Zápisky z cest

Silvestr v Belize

Ze zasněžené Prahy vyrážíme dva dni před Silvestrem. Po noci strávené v Atlantě nasedáme do menšího letadla a konečně vystupujeme v tropickém teple na malém letišti v Belize City. Nový rok jsme se rozhodli trávit na malém ostrově kousek od pobřeží – Caye Caulker.

O Belize jsem doposud slyšel jenom jako o místě, kam ze Slovenska prchají místní mafiáni. Krajina mně příjemně překvapila. Je to směs Karibiku, Mexika, Afriky a původní mayské civilizace. Mluví se tady anglicky. Na ulicích postávají chlapíci s dredy a z reproduktorů se ozývá africká hudba. Belize City je plné dřevěných pokřivených domečků. Město v 60 letech zničil hurikán,a tak ho museli postavit nanovo, hlavním městem se stalo městečko Belmopan. Jediná nevýhoda je, že je tu relativně draho. Možná proto, že celá země má jenom asi 300 tisíc obyvatel a jsou závislí více méně na cestovním ruchu.

Na Caye Caulker nás už vítá krásná azurová voda, ideální místo na oslavu nového roku. Na Silvestra se vydáváme na konec ostrova – Split. Na tomto místě rozdělil hurikán ostrov na dvě polovice. Je tady příjemný bar a lidi tady tráví dny s pivem v ruce a nohama ve vodě.

Přicházíme o deváté večer a jsme překvapeni, že split je úplně prázdný. Nikde nikdo. Po chvilce čekání vidíme nad námi první ohňostroj. Děláme si legraci, že je to signál na začátek oslavy. A opravdu tomu tak bylo. Během několika minut se sem nahrnuly davy lidí, ozvala se hudba a začalo se tancovat. Na suchu i ve vodě. Příjemný zážitek – odpočítávat konec roku s nohama ve vodě teplého oceánu. Místo probuzení s kocovinou nás ráno hřeje slunce na modré obloze. Vydáváme se prozkoumat korálové útesy v okolí ostrova. Čekal nás celý den šnorchlování. Po první půlhodince cesty lodí nasazujeme ploutve, šnorchl, brýle a skáčeme do vody. Tam nás čeká nádherné divadlo – nad korály plují karety, raje, barakudy, žraloci a ryby všech barev a tvarů. Z díry na nás dokonce vykukuje muréna. Při plávaní kamarádka Johanka narazila i na perutýna – prudce jedovatou rybu, která tady kdysi vůbec nežila. Do Karibiku se dostala tak, že po hurikánu utekla z mexických akvárií a přemnožila se tu. Teď je z toho velký problém – každý den zabije na 20 jiných ryb.

Nacházíme se na druhém největším korálovém útesu na světě. Nikdy jsem pod vodou neviděl tolik života pohromadě jako tady. Na jedné z lokalit se to hemží žraloky vousatými. Některé z nich mají přes 2 metry a budí ve mně respekt. Jsou ale pro člověka téměř neškodné. Plují jenom těsně vedle nás. Zvláštní pocit. Žralok vouskatý je typickým obyvatelem tropických a subtropických vod kontinentálního šelfu a kromě západního Atlantiku na něj můžete natrefit i na pacifické straně amerického kontinentu ale i na pobřeží západní Afriky. Je to noční dravec. Živí se pomalými živočichy žijícími na dně, tedy langustami a dalšími korýši, plži, mlži, chobotnicemi ale i rybami. Svou kořist loví nasáváním, které vydává zvláštní mlaskavý zvuk. Náš průvodce José pro žraloky připravil malé dobroty – ulity plžů naplněné masem, a tak se kolem nás sbíhá stále více těchto úžasných zvířat. José se dokonce s jedním i pomazlí. Chodí sem každý den, takže chování žraloků důvěrně zná a ví, že mu neublíží. Z jeho vyprávění máme pocit, že pod vodou tráví více času než na souši. Korálový útes zná skoro jako vlastní dům, přesně ví, kdy a kde se vyskytují želvy či žraloci. Jen díky němu jsme měli šanci vidět tolik různých podmořských zvířat.

Po obědě ještě objevujeme vrak lodi na dně a na pobřeží vidíme mořského koníka. Pobyt na Cave Caulker byl příjemný, teď už ale nastal čas odjet. Opouštíme Belize a vydáváme se do barevné Guatemaly.

Podmořský svět

Podmořský svět

Letní dovolené máme za sebou. Začínáte už plánovat, kam vyrazíte v zimě? Co takhle oslavit příchod nového roku v Karibiku? Autor následující reportáže Michal Gálik to zkusil. A rozhodně to doporučuje. Belize je podle něj nádherným místem, a jestli se nebojíte vody, nebudete litovat.