Velikonoce v Karibiku

21. 4. 2019

Velikonoce jsou v Karibiku na ostrově Roatán považovány za nejdůležitější svátek roku. Co patří mezi hlavní tradice? Jak vypadají oslavy místních obyvatel a v čem se liší od těch našich? To všechno se dozvíte z reportáže Michala Čeliše. A samozřejmě, že se můžete těšit na překrásné pláže a průzračné teplé moře. Hodně populární je tam i potápění, nebo jen lenošení v houpacích sítích. Dozvíte se i to, co by měl rozhodně každý návštěvník tohoto malého ostrova zažít a ochutnat, aby mohl skutečně říci: byl jsem na Roatánu.

videoVelikonoce v Karibiku
...
video video

Velikonoce v Karibiku

Mapa

Přejít na obsah dílu


Roatán

24. 9. 2017

Několik desítek kilometrů od honduraského pobřeží leží ostrov Roatán. Někdy se o něm mluví jako ne o zcela objeveném ráji na Zemi. Je to dokonce prý jeden z nejkrásnějších ostrovů vůbec. Češi ho už objevili a založili tam vesnici. S typickými červenými střechami, přesně s takovými, jaké mají vesnice na Moravě. Autor následující reportáže Michal Čeliš tvrdí, že život tam plyne pomaleji a je tam krásně. Ostatně co jiného byste čekali od ráje na Zemi?

videoHonduras: Roatán
...
video video

Honduras: Roatán

Mapa

Přejít na obsah dílu


Mayové

17. 1. 2010

Na začátku nás čeká Amerika. Dva státy z jejího středu – Guatamela a Honduras. V dobách, kdy neexistovaly a neoddělovaly je ani žádné hranice, tady vládli Mayové. Ztracená civilizace po sobě zanechala hluboké otisky, ve kterých se snažíme číst. Něco jsme ještě nerozluštili – třeba znakové písmo z honduraského Copánu. Jinde se nad mayským dědictvím přehnaly jiné kultury a živelné pohromy jako v guatemalské Tice. Naštěstí toho ale zbývá dost k vidění i dnes.

videoGuatemala a Honduras: Mayové
...
video video

Guatemala a Honduras: Mayové

Mapa

Přejít na obsah dílu