.
00:07:57 -Bio zelenina.
00:08:01 -Je tu rozdíl, glutamát tam není, to máte pravdu.
00:08:04 Je tady 9 % slepičího masa.
00:08:07 Co mě ale třeba zaráží, tak je palmový tuk.
00:08:09 -Ani tady výrobce solí nešetřil.
00:08:12 -Soli tam je 3 gramy na porci.
00:08:14 Se solí jsme stejně jako ty nebio, ale chuťově je lepší.
00:08:18 -Ve složení najdeme kurkumu, která vývar obarví dožluta,
00:08:22 a různé bylinky, třeba rozmarýn a koriandr.
00:08:25 -Odkdy patří do vývaru koriandr? Co to tady zanášíte za novoty?
00:08:30 -Bohatý vývar od Knorru obsahuje 0,2 % kuřecího masa.
00:08:33 Liší se tato mistička svým složením nějak výrazně od té hovězí?
00:08:38 -Palmový tuk, to je stejné, cukr, to je stejné,
00:08:41 kvasničný extrakt, to je stejné.
00:08:43 Ale toho kuřecího tuku myslím je méně, než bylo toho hovězího.
00:08:47 Hovězího bylo 5,4 %, tady jsou jenom 2 %.
00:08:49 -Za porci tohoto bujónu jsme zaplatili 4,10 Kč.
00:08:52 Za tuto cenu si ho s přehledem připravíme i doma.
00:08:56 Jen to nebude tak rychlé.
00:08:58 -Za mě slané.
-Zase hodně slané.
00:09:02 -Obejdou se bez velkého množství soli alespoň bujóny zeleninové?
00:09:07 -No, nejkrásnější vůně dnešního dne.
00:09:10 -Opětně hodně slané.
00:09:14 -Hm, na to, že to je zelenina. Proč?-Ale proč?
00:09:19 -Takže solí opět výrobce nešetřil
00:09:22 a nezapomněl ani na oblíbený palmový tuk.
00:09:25 -Proč se dává do zeleninového vývaru palmový tuk?
00:09:28 -Protože je rostlinný ten palmový tuk.-Jo, to je pravda.
00:09:32 -4,90 Kč stojí porce zeleninového bujónu s bylinkami
00:09:35 Maggi ze Zahrádky.
00:09:37 Výrobce se chlubí sníženým obsahem soli, což je pravda,
00:09:41 protože oproti ostatním je jí tu zhruba polovina,
00:09:44 a také tím, že neobsahuje glutaman.
00:09:46 Místo něho je tu ale opět kvasničný extrakt,
00:09:49 který je, jak už víme, v podstatě to samé.
00:09:52 A jak chutnal?
00:09:54 -Strašně hodně voní po bylinkách, je jich tam hodně.
00:09:57 Co jsou tam za bylinky, prosím?
00:10:00 -Tymián, estragon.
-Tady píšou: bujon s bylinkami.
00:10:03 Tak pak je to v pořádku.
00:10:06 -Ani poslední bio zeleninový vývar Alnatura
00:10:09 se neobešel bez palmového oleje a hodně soli.
00:10:14 -Slanější, ale chuťově nejvýraznější bylinky.
00:10:19 -Co vám?
-Slané, hodně libečku.
00:10:23 -Ale hodně slané.
-Ale hodně.
00:10:26 -Čeho si myslíte, že je v bujónu nejvíc?
00:10:28 -Zas takový detailní rozbor jsem si nedělala, nevím.
00:10:31 -Tak to fakt nevím, to nevím.
00:10:35 -To nechci ani vědět.
00:10:38 -Jak se ukázalo, sůl je stěžejní složkou těchto výrobků
00:10:41 a může tvořit i více než 50 % jejich hmotnosti,
00:10:45 což z ní dělá dost drahou surovinu.
00:10:47 Zatímco za běžnou sůl zaplatíme zhruba 6 korun za kilogram,
00:10:51 tady nás vyjde i na 330 korun.
00:10:54 -Jsem rád, že jsem se přesvědčil o tom, že vývar je vývar
00:10:58 a ne tyto výrobky. Na mě je to všechno strašně slané.
00:11:02 Nerozumím tomu, proč si lidé neuvaří buď vývar, jakýkoliv,
00:11:09 anebo i zeleninový font
00:11:11 a nezamrazí si to.
00:11:14 A podle potřeby si vytáhnou kvalitní dobrý vývar,
00:11:17 který tomu tělu něco dá.
00:11:31 -Vzhledem k tomu, že vaše dcera je již zletilá,
00:11:33 nemůžete otázku výživného ve vztahu k otci
00:11:36 řešit na vaši dceru.
00:11:38 Od doby zletilosti si totiž každé dítě
00:11:40 výživné ve vztahu ke svým rodičům řeší samo,
00:11:43 a to bez ohledu na to,
00:11:45 zda je tady rozsudek z předchozí doby,
00:11:48 kdy dítě bylo ještě nezletilé.
00:11:50 Dokonce i výživné
00:11:52 se od doby zletilosti platí přímo zletilému dítěti,
00:11:55 nikoli jeho rodiči.
00:11:57 Ohledně zvýšení výživného
00:11:59 se tak vaše dcera bude muset domluvit přímo s otcem.
00:12:02 A pokud otec nebude se zvýšením výživného souhlasit,
00:12:06 bude si muset vaše dcera podat žalobu proti otci sama.
00:12:10 -To je dnes všechno, ale testovat budeme i zítra, a to koření,
00:12:13 konkrétně červenou papriku.
00:12:15 -A přidáme i případ nedodaných dveří.
00:12:17 -Zákazníci podepsali smlouvu, zaplatili zálohu za patery dveře
00:12:21 a tím to skončilo.
00:12:23 -Tedy pro dodavatele. Nikoli pro ČERNÉ OVCE.
00:12:25 Hezký večer a na viděnou.
00:12:27 -Snažili jsme se je kontaktovat e-mailem a telefonicky,
00:12:31 bohužel ani jedno se nám nepovedlo.
00:12:34 -Nevím, co provedl, ale peníze zřejmě někam prošustroval.
00:12:37 Nebo já nevím, fakt nevím.
00:12:39 -Dohromady jsme měli obdržet pět dveří,
00:12:42 bohužel otvory jsou prázdné a dveře žádné.
00:12:46 Skryté titulky: Alena Kardová, Česká televize 2016